Filistinli sanatçı Maisara Baroud’un tüm dünyaya mesajı var: Hala hayattayım!

Sanatçı Maisara Baroud Gazze'deki katliamdan etkilenen milyonlarca isimden biri. Evini, stüdyosunu, kedisini kaybetti, defalarca yer değiştirdi. Ama tüm dünyaya hayatta olduğu mesajını vermek için en iyi bildiği şeyi yapmaya, çizmeye devam ediyor.

Kültür Sanat 21 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Baroud'nun 'I Am Still Alive/ Hala Hayattayım' çalışmaları.

Sanatçı Maisara Baroud Gazze’deki katliamda evi yıkılmış, yakınlarını kaybetmiş milyonlarca insandan biri. Ekim ayında başlayan İsrail- Filistin savaşından önce Baroud savaştan günlük olarak çizim yapıyor, çalışmalarını sosyal medya hesabından paylaşıyordu.

Gazze’ye saldırılar başladıktan sonra hayatı değişti. Stüdyosu yerle bir oldu, ailesi on kere taşınmak zorunda kaldı. Baroud şu an 25 kişiyle aynı evi paylaşıyor. Fakat yine de en iyi bildiği şeyi yapmaya -çizmeye- devam ediyor. Bu kez çizimlerinde korku, yıkım ve kayıplar var. Sanatçı ofisini, evini ve tüm materyalini kaybetmesine rağmen bu kez “Hayatta kaldım” demek için çiziyor: “Her şeyimi kaybettim. Ancak rutinimi kaybetmediğimi kendime göstermem gerekiyordu. Tüm iletişim ve internet kesildikten sonra çizim yapmak ve yayınlamak arkadaşlarıma güven vermenin tek yolu oldu.”

Baroud’un eserleri Venedik Palazzo Mora’daki Avrupa Kültür Merkezi’nde sergileniyor.

Yaşadıklarımız kağıdımdaki tek gerçeklik

Geleceğe dair bambaşka planları olan Baroud değişen hayatının çizimlerini nasıl etkilediğini ise şu sözlerle anlatıyor:

“Ölümler, yıkımlar, kökten sökülme, yıkım, açlık, sınır dışı edilme, korku, endişe ve üzüntü gibi günlük sahneler ve olaylar yanımızdan geçiyor. Yani bunları anlatmak için hayal gücüme gerek yok artık. Anbean yaşadığımız sahneler, kağıdımdaki beyaz alanı kaplayan gerçek oldu.”

Çizdiğim her sahnede çizgilerim daha keskin ve daha titiz hale geldi, siyah alanlar beyaz kağıdın yüzeyini tüketti. Trajedi, tüm ayrıntılarıyla, bu kağıda yansıdı. Çizimler bir çığlık yerindeydi ve savaşın ortasından öldürmeyi durdurmayı talep eden bir çağrıydı. Dilerim Gazze’de ne olduğunu dünyaya aktarabilirim.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by maisara baroud (@maisarart)

Maisara Baroud gelecek için çok da ümitli değil. Ancak bir şeylere tutunmanın ve var olduğunu göstermenin en iyi yolunu bulduğu için belki aynı durumdaki birçok insana göre daha şanslı: “7 Ekim’den önce yaşadığım gerçek değişti. Artık beni ve küçük ailemi barındıran güvenli bir evim yok. Roketler çizim stüdyoma (küçük dünyam) düştü ve onu yok etti ve uçaklar çocuklarım için sahip olduğum tüm gelecek planlarını sildi. Ama aynı zamanda sesimizi duyurmanın tek yolu da bu: Hala hayattayım.”

Maisara Baroud’un “Hayattayım” sesine kulak vermek isteyenler sanatçının Instagram hesabını takip edebilir. Ayrıca 24 Kasım’a kadar Venedik Palazzo Mora’daki Avrupa Kültür Merkezi’nde Filistinli sanatçıların çalışmalarının yer aldığını ‘Yabancılar’ sergisinde ziyaret edilebilir.

Milyarder kadın sergideki portresini beğenmedi, 'İndirin şunu' dedi; şimdi o portreyi bütün dünya gördüMilyarder kadın sergideki portresini beğenmedi, ‘İndirin şunu’ dedi; şimdi o portreyi bütün dünya gördü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler