İstanbul Üniversitesi’nde ziyaretçi protestosu: Fakülteler arası geçiş yasağına tepkililer

İstanbul Üniversitesi'nin kapılarının ziyaretçilere açılmasının ardından başlayan protestolar sürüyor. Öğrencilere fakülteler arası geçiş yasağı koyan rektörlüğü protesto eden öğrencilere polis sert müdahale etti.

Gündem 21 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İstanbul Üniversitesi rektörlük kararıyla tarihi Beyazıt’taki kampüsü başta olmak üzere tüm yerleşkelerinin kapılarını ziyaretçilere açtı. İlk günlerde ziyaretçi akınına uğrayan üniversitede tuhaf anlar da yaşandı. Dersleri kapıdan izleyen vatandaşlardan amfide dolaşanlara kadar pek çok görüntü sosyal medyada da gündem oldu. Öğrencilerse bu duruma tepkili ve üniversitenin ziyarete açılmasını o günden bu yana yana tarihi kapı önünde protesto ediyor.

Dün Beyazıt Meydanı’nda öğrencilerin başlattığı eylem bugün de sürdü. Fakülteler arası geçiş yasağını ve Rektör Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar’ı protesto eden öğrencilere polis sert müdahale etti. Öğrencilerin ana kapıdan içeriye giriş yapmasına da izin verilmedi. Çevik kuvvet kalkanlarla kapı önünden öğrencileri uzaklaştırdı. Şiddete maruz kalan Nazım isimli öğrenci yaralanıp arkadaşları tarafından hastaneye kaldırıldı.

Öğrenciler eylem boyunca sık sık “Kayyum dışarı, öğrenciler içeri,” “Beyazıt faşizme mezar olacak” ve “YÖK, medya, polis, bu abluka dağıtılacak” sloganları attı.

Oysa Rektör Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar “Rektörlüğümün birinci ayının sonlarıydı veya ikinci ayının başlarıydı. Bir etkinlikte konuşmak için salondaydım. Salonda ekrana bu kapı yansıtıldı. Dikkatimi çeken bizim kapı parmaklıklarla kapalıydı. Bu görüntü bizim her şeyimizde var, resmi evraklarımızda, dosyalarımızda, hepsinde. ‘Burada bir yanlışlık var’ dedim. Üniversitenin kapısı parmaklıklarla kapalı olamaz. Bu acı bir şey. Üniversite öğrencilerini nasıl böyle bir imajla karşılar” diye açıklamıştı alınan kararı.

İstanbul Üniversitesi’nde kapı eylemi: ‘Bir tek bize mi kapalı!’İstanbul Üniversitesi’nde kapı eylemi: ‘Bir tek bize mi kapalı!’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.