Çekmeköy Belediyesi, seçim öncesi izin verdiği Romanların evini yıktı
Hayvanseverler TBMM önünde hayvanlarla ilgili yeni yasa tasarısını protesto etti. İktidarın ve belediyelerin 20 yıldır hayvanları kısırlaştırmadığını belirten hayvanseverler suçun hayvanlara atıldığını söyledi.
AK Parti sokak hayvanlarıyla ilgili yeni bir düzenleme hazırlıyor ve kanun teklifinin Meclis’e gelmesine kısa süre kaldı. Basına yansıyan haberlerde hazırlanan taslakta 30 gün içinde sahiplendirilmeyen köpeklerin uyutulacağı yani öldürüleceği yazıldı. Önceki gün AK Parti MKYK toplandı ve parti sözcüsü Ömer Çelik toplantıdan sonra açıklama yaptı. Çelik kanun teklifinin içeriğiyle ilgili haberleri ne yalanladı ne de doğruladı. Sadece zıt görüşler olduğunu belirtmekle yetindi, henüz taslak metin halinde olduğunu söyledi. Ancak köpeklerin öldürülmesi ihtimali kamuoyunda geniş yankı buldu ve tepki sokağa da yansıdı.
Hayvan hakları savunucuları yasa teklifini protesto etmek için TBMM’deki Milli Egemenlik Parkı’nda bir araya geldi. Eylemde ”hayvan, yaşam, özgürlük,” ”toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin,” ”katilleri topla, hayvanları değil” sloganları atıldı. Yasanın hayvanları korumak değil “öldürmek” için çıkarıldığını söyleyen hayvanseverler bir araya gelerek basın açıklaması ve ardından bir süre oturma eylemi yaptı.
Basın açıklamasını okuyan Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi kurucularından Güliz Gündüz şunları söyledi:
“Bugün Cumhurbaşkanlığı, AKP, iktidarın küçük ortakları olan gerici siyasi partiler ve Tarım Bakanlığı tarafından öne sürülen ‘tecrit ve katliam odaklı’ yasa tasarısına karşı, sokakta yaşayan köpekleri, yani mahalle sakinlerimizi savunmak için buradayız, tek bedeniz. ‘Ötenazi, uyutma, doğal yaşam alanı, Avrupa modeli’ gibi yumuşatılmış ifadeler ile sokakta yaşayan köpeklerin ömür boyu hapsedilmesine ve öldürülmesine yönelik ‘etik dışı ve kanun dışı’ uygulamaları protesto etmek, hayvanların yalnız olmadığını haykırmak için buradayız. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’in dün gazetecilerle paylaştığı bilgiye göre; bahsi geçen düzenleme önümüzdeki birkaç hafta içinde, komisyon toplantıları sonrası oylanmak ve yasalaşmak üzere Meclis’e sunulacak.
Hayvanlarla birlikte içine çekildiğimiz nefret örgütlenmesi yeni değil. 2000’li yılların ortalarından bu yana sokakta yaşayan hayvanları toplamak, hapsetmek ve öldürmek için hep aynı tehditle karşı karşıya bırakılıyoruz. Yıllardır ismini hak etmeyen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun ‘kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat’ ilkesini temel alan 6’ncı maddesini delmek isteyen Tarım ve Orman Bakanlığı’yla ve iktidar partisiyle -tabiri caizse- ‘daimi bir mücadele içindeyiz’. Hayvanları ve haklarını korumakla yükümlü olanlar, bizzat onları yok etmeye ve suç işlemeye devam ediyor! Halkın oylarıyla seçilmiş vekiller, bizzat bizi kutuplaştırmaya ve halkın hassas dengelerini bozmaya devam ediyor” dedi.
İktidarın 20 yıldır kanunda yer alan yükümlülükleri yerine getirmediğini belirten Güliz Gündüz hayvanları kısırlaştırmayan, rehabilitasyonlarını yapmayan belediyelerin suçunun hayvanlara atılamayacağını ifade etti.
“Geçici bakımevlerinde ve toplamalar sırasında hayvanlara yönelik şiddet ve işkence fiillerinde bulunan belediye çalışanlarının, veteriner hekimlerin ve emri veren belediye başkanlarının ‘soruşturma engeline takılmadan yargılanmasına’ engel olan iktidarın ve siyasi partilerin ellerindeki kanı köpeklere bulayamazsınız” diye Güliz Gündüz kültürel kodların buna izin vermeyeceğini de sözlerine ekledi. Yasa tasarısı geri çekilene kadar her gün sokakta olacaklarını söyleyen Güliz Gündüz “Etik, bilimsel ve yaşam hakkından taraf olan tek çözüm kısırlaştırmak, yerinde yaşatmak, üretim ve satışı yasaklamaktır” sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.
Sokak hayvanları yasası yolda: Köpekler öldürülecek mi öldürülmeyecek mi?