İliç sokaklarına sülfürik asit dökmüşler

Sözcü yazarı İsmail Saymaz İliç'te yaşanan toprak kaymasından iki sene önce Anagold Madencilik şirketine sülfürik asit taşıyan bir aracın ilçe meydanında 340 kiloluk sızıntı yaptığını yazdı.

Çevre 26 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen heyelanda toprak altında kalan dokuz işçiden üçünün, "manganez ocağı"nda olduğu ihtimali üzerinde durulması üzerine çalışmalar yoğunlaştırıldı. Ekipler, iş makineleriyle bölgede çalışma yürüttü.

Erzincan İliç’teki çevre faciasının yaşandığı madenle ilgili sürekli yeni bilgi yağıyor. Son ortaya çıkan bilgilerden biri, bundan 3 yıl önce madene sülfürik asit taşıyan bir tankerin İliç ilçe merkezinde arıza yapıp sokaklara asit döktüğüyle ilgili.

Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz toprak kayması yaşanan İliç’te kazadan iki yıl önce maden şirketine sülfürik asit taşıyan bir kamyonun ilçe merkezindeki bir çeşmeye yakın 340 kilogram sülfürik asit sızdırdığını yazdı.

“Sızıntı sonrası çekilen görüntülere göre dökülen sülfürik asit saatli çeşmeden boşalan suyun aktığı açık kanala karışıyor. Bu kanaldan ya kanalizasyona gidiyor ya da bahçe sulanmasında kullanılıyor. Kanal dereye, dere de Fırat’a bağlanıyor” diyen Saymaz konuyla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 21 Ağustos 2019’da kovuşturmaya yer olmadığına karar vererek Anagold’u suçsuz bulduğunu yazdı.

İsmail Saymaz Anagold Madencilik şirketinin “10 dakika içinde acil müdahale ettik” dediğini, ancak İliçli avukat Aziz Bingöl’e göre müdahalenin sızıntıdan yarım saat sonra yapıldığını ve o sırada asitin suya ve toprağa karıştığını yazdı.

Bilirkişilerin sızıntıdan altı ay sonra keşfe geldiğine de dikkati çeken Saymaz şunları yazdı:

“Bu olaydan iki yıl sonra Çöpler Altın Madeni’nde 20 ton siyanür sızıp toprağa aktı. Sonuç? Sülfürik asit soruşturmasında olduğu üzere yine kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. İki iş güvenlik uzmanı çevreyi kirletmekten kusurlu bulunduysa ön ödeme ile yırttılar!”

Kazadan sonra 11 İliçli’nin “Aracın güvenlik önlemi olmadan ilçeden geçişine müsaade ettiğini” gerekçe gösterip Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden şikayetçi olduğunu yazan Saymaz “Ne savcılık, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, ne de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Anagold’a işlem yaptı” diye ekledi.

İddia: İliç’te Murat Kurum’un verdiği bir onay daha ortaya çıktıİddia: İliç’te Murat Kurum’un verdiği bir onay daha ortaya çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.