Sokak hayvanları yasası yolda: Köpekler öldürülecek mi öldürülmeyecek mi?

AK Parti'nin sokak hayvanlarıyla ilgili kanun teklifi hazırladığı ve taslak metinde sahiplenilmeyen sokak köpeklerinin uyutulmasının yer aldığı iddia edildi. AK Parti Sözcüsü Çelik "bu henüz taslak ve zıt görüşler var" dedi.

Çevre 22 Mayıs 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Barınaktaki köpek.

Türkiye, sokak hayvanlarıyla ünlü az sayıda ülkeden biri. Ama bu konu öteden beri zaman zaman tartışılan, çözüm çareleri aranan bir konu. Çünkü bazen sokak köpekleri saldırgan olabiliyor, vahim olaylar yaşanabiliyor. Böyle durumlarda hemen, ‘Toplayın bu hayvanları, çözün bu sorunu’ diye çağrılar yükseliyor, onu hayvansever grupların itirazları izliyor.

Şimdi bir kez daha sokak hayvanlarıyla ilgili bir tartışmamız var ve bu sefer iktidardaki Ak Parti’nin kimi Batılı ülkelerdeki gibi sokak köpeklerinin mutlaka sokaklardan toplanıp özel merkezlere yerleştirilmesini ve belli bir süre içinde sahiplenilmeyen sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören bir yasa değişikliği hazırlığı içinde olabilir.

Bundan dört gün önce, Ak Parti kulislerinden iyi haber almasıyla tanınan gazeteci Nuray Babacan Gazete Pencere’de AKP içindeki tartışmalara değindi, bakanlıkların sokak köpekleri konusunda topu birbirine attığını yazdı. Yazıda ilgili tüm bakan ve bürokratları çağıran Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bu iş çığırından çıktı. Neyi bekliyoruz? Bir an önce halledin artık” dediği de yazıldı.

AK Parti’nin bu konuda kanun teklifi hazırladığı ve çalışmalarda sona gelindiği belirtildi. İnternet sitelerinde ve sosyal medyada AK Parti’nin teklifinde köpeklerin uyutulması konusunun da yer alacağı iddiaları var. Buna göre barınaklardaki köpeklerin fotoğrafı internette 30 gün kalacak ve süre dolduğunda sahiplenilmemiş olan köpekler uyutulacaklar. Ayrıca sahiplendirilen köpeklere de çip takılacak. Bu teklifle ilgili konuşan AK Parti’li isimlerin kim olduğu ise yazılmadı. Haberlerde ‘AK Parti’li kaynaklar/yetkililer’ olarak adlandırıldılar.

Aynı haberlerdeki aktarıma göre AK Parti’nin dayanak noktası yurtdışındaki uygulamalar. Örneğin Hollanda’da yoğun kısırlaştırma uygulaması yapılırken İtalya’da sokak köpekleri barınaklara yerleştiriliyor, 60 gün içinde kendini köpeğin sahibi olarak tanıtanlara köpek geri veriliyor. Aksi takdirde sahipsiz köpek, kuduz ve benzeri diğer bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu tedaviye tabi olmak kaydıyla, iyi muamele garantisi veren özel şahıslara veya korumacı derneklere teslim ediliyor. Sahipsiz köpekler ancak ciddi şekilde hasta, tedavi edilemez durumda veya kanıtlanmış şekilde tehlikeli ise ötanaziye tabi tutuluyor.

Portekiz’de resmi toplama merkezlerine alınan hayvan merkeze alındığı tarihten itibaren 15 gün içinde sahibi tarafından alınmaz ise terk edilmiş sayılıyor ve zorunlu olarak kısırlaştırılarak tazminat hakkı olmaksızın sahiplendiriliyor. Sadece Birleşik Krallık’ta ötenazi yapılıyor.

Ne yalanladı ne doğruladı

Bu haberler kamuoyunda yankılandı ve dün AK Parti’nin MKYK toplantısı vardı. Toplantı sonrası AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik basın açıklaması yaptı. Çelik köpeklerin 30 gün sahiplendirilmezse öldürüleceğini söylemedi ama basında yer alan iddiayı da yalanlamadı ve “Adı üstünde taslak. Bunun ilgili toplumda birbirine zıt talepler var. Üstünde çalışılıyor. Haftaya ya da sonraki hafta Meclis’e gelmesi planlanıyor” dedi.

Dokuz hayvanı öldüren katili cezaevine sokak köpekleri uğurladıDokuz hayvanı öldüren katili cezaevine sokak köpekleri uğurladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.