Türkiye’nin risk primi son dört yılın dibine indi

Seçimden sonra ekonomide görülen iyimser hava ve programın çalıştığına ilişkin açıklamalar Türkiye'nin kredi riski priminin hızla düşüşünü sağladı. Beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS) dünkü işlemlerde 276 baz puana kadar geriledi.

Ekonomi 10 Mayıs 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Türkiye'nin kredi risk primi son 4 yılın dibine inmiş olmasına rağmen daha alınacak çok yol var.

Türkiye’nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS) dünkü işlemlerde 276 baz puana kadar gerileyerek Şubat 2020 tarihinden bu yana en düşük seviyeyi gördü. Dört yılın dibine inen Türkiye’nin risk primi seçim sonrası olumluya dönen hava nedeniyle güne de 285 baz puandan başlamıştı. Risk primi bu seviyeye inmiş olmasına rağmen, üyesi olduğu OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye’nin alınacak hayli yolu olduğu görülüyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken kredi notu görünümünü “pozitif” olarak korudu. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s de Ocak ayında Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkarmıştı. Fitch Ratings ise Mart’ta Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirmişti.

Karahan: Mevcut politika risk priminin düşmesini sağladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan dünkü “Enflasyon Raporu 2024-II” sunumunda mevcut politika bileşiminin Türkiye’ye yönelik risk algısının iyileşmesini ve risk priminin düşmesini sağladığını söylemişti. Karahan sunumunda risk primiyle ilgili şu görüşleri ifade etmişti:

“Türkiye’nin risk primindeki iyileşme, yılbaşından itibaren yavaşlamıştır. Artan döviz kuru oynaklığı ve rezerv görünümündeki bozulma, mart ayında risk algısını zayıflatmıştır.

Mart ayı içerisinde aldığımız kararlar ile sıkı para politikası duruşumuz pekiştirilmiş, uyguladığımız politikalara olan güven artmış ve rezerv görünümü iyileşmiştir. Bu gelişmelerle risk primi, yeniden 300 baz puan seviyesinin altına gerilemiştir.”

Bakan Şimşek: Döviz pozisyonumuz iyileşiyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de dün açıklanan haftalık para ve banka istatistikleriyle ilgili olarak sosyal medya hesabından değerlendirme yaptı. TCMB’nin döviz pozisyonunun iyileştiğini belirten ve  swap hariç net rezervlerin nisan başından bu yana 26,7 milyar dolar arttığını belirten Şimşek rezervlerdeki olumlu seyrin devam edeceğini vurguladı.

Şimşek sosyal medya paylaşımında şu görüşlere yer verdi:

“TCMB’nin döviz pozisyonu iyileşiyor, swap hariç net rezervler nisan başından itibaren 26,7 milyar dolar arttı. Programımız çalışıyor, yeniden dengelenmeyle cari açık düşüyor, makro finansal istikrar güçleniyor ve güven artıyor. Azalan dış finansman ihtiyacı ve hızlanan dış kaynak girişiyle rezervlerdeki olumlu seyir devam edecek.”

Piyasalarda 'kredi notu' iyimserliği: Borsa rekor tazeledi, kredi risk primi 282 puana gerilediPiyasalarda ‘kredi notu’ iyimserliği: Borsa rekor tazeledi, kredi risk primi 282 puana geriledi

Piyasalarda 'liyakatlı atama' rüzgarı: CDS 400 puanın altına indi, borsa 7 bin puanı geçtiPiyasalarda ‘liyakatlı atama’ rüzgarı: CDS 400 puanın altına indi, borsa 7 bin puanı geçti

Türkiye'nin CDS primindeki düşüş eurobond fonlarına ilgiyi artırdıTürkiye’nin CDS primindeki düşüş eurobond fonlarına ilgiyi artırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.