Kadın futbolunun ikonik isimlerinden Alex Morgan kariyerini noktaladı
ABD'deki kent ve üniversite yöneticileri İsrail yanlısı gruplar protestoların dünya basınına yansımasından bu yana bir komplo teorisine sarıldı: "Çadırların hepsi aynı, demek ki bunları tedarik eden biriler var." Ama durum hiç öyle değil.
Amerikan üniversitelerinde bir kısım öğrenci, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını protesto amacıyla eylemde. Giderek yayılan bu eylemler, Amerikan kamuoyunun da başlıca tartışma konusu olmaya başladı.
New York Belediye Başkanı Eric Adams dahil seçilmiş yöneticiler, polisler, sağcı medya kuruluşları ve aşırı sağcılar üniversite protestolarında “karanlık bir örgütün” parmağı olduğuna dair hiçbir dayanağı olmayan komplo teorileriyle karşı saldırıya geçti. Protesto ateşinin yakıldığı ilk üniversiteler olan Columbia ve New York Üniversitesi’ndeki öğrencilerinin çoğunun aynı renk, aynı marka ve aynı model çadırlara sahip olması iddialarını desteklemek için ortaya attıkları tek kanıttı.
Facebook’ta Columbia kampüsündeki çadırların görüntüsü “Kampüsteki çadırlarda bir tuhaflık var. Neredeyse tüm çadırlar birbirinin aynı. Aynı tasarımda, aynı boyutta, hepsi aynı fabrikadan çıkmış gibi. Üniversite öğrencilerinin bu kadar zengin ya da koordineli olduğunu sanmıyorum” mesajlarıyla paylaşılmaya başladı.
Bu yaklaşım ayın başlarında barışçıl şekilde başlayan ancak üniversite yönetimlerinin işin içine polisleri karıştırmasıyla başkaldırı hareketine dönüşen protestoları hedef alan öfkeli tepkinin bir parçası. Bazıları böyle şüphe tohumları ekmeye çalışırken bazıları da öğrenci hareketini dağıtmak için şiddet kullanılmasını destekliyor.
Özellikle salı günü New York polisinin operasyonlardan sorumlu komiser yardımcısı Kaz Daughtry’nin Fox 5 NY’ye verdiği demeç de komplo teorilerini pekiştirdi. Daughtry “Çadırlara bakın, nereden alınmış bunlar? Aynı yerden mi, aynı kişiden mi? Bu işin arkasında biri var ve kim olduğunu bulacağız” dedi. Adams da ilerleyen saatlerde Daughtry’nin açıklamalarını tekrarladı: “Neden herkesin çadırı aynı? Zararına satış falan mı vardı? Bir örgütlenme söz konusu, iyi hazırlanmış bir örgütlenme bu ama örgütlenmenin amacı ne? Kendimize sormamız gereken soru bu.”
Ardından konu Fox News’e taşındı, sunucu Bret Baier aynı asılsız iddiaları tekrarladı. Temsilciler Meclisi’nin Eğitim ve Çalışma Komitesi’ne başkanlık eden Cumhuriyetçi Temsilci Virginia Foxx “Belli ki birileri onları finanse ediyor. İyi hazırlanmışlar” dedi. Komplo teorileri bu kez sosyal medyada mavi tikli hesapların bastırmasıyla daha da yayılır hale geldi.
Peki ya aynı çadır modellerinin sebebi ortaya atılan komplo teorileri kadar karışık mıydı? Sorunun cevabını veren Wired’a göre açıklaması oldukça kolay bir soru bu: Çadırlar oldukça ucuz ve bulunması da kolay. Hell Gate NYC’ye kaynak veren Wired, NYU kampüsünde kullanılan çadırların Five Below adındaki perakendecide 15 dolar (487 TL) gibi bir fiyata satıldığını belirtiyor. Columbia’daki yeşil çadırlar ise Walmart’tan 28 dolara (910 TL) alınabiliyor. Bu arada belirtmeden geçmeyelim, Türkiye’de bunlara benzer çadırların en uygunu Decathlon’da iki bin liradan başlıyor, 20 bin liraya kadar çıkıyor.
Ayrıca Amerika’daki öğrenciler Google’da çadır diye arattığında karşılarına ilk çıkan sonuçlar bu kullandıkları modeller. Amazon’da “tent” diye aratan öğrenciler hemen tepede “en çok satılan ürün” olarak işaretlenmiş Camel Crown çadırını 35 dolara (1137 TL) satın alabiliyor. Amazon’dan alınan ürünler Türkiye’de de alışık olduğumuz üzere bir gün gibi kısa sürede kişilerin eline ulaşabiliyor. Protestolarda sık görülen çadır modellerinden biri de indirime girdi, söylenene göre şimdi 20 doların (650 TL) altında satışta.
Bu hafta bir açıklama yapan Filistin’de Adalet İsteyen Columbia Öğrencileri üyelerinin “siyasi saikleri olan bir güruh tarafından yanlış anlaşıldığını” söyledi. Çadırlar da işte böyle yanlış anlaşıldı. Tek bir görüntüyle tüm çadırların aynı olduğu iddia edildi. Halbuki kısa bir araştırmayla çadırların hepsinin aynı boyutlarda, renklerde olmadığı anlaşılırdı.