Çevre Bakanı, büyük çevre faciasına neden gitmedi? ‘Hastaydım’ dedi ama günlerdir siyasi faaliyeti sürüyordu
CHP'li Deniz Yavuzyılmaz dokuz işçiye mezar olan Erzincan İliç’teki altın madeni için "ÇED olumlu" kararına dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum’un "Olur" verdiğini belirterek "Asli kusurludur, yargılanmalı" dedi.
Erzincan’ın İliç ilçesinde ABD merkezli Anagold ile Çalık Holding’in işlettiği Çöpler altın madeninde 13 Şubat’ta 10 milyon tondan fazla siyanürlü toprağın kayması sonucu 9 işçi toprak altında kaldı. Devasa liç yığınıyla ilgili soruşturmada ilk 100 günde 9 kişi tutuklandı.
17 Şubat’ta şirket yetkililerinin de aralarında olduğu altı kişi ‘sorumlu’ oldukları gerekçesiyle tutuklandı. Şirketin Türkiye müdürüyse gözaltına alınıp serbest bırakıldı. 3 Mart’ta maden ocağını işleten şirkette idareci pozisyonunda çalışan mühendisler İ.T. ve K.M.A., 20 Mart’ta bir kişi daha tutuklandı. Maden ocağında sismik radar sisteminden sorumlu jeoteknik mühendis A.R.K. ifade için çağrıldığı savcılıkta sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemede tutuklanınca tutuklu sayısı dokuza çıktı. Tutuklu zanlılar mühendis, yönetici ve idareci pozisyonunda çalışanlardı. Tutuklu zanlılar mühendis, yönetici ve idareci pozisyonunda çalışanlar.
100 gün sonra yeni bir bilirkişi raporu yayımlandı. Rapor meydana gelen olayı ‘iş kazası’ olarak nitelerken 13 kişinin asli kusurlu sayıldığı belirtildi. Raporun ardından 6 kişi tutuklandı. Bunlar, Anagold Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yalçın Demirci, Operasyon Şefi Fuat Yılmaz, Patlatma Mühendisi Muhammed Kılıç, İSG Müdürü Selçuk Çiftlik, Proje Müdürü Shaun Schwartz ve Mühendis İshak Aslan’dı.
Soruşturmanın kamu görevlilerine, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı’na dokunmaması ise muhalefet tarafından hep eleştirildi. O dönem bakan olan Murat Kurum olayla ilgili seçim döneminde eleştirilerin odağındaydı. Kurum ise sorumluluğunu reddetti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz madendeki “ÇED olumlu ve 2. Kapasite Artışı” iznini veren yetkilinin bizzat dönemin Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum olduğunu gösteren bir belge paylaştı.
Yavuzyılmaz “İktidarın maden faciası sonrası sır gibi sakladığı bir belge vardı. Bu belgeye ulaştık. ÇED olur kararını bizzat dönemin bakanı Murat Kurum vermiş, Bakan’ın ‘Olur’ imzalı belgesi ortaya çıktı” dedi ve şunları söyledi:
“ÇED Olumlu Kararında Bakanın imzası var ve bu bakımdan dönemin Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum’da asli kusurludur. Bu imza felaketin altına atılan imzadır. İliç Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan Bilirkişi Raporuna göre; ÇED Olumlu Kararı veren yetkililer asli kusurludur. Murat Kurum bu kararı ve imzası ile 9 madencinin şehit olduğu kazaya zemin hazırlamıştır. İliç Cumhuriyet Savcılığı Kurum hakkında fezleke hazırlamalı, bu fezleke Adalet Bakanlığı aracılığı ile TBMM’ye gönderilmeli ve Kurum’un dokunulmazlığı önce komisyonda sonra Genel Kurul’da kaldırılarak yargılanmasının önü açılmalıdır. 9 şehidin ruhu, Murat Kurum’u izlemektedir.”
Çöpler altın madenindeki heyelan faciasında bugüne kadar toprak altında kalan dokuz işçiden dördünün cesedine ulaşıldı. Beş madenciye ise hâlâ ulaşılamadı.