Kemal Doğulu polis eşliğinde adliyede: Suçumu kabul ediyorum
Papa Francis'in Vatikan'da kapalı kapılar ardında yapılan bir toplantıda eşcinseller için 'i...' dediği ortaya çıktı. Papa hakkında çıkan haberlerden sonra özür diledi.
İtalyan basınının haberine göre Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis piskoposlarla eşcinsel erkeklerin papaz okullarına kabul edilmesine ilişkin tartışma sırasında hakaret içeren bir ifade kullandı.
87 yaşındaki Papa’nın bu ifadeyi geçen hafta Roma’da piskoposlarla kapalı kapılar ardında yapılan ve İtalya Episkoposlar Konferansının (CIE) bir süredir üstünde düşündüğü söylenen eşcinsel erkeklerin Katolik ilahiyat okullarına kabulü konusunun tartışıldığı toplantıda sarf ettiği iddia ediliyor.
Tartışma sırasında piskoposlardan biri Francis’e ne yapılması gerektiğini sorduğunda Papa’nın eşcinsel erkeklerin kabul edilmesine karşı olduğunu yinelediği, herkesi kucaklamanın önemli olduğunu ancak eşcinsel bir kişinin çifte yaşam sürme riskiyle karşı karşıya kalabileceğini söylediği bildiriliyor.
Papa’nın daha sonra bazı ilahiyat fakültelerinde zaten çok fazla “frociaggine” (kabaca ‘i*nelik’ veya ‘g*tverenlik’ anlamına gelen İtalyanca argo) olduğunu söylediği iddia ediliyor. Olay ilk olarak siyasi dedikodu sitesi Dagospia tarafından haberleştirildi, ardından İtalyan gazeteleri La Repubblica ve Corriere della Sera ile haber ajansı Adnkronos’ta yer aldı.
La Repubblica, Corriere ve Adnkronos gazetelerinin ismini vermediği piskoposlar Papa’nın bu aşağılayıcı ifadeyi “şaka” olarak kullandığını ve etrafındakilerin bu hakaret karşısında şaşırdığını, kafalarının karıştığını söyledi. Corriere della Sera’ya konuşan bir piskopos Papa’nın terimin saldırganca olduğunun farkında olmayabileceğini söyledi.
La Repubblica ve Corriere kasım ayında piskoposlar arasında yapılan bir toplantıda eşcinsel erkeklerin cinsellik yaşamadıkları sürece papaz okullarına kabul edilmesinin kararlaştırıldığını ancak kararın Papa tarafından durdurulduğunu da yazdı.
Papa’nın ifadesi İtalya’dan sonra dünya basınında da yankı uyandırırken çok geçmeden Vatikan’dan konuya ilişkin özür açıklaması geldi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Papa hiçbir zaman homofobik terimlerle kendisini ifade etmeyi amaçlamamıştır. Kendisi, başkaları tarafından bildirildiği gibi bir terimin kullanılmasından rahatsız olanlara özürlerini sunmaktadır. Kendisinin çeşitli vesilelerle söylediği gibi; ‘Kilisede herkese yer vardır, herkese! Hiç kimse işe yaramaz değildir, hiç kimse gereksiz değildir, herkese yer vardır. Tıpkı bizlere olduğu gibi, herkese.”
Papa seçildiği 2013 yılından bu yana Francis muhafazakar kardinallerin hoşuna gitmese de kamuoyuna yaptığı açıklamalarda LGBTİ+ topluluğunu daha kapsayıcı bir ton benimsemeye çalıştı. Francis’in Papa olduktan kısa süre sonra eşcinsel rahiplerle ilgili bir soruya verdiği yanıt da hâlâ hafızalarda: “Ben kimim ki yargılayayım?”
Aralık ayında da Papa Francis rahiplerin evli olmayan ve aynı cinsiyetten çiftleri kutsamasına izin veren ve Katolik Kilisesi için önemli bir tutum değişikliği olan kararı onaylamıştı.
Bununla birlikte Papa eşcinsellerin din adamı olmasına izin vermeme konusunda netliğini hep korudu. 2018’de verdiği bir röportajda “ciddi bir mesele” olarak tanımladığı eşcinsellik konusunda “endişeli” olduğunu ve eşcinsel olmanın din adamlarının duyarlı olduğu bir “moda” olduğunu söylemişti. O dönemde “Toplumlarımızda eşcinsellik moda gibi görünüyor ve bu zihniyet bir şekilde kilisenin yaşamını da etkiliyor” demişti.
Roma Katolik Kilisesi’nin pozisyonu eşcinsel eylemlerin günah olduğu yönünde. Rahiplerin eğitimine ilişkin 2016 tarihli bir kararnamede cinsel perhiz zorunluluğunun yanı sıra eşcinsel erkeklerin ve “eşcinsel kültürü” destekleyenlerin kutsal emirlerden men edilmesi vurgulanıyor.