Voleybolda dünyanın en iyileri Çin’de sahne alıyor
Hande Baladın, Türk sporunun son yıllarda yetiştirdiği en değerli sporculardan biri. Hande'nin Red Bull sponsorluğunda çekilen 'Baladın' isimli belgesel onun bu değerini yansıtmaya çalışmış. Ancak ürün yerleştirme bazen yapımın önüne geçmiş.
“26 yaşında bir sporcuya belgesel çekilir mi?”
Hande Baladın için Red Bull sponsorluğunda çekilen ‘Baladın’ isimli belgeselin hem giriş hem de çıkış cümlelerinden biri bu. Evet, ben de ilk duyduğumda bunu düşünmüştüm esasında. Ne kadar başarılı olursa olsun, hayatında ne kadar hikaye barındırırsa barındırsın Hande Baladın gibi genç sayılabilecek bir sporcu için belgesel çekmek ne kadar mantıklı?
İşin mantık kısmı günümüz dünyasında artık mahiyetini yitirdi. Ya da şöyle mi demek lazım, değişen dünyada mantık kavramı da teknolojiyle beraber dönüşüm geçirdi. Zira bir markanın sponsoru olduğu sporcu için, o sporcu ülkenin en tanınan yüzlerinden biriyken 45 dakikalık bir belgesel çekmesi çok da mantıksız değil. Red Bull da tam fikirle yola çıkmış anlaşılan ve en büyük değerlerinden biri Hande Baladın için voleybolda milli takım sezonu başlamadan hemen önce yayına girecek ‘Baladın’ belgeselini çekmiş. Bu belgeseli çekmekle kalmamış bir de hem voleybol hem sosyal medya dünyasının önde gelen bazı isimlerinin katıldığı bir gala düzenleyelim demişler. Biz de 10haber olarak söz konusu galada yerimizi aldık.
Öncelikle etkinliğin Maslak’taki ESA Arena’da düzenlenmesi ulaşım açısından son derece doğru olmuş. Zira 19.00’daki bir etkinliğe mesai çıkışında yetişmek aksi kararda sorun olabilirdi. Girişteki sıcak karşılama insanlara kendini değerli hissettiriyor. Bu belgeselin yapım ve yayınlanma aşamasının titizliği etkinliğe de yansımış. Ancak kapalı bir alanda, yerin dört kat altındaki salonda gerçekleştirilen etkinlikte açık havaya kendini atma imkanı yok. Ya birkaç kat yukarı çıkacaksınız, ya da ortamın kalabalığıyla beraber iyice basıklaşan kapalı alanda dakikalar geçirmek zorundasınız. Saat 19.30 sularında ortam iyice ısınıyor. Eczacıbaşı antrenörü Ferhat Akbaş ve Hande Baladın’ın Galatasaray günlerinden antrenörü Ataman Güneyligil gelenlerin ilgisini çekiyor. Konukların ilgisine mazhar olan bir diğer isim TVF Başkanı Mehmet Akif Üstündağ. Biz de atmosferi sponsor markanın standından aldığımız içeceklerle içimize çekiyoruz. Börek ve mini hamburger ikramları, gözlem yapmak istediğimiz için o saatlerde ilgi alanımız dışında kalıyor.
Organizasyonla alakalı hayal kırıklıklarından biri, basın davetiyesinde yer alan Naz Aydemir Akyol, Daniele Santarelli gibi isimlerin etkinlikte olmamalarıydı. Öte yandan voleybol camiasının yanı sıra markanın sponsor olduğu farklı branşlardan farklı sporcular etkinlik için hazır bulunuyorlardı.
Saatler 20.15’i gösterdiğinde zil sesiyle beraber konuklar belgesel gösteriminin yapılacağı salona alındılar. Gecenin yıldızı Hande Baladın yaklaşık beş dakika sonra salona geldi. Merakla beklenen ilk gösterim 20.30 sularında başladı. Hande’nin kariyerini çocukluğundan başlayarak anlatan belgeselde başarılı sporcunun en sevdiği yemeğin yaprak sarma olduğuna dair bilgiler dahi geçiyordu. Giovanni Guidetti ile yaşadığı gerilimler, 2023 yazında Daniele Santarelli ile mental durumu üzerine yaptığı konuşmalar son derece değerli kesitlerdi. Ancak genel açıdan bakıldığında kurgusal olarak zengin bu içeriği, belgesel adıyla sunmak güç. Zira marka içeriği olduğu için sürekli bir ürün yerleştirmeye maruz kalmak mümkün. Söz konusu ürün nedeniyle olsa gerek Hande’nin birçok takım arkadaşı da söz konusu belgeselde yer alamamış. Öte yandan Hande’nin Eczacıbaşı hikayesini anlatırken ona rakip olan milli sporculardan görüş almak da yine o sporcuların kendi marka anlaşmaları gereği mümkün olmamıştır diye düşünüyorum. Zira 45 dakikalık gösterimde ne VakıfBank ne de Fenerbahçe’den bir sporcuya Hande’nin ne kadar zorlayıcı ve başarılı bir rakip olduğuyla alakalı fikri sorulmamış.
Yine de bu şartlarda ortaya eğlenceli bir işin çıkmadığını söylemek zor. Yaklaşık 45 dakikalık gösterim, 21.15 sularında bitiyor. 21.30 sularındaysa ismine “soru-cevap” denen kısma geçiliyor. Biz de 10haber’in bir diğer spor editörü Gökmen Ahmet Gökmen’le basın mensuplarına söz hakkının gelmesini bekliyoruz. Ancak anlıyoruz ki o “soru-cevap” o “soru-cevap” değil. Markanın görevlendirdiği sunucu kendi sorularını soruyor, Hande yanıt veriyor. Bir noktada gelen “Belgeselin sence en güzel yeri neresiydi?” sorusuna Hande’nin verdiği “Salzburg’da Red Bull merkezini ziyaret ettiğim yerler” cevabı açıkçası bana pek samimi gelmiyor. Öyle ya belgeselde onca altın madalyanın eşsiz yolculukları da anlatılıyor. Bir ara Mehmet Akif Üstündağ’ın da konuk olduğu bu kısım yaklaşık 20 dakikada son buluyor. Bizim için de gecenin sonu böylece geliyor. After party kısmına kalmıyoruz, camianın önde gelenleri ve Hande’nin yakın arkadaşlarıyla beraber marka yüzleri bu kısımda da boy göstermeye devam ediyorlar.
Sonuç olarak Hande gibi ülke sporunun yetiştirdiği önemli değerlerden birinin bu denli genç yaşta böyle bir içerikle anılması hoş. Ancak içeriğin yoğun ürün yerleştirmeye maruz kalması da günümüz spor sektörünün kaçınılmazı. Değerli meslektaşım Gökmen’in dediği gibi belgesel bazı açılardan “45 dakikalık bir reklam filmi”ni andırıyor. Ancak organizasyon, fikir ve sunuştaki amaç; markanın ve elbette Hande’nin değerini yükseltmekse evet, ‘Baladın’ belgeseli bu amaca hizmet ediyor.