Derbilerin günah keçisi Beşiktaş’a kupayı getirdi

Ligde tarihinin en sorunlu sezonlarından birini yaşayan Beşiktaş, Türkiye Kupası'nda Trabzonspor'u 3-2 mağlup ederek zafere uzandı. Şampiyonluk golünü Galatasaray ve Fenerbahçe derbilerinde yaptığı hatalarla gündem olan El Musrati attı.

Spor 24 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Beşiktaş'ta kupayı götüren golü, derbilerin günah keçisi El Musrati attı.

El Musrati ismi Türk futbolseverlerin aklına 2023 yazında kazındı. Ön libero bölgesi için transfer yapmak isteyen Fenerbahçe’nin gündemine gelen Libyalı, kariyerini Braga’da sürdürüyordu. Portekiz ekibiyle yapılan uzun pazarlıklar sonuç getirmedi. El Musrati takımında kaldı ve Şampiyonlar Ligi gruplarında mücadele etti.

Ekibinin vazgeçilmezlerinden olan oyuncu, ekonomik açıdan sıkıntılar çeken takımının kendisini satma kararı alması sonrası yeniden piyasaya çıktı. Ancak Rade Krunic transferinin bitmesinin ardından adı artık Fenerbahçe için anılmıyordu. Bir gün ansızın başka bir İstanbul kulübünün devreye girdiği haberi geldi. Hasan Arat başkanlığındaki Beşiktaş, sürpriz bir hamle yaparak kulüp tarihinin en pahalı futbolcu transferine imza attı. El Musrati kariyerine Beşiktaş’ta devam edecekti. Yaz transfer dönemini çok sorunlu geçiren ve gelen oyuncuların neredeyse hiçbirinden verim alamayan ekip için Ernest Muçi 10 milyon euro, El Musrati 11 milyon euro’ya mâl oldu.

Musrati geldikten sonra Beşiktaş ligde oynadığı üç maçta bir beraberlik ve iki galibiyet aldı. Ardından şampiyonluk yarışını ve Beşiktaş’ın üçüncülük yarışını yakından ilgilendiren Galatasaray maçına sıra geldi. Tam da Musrati ve Muçi gibi pahalı transferlerin kendilerini göstermelerinin beklendiği mücadeleydi. Ancak maç Musrati adına şanssız başladı. Libyalı henüz ikinci dakikada kornerden gelen topa ters bir vuruş yaptı ve meşin yuvarlağı kendi ağlarına yolladı. Her ne kadar maç boyunca rakibini atağa çıkartan önemli pasları atıp kesici rolünü iyi pozisyon alarak sahaya yansıtsa da Beşiktaş skoru alamayınca mağlubiyetin sebebi onun attığı gol oldu.

Beşiktaş devam eden beş maçta yalnızca bir kez kazanabilirken iki mağlubiyet ve iki beraberlik aldı. Bu süreçte Fernando Santos’un da görevine son verildi ve Beşiktaş 2023-24 sezonunda beşinci teknik direktörüyle çalışmak durumunda kaldı. Bu zorlu sezonu kurtarabilecek maçlardan biri Kadıköy’de oynandı. Fenerbahçe deplasmanına çıkan Beşiktaş taraftarına kendini affettirecek galibiyeti arıyordu. Ancak bu karşılaşmanın da 25. dakikasında El Musrati, VAR incelemesi ardından Fred’in bileğinin üst tarafına bastığı için direkt kırmızı kart gördü ve oyun dışı kaldı. 10 kişi kalan Beşiktaş karşılaşmayı 2-1 kaybetti. Fenerbahçe’nin çok da baskın performans ortaya koyamadığı mücadele sonunda mağlubiyetin baş sorumlusu elbette takımını henüz ilk yarıda 10 kişi bırakan El Musrati oldu.

Libyalının bu denli sorunlu başlayan sezonu hem takımı hem kendi adına kurtarabileceği pek bir maç kalmadı. Tek yol Türkiye Kupası’nı müzeye götürmekti. Onun için de Olimpiyat Stadyumu’nda daha önce oynadığı beş finalin tamamını kazanan Trabzonspor’u yenmek gerekiyordu. Her ne kadar Trabzon Paul Onuachu’nun golüyle erken öne geçse de Beşiktaş oyun üstünlüğünü elden bırakmadı. İlk yarı sonunda kazanan penaltıyla oyuna denge geldi. İkinci yarıda üstün oyunu sürdüren siyah-beyazlılar 54. dakikada öne geçtiler. 89. dakikada Nicolas Pepe oyuna denge getirse de 90+4. dakikada topu uzaklaştırmak isterken yaptığı hatayı affetmeyen bir tecrübe sahneye çıktı.

El-Mu’tasım Billah Ali Muhammed el-Musrati, gelen topa gelişine yerden çok düzgün vurdu ve takımını öne geçirdi. Maç boyunca attığı 56 pasta 53 isabet bulan, 15 uzun pasın 14’ünü yerine ulaştıran, yedi sahipsiz top, üç ikili mücadele kazanıp, iki pas arası yapan ve üç şut pası verip iki uzaklaştırmayla maça damga vuran El Musrati attığı golle adeta sezon boyu yaşananların diyetini ödedi. Maç boyunca 23 şut atıp 2.43 gol beklentisi yaratan ve bir topu da direkten dönen Beşiktaş, ligi üçüncü bitirecek rakibine karşı UEFA Avrupa Ligi biletini de aldı. Uzatmaya gittiği senaryoda belki de Trabzonspor’un psikolojik olarak üstün gireceği bölümde rakibine kupayı da kaptıracak ve sezonu hüsran üstüne hüsranla bitirecek Beşiktaş bu yazgıdan kaçtı. Onların yazgısını zafer yönüne çeviren, derbilerin günah keçisi El Musrati oldu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.