İddia: İliç’te Murat Kurum’un verdiği bir onay daha ortaya çıktı

Erzincan İliç’te siyanürlü heyelan faciasının yaşandığı altın madeniyle ilgili CHP’den bir iddia daha geldi: O yığın liçine onayı da dönemin Çevre Bakanı olan Murat Kurum vermiş. Uzmanlar orası için 'dünyanın en yüksek siyanürlü tepesi' demişti.

Çevre 26 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Erzincan İliç’te 13 Şubat’ta Anagold madenciliğe ait ocakta yaşanan ve 9 işçinin ölümüne neden olan siyanürlü heyelan faciası hâlâ yeni iddialarla gündeme gelmeye devam ediyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, dün X’teki sosyal medya hesabından Erzincan İliç’teki madende yığın liçi onay belgelerinin eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum döneminde verildiğini açıkladı.

Kaynak bizzat Bakanlığın resmi belgesi

Yavuzyılmaz’ın açıklaması şöyle:

“Erzincan İliç’te, Anagold şirketinin işlettiği altın madenindeki; felaketin gerçekleştiği yığın liç sahasının, çamur olarak akan 4. Fazına ait yığın liçi onay belgelerinin dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum imzasıyla verildiğini tespit ettik. Kaynak: 13.09.2022 tarihli Çevre Bakanlığı resmi belgesi.”

Dünyanın en yüksek siyanürlü tepesi!

Karadeniz Teknik Üniversinden bilim insanları facianın yaşandığı madendeki ‘liç yığını’nın aşırı yüksek olduğunu tespit etmişti. Prof. Dr. Hakan Ersoy “Dünyada maksimum 150 metre olan liç yığını burada 257 metre” demişti.

Faciayı yaratan liç alanı dünyanın en yüksek siyanürlü tepesiymişFaciayı yaratan liç alanı dünyanın en yüksek siyanürlü tepesiymiş

AFAD, 2023'te bakanlığı İliç’te heyelana karşı uyarmışAFAD, 2023’te bakanlığı İliç’te heyelana karşı uyarmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.