Korelerin casus uydu savaşı: Kuzey, üçüncü denemesinde başarılı oldu
Rus güçleri, Ukrayna'nın kuzeydoğusunda ilerleyişini sürdürerek küçük yerleşim yerlerini ele geçirdi. Ukraynalı birlikler Rusya'nın ilerleme kaydettiği bölgelerde geri çekilmek zorunda kaldı. Rusya'nın Harkiv'i hedef almasının ardında ne yatıyor?
Rusya-Ukrayna savaşının odak noktası bir kez daha Harkiv oldu. Rusya Savunma Bakanlığı dün, cuma günü başlattıkları yeni taarruzda Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkiv’in kuzeyinde dört yerleşim yerini daha ele geçirdiklerini söyledi.
Bölgedekiler Rus güçlerinin Harkiv’de sert bir şekilde ilerlediğini söylüyor. Ukraynalı özel kuvvetler birimi Hostri Kartuzy cumartesi gecesi yayınlanan bir videoda “Ruslar art arda ölüyor. Ancak her şeye rağmen ilerlemeye devam ediyorlar ve bazı bölgelerde başarılı oluyorlar” dedi. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırski ise Harkiv’deki durumun son haftalarda büyük ölçüde kötüleştiğini belirtmekle birlikte Rusya’nın Ukraynalı birliklerin savunma hattını yarma girişimlerinin şimdiye kadar başarısız olduğunu söyledi. Harkivli yetkililer Rusya’nın saldırısı başladığından beri bölgeden dört binden fazla kişinin tahliye edildiğini açıkladı.
Harkiv emniyetinin başındaki Volodimir Timoşko da Rus birliklerin üç bölgeden yaklaştığını belirtiyor. Rusya’nın hem havadan saldırdığı hem de piyade birlikleriyle atağa geçtiği söyleniyor. Moskova daha önce de aynı şeyi Avdiyivka ve Bahmut da yapmıştı. Her iki yerde de zafer Rusya’nın olmuştu ama sonuç olarak kentler sonraki süreçte dümdüz olmuştu.
Rusya son zamanlarda Chasiv Yar’ı hedef alıyordu. Sebebi de askeri lojistik açısından öneme sahip Kramatorsk, Slovyansk ve Kostyantynivka’ya vuruş üstünlüğünü sağlamaktı. Askeri uzmanlar Rus ordusunun bir de Harkiv tarafından saldırıya geçmesini, savaşta yeni bir cephe açarak Ukrayna hatlarını daha da geniş bir alana dağıtarak bazı noktalarda savunma hattını kırmayı kolaylaştırmayı amaçladığını söylüyor.
Ukrayna Harkiv’e takviye birlikler gönderdiğini söylese de bunun sayısını belirtmedi. Ukrayna bir süredir asker sıkıntısı çekiyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin kısmi seferberlik ilan etmemekte diretmesi bu sıkıntının üzerine tuz biber olmuştu. Zelenski bu konuda bir süre diretse de en nihayetinde asker alımlarında yaşın 27’den 25’e düşürülmesine izin verildi. Şimdi bir de mahkumların cepheye gönderilmesi kararı alındı.
Analist Franz-Stefan Gady NYT’ye verdiği demeçte “Ruslar da pek çok analist gibi Ukrayna’nın şu anda yaşadığı en büyük dezavantajın insan gücü olduğunu anlamış durumda” dedi. Rusya’nın esasen bu şekilde Chasiv Yar’da zafer kazanarak, mühimmatların sevkiyatında kritik rol oynayan kasabaları baskı altına almayı amaçladığı düşünülüyor.
Uzmanların ani Harkiv harekatının sebeplerinden birinin de Rusya’ya topçu atışı yapılmasını zorlaştırmak olduğu yönünde. Harkiv Rusya sınırına yakın olduğu için topçu atışları Moskova için bir sorun teşkil ediyor. Bu yöntemle Ukrayna ile Rusya arasında tampon bölge oluşturmaya çalışılıyor olabilir.
Rusya Ukrayna’yı hedef alırken Kiev de sınırötesi operasyonlara ağırlık verdi gibi görünüyor. Zira Moskova, dün Harkiv’den yaklaşık 45 mil uzaktaki Rus şehri Belgorod’da bir binanın vurulmasından Kiev’i sorumlu tuttu. Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov kentin bombalanması sonucu en az 15 kişinin öldüğünü, 20 kişinin de yaralandığını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı ise savunma sistemleriyle vurulan Ukrayna füzelerinden birinin parçalarının bir binaya isabet ettiğini söyledi.
A destruction of a multi-storeys building in Russia-controlled #Bilhorod (#Belgorod) could not be a Ukrainian hit. It is either a Russian attack (deliberately or not), or a Russian false flag operation (most probably). Let me elaborate on this. THREAD: pic.twitter.com/yE0lFDacdJ
— Sergej Sumlenny, LL.M (@sumlenny) May 12, 2024
Ukraynalı yetkililer saldırıyı üstlenmese de Kiev’in son dönemde sık bir şekilde sınırötesi operasyon yaptığı biliniyor. Bu operasyonlarda genelde petrol rafinerileri hedef alınıyor. Böylelikle Rusya’nın ekonomisinin zarar görmesi ve savaşa devam etme kabiliyetinin azalması hedefleniyor. Ne var ki Batı bu saldırıların sadece Rusya’ya değil küresel petrol fiyatlarına da yansıyacağını belirterek Kiev’in sınırötesi saldırılarına karşı çıkıyor.