Mehmet Şimşek yine para peşinde İspanya’ya gidiyor

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in para bulma turunun yeni durağı İspanya olacak. Şimşek yurt dışındaki yatırımcı toplantılarını Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı İspanya ile sürdürecek.

Ekonomi 11 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Şimşek, Madrid'de Merkez Bankası Başkanı Erkan'ın da katılacağı görüşmelerde 2 trilyon doları yöneten 30'un üzerinde banka ve fon yöneticisiyle de bir araya gelecek. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2023 Haziran başında göreve geldikten sonra para bulmak için neredeyse dünyanın çevresini iki kez kat edecek kadar yol yaptı.

Bakan Şimşek’in yatırım turunun yeni durağı İspanya olacak. Edinilen bilgiye göre İspanya’nın başkenti Madrid’deki temaslarında Şimşek’e Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da eşlik edecek.

Şimşek ve Erkan 14-15 Aralık’ta düzenlenecek yatırımcı toplantıları ve konferansına katılacak. Şimşek Madrid’de toplam cirosu 600 milyar euroyu aşan ve aralarında Türk bankacı Onur Genç’in CEO’su olduğu İspanya’nın en büyük ikinci bankası Banco Bilbao Vizcaya Argentaria’nın da (BBVA) aralarında bulunduğu 80’in üzerinde İspanya merkezli küresel şirketin üst düzey yöneticisiyle buluşacak.

İki trilyon doları yönetiyorlar

Şimşek, Erkan’ın da katılacağı görüşmelerde iki trilyon doları yöneten 30’un üzerinde banka ve fon yöneticisiyle de bir araya gelecek. Bakan Şimşek’in ziyaretinde Türk-İspanyol şirketlerinin üçüncü ülkelerde işbirliği yapmasına ilişkin konular da ele alınacak. Buna göre her iki ülke şirketlerinin güçlü olduğu pazarlardaki fırsatlar değerlendirilecek. Böylece Türk şirketlerinin Latin Amerika, İspanya şirketlerinin de Türk Cumhuriyetleri ve Kafkaslarda daha fazla iş yapmasının önü açılacak.

Ziyareti sırasında İspanya Ekonomi, Ticaret ve İşletmeden Sorumlu Birinci Başbakan Yardımcısı ve Bakanı Nadia Calvino Santamaria ile görüşecek olan Şimşek İspanya Merkez Bankası ve Basel Bankacılık Denetleme Komitesi Başkanı Pablo Hernandez de Cos ile de görüşme yapacak.

İspanya Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyor

Şimşek’in ziyareti İspanya’nın bu dönemde AB dönem başkanlığını yürütmesi nedeniyle de önem taşıyor.  Türkiye’nin AB üyelik sürecini destekleyen ülkeler arasında olan İspanya Gazze konusunda da benzer görüşlere sahip.

Bakan Şimşek Türkiye’nin AB üyelik sürecine ilişkin olarak “Türkiye ve AB birlikte daha güçlü. Türkiye’yi AB’ye sağlam şekilde yeniden bağlamak istiyoruz” mesajı vermişti. Şimşek Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi çağrısı da yapmıştı.

11 Ocak’ta New York yolculuğu var

Göreve geldiği günden bu yana dünyanın önde gelen ülkelerinde yatırımcılarla buluşan Şimşek ABD, İngiltere, Fransa’da yatırımcılarla bir araya gelmiş, BAE, Katar ve Suudi Arabistan’ı kapsayan Körfez turuna çıkmıştı.

Bu arada Bakan Şimşek ve Erkan Merkez Bankasının ilkini 11 Ocak’ta New York’ta gerçekleştirileceği Yatırımcı Günleri’ne de katılacak. İkili bu toplantıda da trilyon dolarlık fonları yöneten yatırımcılarla bir araya gelecek.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.