Akşener İliç için hüngür hüngür ağladı: And olsun bunları değiştireceğiz
Kripto varlıkların Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) düzenleme ve denetimine alınmasını hedefleyen yasa teklifi meclise geldi. Teklifte izinsiz kripto faaliyetlerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası da öngörülüyor.
Kripto varlıklar. konsunda Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) büyük yetkiler veren yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) geldi. Düzenleme ile kripto varlıkların alım satıma konu edildiği platformların Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) düzenleme ve denetimi kapsamına alınması hedefleniyor. Böylece kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyete başlayabilmesi için SPK’dan izin alması gerekecek. Ayrıca teklifte izinsiz kripto faaliyetlerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası da öngörüldü.
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 19 maddeden oluşan yasa teklifiyle ilgili “Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyete başlayabilmesi için SPK’dan izin almaları gerekiyor” dedi. Güler’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Bilgi sistemleri ve teknoloji altyapılarını TÜBİTAK belirleyecek. Kripto varlıkların satış ve dağıtımı SPK tarafından belirlenecek. Kripto varlık ihracında TÜBİTAK’tan ön rapor alınacak. Platformlarda gerçekleştirilen işlemlerin güven, açıklık ve istikrarını bozacak eylemlere yönelik tedbirler de öngörülüyor.
Kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlığına yönelik usul ve esaslar SPK tarafından belirlenecek. İzinsiz faaliyet gösteren kurumlara ilişkin SPK yetkili olacak. İzinsiz faaliyetlerde yurt içi ve yurt dışı ayrımı kaldırılacak, SPK’nın hukuk dışı faaliyetlere yönelik etkinliği artırılacak.
Teklifte izinsiz kripto faaliyetlerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörüldü. Halihazırda faaliyet gösteren kurumlara yönelik geçiş süresi olacak. Faaliyet gösterenler 1 ay içerisinde kurula başlayacak ya da 3 ay içerisinde tasfiye kararı alacak.
Yurt dışında faaliyet gösteren kripto borsaların kullanımı sonlandırılacak. Teklifimizde vergilendirme söz konusu değil. SPK’nın yüzde 1, teknolojik değerlendirme yapacağı için TÜBİTAK’ın yüzde 1 olmak üzere yüzde 2’lik hizmet bedeli öngörülüyor.”
Kripto varlıklarla ilgili düzenlemenin yasalaşması ve kripto varlık hizmet sağlayıcıların lisanslanmaya başlanmasıyla Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) 15 No’lu teknik standardı kapsamında getirilen eleştirilerin bertaraf edilmesi ve Türkiye’nin haziran ayında gri liste olarak adlandırılan “kısmi uyumlu” kategorisinden çıkması da öngörülüyor.