Gören ‘özel kuvvet’ zanneder ama eldeki boncuk tabancası: 400 yıllık terk edilmiş köyde savaş oyunları

Sivas'ta nüfusun giderek azalmasıyla, köylülerin başka bölgelere, ovalık alana taşınmasıyla zamanla harabe haline dönen 400 yıllık Emirhan köyü artık askeri simülasyon oyunu olarak bilinen 'airsoft'a ev sahipliği yapıyor.

Gündem 28 Nisan 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Sivas’ta kent merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta, Divriği yolunda 400 yıllık bir dağ köyü var: Emirhan. Köy son dönemlere kadar definecilerin uğrağıydı, köyle ilgili haberler hep  bununla ilgiliydi. Defineciler ellerinde dedektör oralardan hiç ayrılmadığına göre eski bir Ermeni köyüydü Emirhan; eski, tipik taş yapılarıyla Ermeni ustalarının elinden çıktığı belli eski bir Ermeni köyü. Defineciler 1915 tehcirinde köyden göçürülen Ermenilerin bıraktığı, onlardan kalan  altın-gümüş kap kaçağı, altın-gümüş sikkeleri arıyor olmalıydı. Belli ki birileri bir şeyler bulmuştu ve devamını arıyorlardı.

1915’ten sonra Türk nüfusun yerleştiği, onların da tarıma, yaşamaya elverişsiz diye boşalttığı bir köydü Emirhan, Cumhuriyet’le birlikte her yıl biraz daha ıssızlaştı, boşaldı, harabeye döndü. Sonra defineciler geldi, onların ünü duyuldu oralarda.

Ve şimdi definecilerin ardından yeni, başka ziyaretçileri var ıssız Emirhan’ın: Valiliğin özel izniyle askeri simülasyon oyunu ‘airsoft’ müsabakasına ev sahipliği yaptı köy. Bir tür askeri oyun, harp oyunları talimgâhı oldu. Tüfeklerde altı milimlik ve biyolojik olarak çözülebilen plastik boncuklar kullanılan bir oyun alanı.

Yozgat’tan gelen Bozok Airsoft takımıyla Sivas’ın Shadow Company Airsoft’unun maçı vardı köyde. Karşılaşmada kullanılan tüfekler, askeri üniformalar, hücum yelekleri, miğferler, teçhizat gerçeğinden ayırt edilemedi.

‘Burası inanılmaz’

Bozok Airsoft Takımı Lideri Andaç Karabulut bu askeri spor ve maçla ilgili şunları anlattı:

“Airsoft askeri simülasyon oyunudur. Replikalarımız var, gerçeğine bire bir yakın olsa da hiçbir şekilde gerçeğine çevrilemez. İçinde boncuklarımız var. Güvene dayalı bir hobidir. Vurulan oyuncu vuruldum diyerek dışarı çıkar. Strateji kurulur, ekip çalışması yapılır ve görevler var, onları icra ediyoruz.

Türkiye’nin birçok yerinde hobidaşlarımız var. Burası bir sit alanı ve tarihi eserlerin olduğu bir yer. Yaptığımız hobilerde hiçbir suretle patlayıcı ve yanıcı madde yoktur. Buraya da hiçbir şekilde zarar verilmesi imkansız. Oyuncu arkadaşlarımızın tamamı da belli bir kültür seviyesinde olduğu için çevre kirliliğine dikkat etmektedirler. Burası inanılmaz bir mekan. Hem turizm hem de airsoft için değerlendirilmesi makul bir yer.”

Airsoft müsabakasından

‘Tempo çok yüksek’

Sonra da Shadow Company Airsoft Takımı Lideri Burak Şahin konuştu:

“Bu oyun tamamen güvene dayalı bir oyun. Karşınızdaki rakip oyuncu vurulduğu zaman centilmen bir şekilde elini kaldırıp oyun alanının dışına çıkar. Bu hobiye sahip olan herkes rastgele seçilmiş insanlar değildir. Türkiye’nin birçok şehrinde de takımlar bu şekilde kuruluyor. Bu oyunun temposu çok yüksek. Hem mental hem de fiziksel olarak ciddi bir efor harcamanız gerekiyor. Bunun dışında takım taktiği ve takım arkadaşlarınızla uyumlu olmanız gerekiyor. Bireysel bir spor değildir. Fiziksel olarak ciddi anlamda yorucu bir spordur. Adrenalin yüklü ve eğlenceli bir spordur.”

Anlaşılan aradığı oyun alanını buldu airsoftçular. Belki bu sayede definecileri de oralardan uzak tutarlar.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.