İliç heyelandan önce de öldürmüş: Bir işçi kansere, biri pnömokonyoza yakalandı

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde çalışan ve geçen yıl hayatını kaybeden Abdullah Doğan'ın akciğer kanserinden hayatını kaybettiği, Ali Fıstık'ın ise pnömokonyoz meslek hastalığına yakalandığı doktor raporlarına yansıdı.

Çevre 27 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Erzincan’ın İliç ilçesinde Çöpler Köyü’nde bulunan Anagold Madencilik’e ait altın madeninde 13 Şubat’ta 14.30 sularında büyük heyelan oldu. İçindeki altını ayırmak için madenden çıkartılıp yığılan ve üstüne siyanürlü su püskürtülerek sıvılaşan dağ gibi toprak kaydı ve felakete yol açtı. Heyelan sonrası toprak altında kalan dokuz işçiye ise 14 gündür ulaşılamıyor.

Ancak İliç Çöpler Altın Madeni sadece toprak kaymasında değil, daha önce de can almış. Ve o madende çalışıp da kanserden ölen bir hasta hastanede çalışma koşullarını şöyle anlatmış: “Bizi madende özel kıyafet olmadan, normal iş kıyafetlerimizle çalıştırıyorlardı.”

Madende çalışırken akciğer kanseri olmuş

Abdullah Doğan madende çalışmaya başlamadan önce 2012 yılında herhangi bir sağlık sorunu olmadığı ve madende çalışabileceği yönünde rapor almıştı ama 2014’te akciğer kanserine yakalandı. Abdullah Doğan hakkında 27 Ekim 2021’de İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi’nde verilen raporda sülfürik asitin kansere yol açmış olabileceği saptaması yapıldı. Rapordan önce hastadan alınan bilgilendirmede ise siyanürlü alanda işçilerin normal iş kıyafetiyle çalıştığı, özel kıyafet kullanılmadığı belirtildi. Maden şirketine dava açan Abdullah Doğan duruşmalar sürerken 28 Nisan 2023’te hayatını kaybetti.

Abdullah Doğan’a işe girmeden önce madende çalışabileceğini belirten sağlam raporu ve madenden işten ayrıldıktan sonra konan akciğer kanseri tanısı belgesi

10Haber’e konuşan Abdullah Doğan’ın kızı Merve Doğan ailede genetik kanser hastalığı olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Bizim ailemizde kansere yakalanan ilk kişi babam, genetik kanser hastalığımız yok. Babama madende çalışırken akciğer kanseri tanısı kondu. Babam maden yetkilileriyle konuştu ve yardımcı olmalarını istedi. Onlar ise yardımcı olamayacaklarını söyledi. Biz sonra İstanbul’a gelip tedaviye başladık. Babam madene dava açmıştı, dava hala sürüyor. Babamı 28 Nisan 2023’te kaybettik ama 14 Mart’ta duruşmamız var. Babam 10 yıl her duruşmaya gitti, ancak karşı taraf çok güçlü olduğu için dava bir türlü ilerlemedi.”

Adli Tıp Kurumu’ndan meslek hastalığı tanısı

Çöpler Altın Madeni’nde çalışan ve meslek hastalığına yakalanan işçilerden biri de Ali Fıstık. 2014-2019 yılları arasında madende çalışan Ali Fıstık işten ayrılınca İliç İş Mahkemesi’nde dava açtı. Ali Fıstık hakkında Adli Tıp Kurumu Başkanlığı tarafından verilen raporda pnömokonyoz (akciğerlerde inorganik toz birikmesi ve buna karşı gelişen doku reaksiyonu) tanısı kondu. Fıstık’ın davası da sürüyor.

Ali Fıstık hakkında Adli Tıp Kurumu tarafından verilen meslek hastalığı raporu

O madenden rüşvet almış, Ergenekon’da gizli tanık olmuştu: Meşhur İliç savcısı şimdi nerede?O madenden rüşvet almış, Ergenekon’da gizli tanık olmuştu: Meşhur İliç savcısı şimdi nerede?

İliç sokaklarına sülfürik asit dökmüşlerİliç sokaklarına sülfürik asit dökmüşler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.