Harçlıkçılar halka arzlar için dönüyor, borsada yatırımcı sayısı rekora gidiyor

Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) verilerine göre Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı 10 Mayıs ile sona eren haftada bir önceki haftaya göre 864 bin 6 kişi arttı. Yatırımcı sayısı 8 milyon 570 bin 84 kişiyle son iki yılın rekoruna ulaştı.

Ekonomi 12 Mayıs 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
MKK'ya göre pay senedi değeri ise 14,26 trilyon TL'den 14,28 trilyon TL'ye yükseldi.

Yeni yılın ilk ayında dip yapan hisse senedi yatırımcı sayısı tırmanışını sürdürüyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) nezdinde pay senedi yatırımcı sayısı halka arzlar için gelen ve “harçlıkçılar” tanımlanan küçük yatırımcılarla birlikte yeniden yükselişe geçti.

MKK’nın açıkladığı yatırımcı ve hesap sayılarına göre pay senedi yatırımcı sayısı 10 Mayıs ile sona eren haftada bir önceki haftaya göre 864 bin 6 kişi arttı. Böylece pay senedi yatırımcı sayısı 7 milyon 706 bin 841 seviyesinden 8 milyon 570 bin 847’ye çıktı. Aynı hafta pay senedi değeri ise 14,26 trilyon TL’den 14,28 trilyon TL’ye yükseldi.

Yatırımcı sayısının son iki yılın rekoruna ulaşmasında  BİST 100 Endeksi’nde yeni yılla birlikte başlayan tırmanışta yapılan halka arzlar ve ekonomide özellikle seçimden sonra belirginleşen iyimser hava da önemli rol oynadı. Halka arzların özellikle küçük birikim sahiplerini Borsa İstanbul’a çektiğini belirten aracı kurum yetkilileri şunları söyledi:

“Harçlıkçılar olarak tanımladığımız ve aralarında hafta sonu pazar harçlığını çıkartmak için gelenleri de olduğu küçük yatırımcılar geçen yılın son döneminde özellikle Gazze’de savaşın başlamasından sonra halka arzlara ara verilmesiyle birlikte ayaklarını çekmişler, bir kısmı hesabını kapatmış ve yatırımcı sayısı da Ocak ayının son haftasında dip yapmıştı. Ancak şubatın ilk haftasında başlayan toparlanma ve artan halka arzlar harçlıkçıların tekrar borsaya gelmesini sağladı. Bu yıl halka açılan şirketlerin birkaçı hariç kazandırması da Borsa’yı cazip kıldı. Önümüzdeki dönemde de iyi halka arzlar gündemde. Bu nedenle yatırımcı sayısının daha da artmaya devam edeceğini ve yeni rekorlar kırılacağını düşünüyoruz.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.