Gazze’ye bomba yağarken Türkiye’den İsrail’e silah satılmış

İsrail'in Gazze'ye saldırısının bir ay geçmiş olmasına rağmen bile TÜİK verilerine göre İsrail'e silah satışı kasım ayında da yapılmış.

Gündem 5 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

İsrail’in Gazze’ye yönelik 7 Ekim’de başlayan saldırıları devam ediyor. Bu süreçte Türk kamuoyunda en çok tartışılan konuların başında İsrail’le yapılan ticaret oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) kasım ayı verilerine göre Türkiye’den İsrail’e yapılan ihracatta 79 bin 590 dolarlık “Silahlar ve mühimmat, bunların aksam, parça ve aksesuarı” kapsamında satış yapılmış.

TÜİK’in kasım ayı verisi.

Saldırının başladığı ekim ayında da Türkiye’den İsrail’e bu kapsamda 105 bin dolarlık satış yapılmıştı.

İthalat kasım ayında artmış

TÜİK verilerine göre Türkiye ve İsrail arasında gerçekleşen ticarette ekim ayında Türkiye’den İsrail’e toplam 328 milyon 490 bin dolar ihracat yapılmışken, İsrail’den Türkiye’ye 79 milyon 555 bin dolarlık ithalat yapılmıştı. Kasım ayında ise Türkiye’den İsrail’e 28 milyon dolarlık düşüşle 300 milyon 936 bin dolarlık ihracat yapıldı. Ancak İsrail’den Türkiye’ye yapılan ithalat ekim ayına göre kasım ayında 47 milyon dolar artarak 127 milyon 734 bin dolar gerçekleşti.  Türkiye’de İsrail ürünlerine yönelik boykot eylemlerinin devam ettiği bir dönemde böyle bir artış olması dikkat çekti.

İsrail'e silah satışı TÜİK verisindeİsrail’e silah satışı TÜİK verisinde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.