İstanbul’un festivali başlıyor

52. İstanbul Müzik Festivali bu akşam Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek konserle başlıyor. Festivalin açılışını 15 yaşındaki genç piyanist İlyun Bürkev yapacak. Açılışta şef Cem Mansur'a Onur Ödülü takdim edilecek.

Şehirde o mevsim geldi, çattı. Birbiri ardına karşılayacağımız festivaller sezonu başlıyor. Bu serinin en eskisi ve bir bakıma da kentle en çok özdeşleşeniyse bu akşam sanatseverlere merhaba diyor. 52. İstanbul Müzik Festivali, Kökler temasıyla karşımızda. Bugün pek çok festival, etkinlik ve bir de bienalin arkasındaki İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) bu festivali gerçekleştirmek için 1972’de kurulmuştu. İKSV’nin bünyesindeki tüm festivaller, ilerleyen yıllarda bu tarihi organizasyonun paltosundan çıkacaktı.

Fakülte salonundan AKM’ye

21 Haziran 1973’te İTÜ Maden Fakültesi salonunda Ahmed Adnan Saygun’un ‘Yunus Emre’ oratoryosu ile başlamıştı bu tarihi festivalin yolculuğu. Bı yıl festival AKM’de Cem Mansur yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın konseriyle başlıyor. Türkiye’nin en eski ikinci orkestrası sahnede, 15 yaşındaki genç piyanist İlyun Bürkev’e eşlik edecek. Bürkev aynı zamanda festival tarihinde açılışta sahne alan en genç iki isimden biri. Diğeri de keman sanatçısı Elçin Hoxha Ganiyev. Geçen sene Almanya’da ses getiren bir turneye imza atan İlyun Bürkev 10Haber’in sorularını yanıtlamıştı. Halihazırda Avusturya’nın Salzburg kentindeki Mozarteum’da eğitimini sürdüren 15 yaşındaki müzisyen bu performansıyla İstanbul Müzik Festivali’nde de ilk kez sahne alacak.

Geçmişte Yehudi Menuhin, Leyla Gencer, Zubin Mehta, Martha Argerich, Yo-Yo Ma ve Anne-Sophie Mutter gibi büyük müzisyenleri ağırlayan festival İTÜ Maden Fakültesi Salonu ile başladığı bu yolculuğunda en çok da AKM’de özdeşleşmişti. Bir zamanlar festivale bilet almak için insanların uzun kuyruklar oluşturduğu AKM’den yıllarca mahrum kalan festival, son iki yıldır yeniden kendisiyle özdeşleşen bu mekânda. Festivalle özdeşleşen ve nice büyük ismin konserine evsahipliği yapan Aya İrini’yi de yakın bir gelecekte yeniden etkinlik mekânları arasında görmeyi diliyoruz.

İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü Cem Mansur’a

Cemal Reşit Rey tarafından 1940’larda kurulan İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın İlyun Bürkev’e eşlik edeceği konserde Verdi’nin ‘Othello’ operasından dans müziği, Edvard Grieg’in ‘La Minor Piyano Konçertosu’ ve Çaykovski’den de 2Romeo ve Juliet Uvertürü’ seslendirilecek. 20.00’de başlayacak törende Türkiye’nin en önemli maestrolarından ve bu konserin de şefi Cem Mansur’a İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü takdim edilecek.

Konser öncesi şef Cem Mansur’a İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü takdim edilecek.

1957 yılında dünyaya gelen Cem Mansur, müzik eğitimini City University’de aldı. 24 yaşındayken İstnabul Devlet Operası şefliğine atanan Mansur, sekiz yıl boyunca bu görevi üstlendi. Bu görevinin ardından Mansur, İngiltere’ye giderek 1989-1997 yılları arasında Oxford Şehir Orkestrası’nı yönetti. Aynı tarihlerde ise 2011’de faaliyetlerini durduran Akbank Oda Orkestrası’nın da başındaydı. Oxford’da geçen yılları boyunca çalışmalarını yurtdışında yoğunlaştıran şef, Hollanda, Fransa, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Macaristan, Arnavutluk, Almanya, İsveç, İspanya, Meksika, İsrail, Finlandiya, Hırvatistan, Güney Afrika ve Rusya’da konuk şef olarak konserler yönetti. Sahnede yönettiği orkestralar arasında Londra Senfoni Orkestrası, BBC Proms, Prag Ulusal Tiyatrosu ve Meksiko Kent Filarmoni Orkestrası var.

Bir klasik müzik sanatçısı olarak Osmanlı müziğiyle de yakından ilgilenen Cem Mansur, Akbank Oda Orkestrası’nı yönettiği dönemde ‘Bach, Caz ve Lale Devri’, ‘Alla Turca’, ‘1789/Akl-ı Selim’in Müziği’, ‘At-Nağmeler’ ve ‘İstanbul’da Erguvan Zamanı’ gibi projelere imza attı. Bugünkü adıyla Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası’nı da kuran Mansur, bu toplulukla hem Türkiye hem de yurtdışında konserler verdi.

2019-2021 yılları arasında Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun da direktörlüğünü üstlenen Cem Mansur, bu dönemde orkestray salondan çıkarıp kentin daha ücra ilçelerine dahi götürüp konserlere imza atmıştı. Dikkat çeken bu etkinliklerin yanı sıra konser öncesi sanatseverlerin klasik müzik hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağlayacak konser öncesi söyleşileri serisi de başlatmıştı. Mansur halihazırda İngiltere’nin en eski ikinci korosu Ipswich Koro Topluluğu’nun da fahri başkanı.

İki mübadil konserde yan yana oturunca müzik festivalinin yol haritası çıktıİki mübadil konserde yan yana oturunca müzik festivalinin yol haritası çıktı