Çocuğunu ağlatan çocuğu otomobiliyle ezdi: 20 yıl hapsi istendi
Eski HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Fatma Kurtulan, Garo Paylan, Pero Dundar, Serpil Kemalbay Pekgözegü hakkında Kobani olaylarına ilişkin iddianame hazırlandı. İddianame Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 6-8 Ekim 2014’teki Kobani olaylarına ilişkin beş eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili hakkında iddianame düzenledi.
Kobani olaylarına ilişkin 108 sanık hakkındaki davayı kısa süre önce karara bağlayan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede eski HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Garo Paylan, Fatma Kurtulan ve Pero Dundar “şüpheli” olarak yer aldı.
İddianamede “6-8 Ekim 2014’te ülke genelindeki eylemlerde terör örgütü PKK/KCK yöneticileri, örgüte bağlı yapılanmalar, HDP MYK üyeleri ve eş başkanlarınca halkın sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirilmesi yönünde çağrılar yapıldığı” kaydedildi.
NTV’nin aktardıklarına göre Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleşim yerindeki olaylarda 37 kişinin öldürüldüğü, 29 kişinin öldürülmeye teşebbüs edildiği, 326 güvenlik görevlisi ve 435 vatandaşın yaralandığı belirtilen iddianamede ayrıca 3 bin 777 mala zarar verme, 25 alıkoyma, 395 hırsızlık, 15 yağma, 308 iş yeri ve konut dokunulmazlığı ihlal, 13 Türk bayrağı yakma, yedi Atatürk’ü Koruma Kanunu’na muhalefet suçu işlendiği kaydedildi.
Olayların gerçekleştiği tarihte milletvekili olan şüpheliler Kaya, Pekgözegü ve Paylan ile 27. dönem milletvekilleri Kurtulan ve Dundar’ın Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde aynı suçlardan yargılanan 108 sanıkla 6-8 Ekim olaylarının başlatılıp gerçekleştirilmesi konusunda fikir ve eylem birliği içinde oldukları ifade edilen iddianamede bu sebeplerle şüphelilerin “HDP Genel Merkezi tarafından açıklandığı şekilde yapılan eylem çağrıları sonucu işlenen suçlardan sorumlu olması gerektiği” öne sürüldü.
İddianamede bir kısmı tüzel kişi olmak üzere 2 bin 674 mağdur veya müşteki yer aldı. İddianame Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Kamuoyunda “Kobani” veya “6-8 Ekim olayları” olarak bilinen sokak eylemlerine ilişkin davada eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş 42 yıl, Figen Yüksekdağ 30 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Tutuklu yargılanan Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, Ayla Akat, Ayşe Yağcı ve Meryem Adıbelli’nin ise tahliyesine karar verilmişti.
İsim isim şu kararlar verilmişti:
Selahattin Demirtaş’a devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan 20 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan da 4 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine hükmedildi. Eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’a Diyarbakır’daki Nevruz konuşması nedeniyle 2 yıl 6 ay, 29 şubat 2016’daki konuşmasında halkı kanunlara uymamaya teşvik suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Demirtaş’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.
Figen Yüksekdağ’ın devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 19 yıl hapsine, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapsine ve terör örgütü propagandası yapmak suçundan da 1 yıl 6 ay hapsine karar verildi. Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet suçundan iki yıl hapsine, iki ayrı konuşmasında örgüt propagandası suçundan 1 yıl 6’şar ay olmak üzere toplam üç yıl hapsine karar verildi. Seçim yasaklarına aykırı hareket etmek suçundan da üç ay hapis cezası verilen Yüksekdağ’ın toplam cezası 30 yıl 3 ay olurken tutukluluk halinin devamına hükmedilmişti.
Alp Altınörs devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 18 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapse mahkum edilmişti.
Ali Ürküt’e devletin birliğini bozma suçuna yardım suçundan 13 yıl 4 ay, suç işlemeye tahrik suçundan da 3 yıl 9 ay hapis cezası verilmişti.
Ahmet Türk’e devletin bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliğinden 10 yıl hapis cezası verilmişti.
Altan Tan’ın devletin birliği ve bütünlüğünü bozma ile terör örgütü kurma suçundan beraatine karar verildi. Tan hakkındaki diğer suçlamalardan da beraat etmişti.
Ayhan Bilgen hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma ile terör örgütü üyeliğinden ayrı ayrı beraatine karar verilmişti.
Ayla Akad hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, terör örgütü üyeliğinden 9 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Akad’ın tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınıp tahliyesine karar verilmişti.
Aynur Aşan hakkında örgüt üyeliğinden 9 yıl 9 ay hapis cezasına karar verildi. Yurtdışına kaçarken yakalanmış olması nedeniyle tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.
Aysel Tuğluk hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat kararı verilmişti.
Ayşe Yağcı hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliğinden 9 yıl hapis cezasına karar verildi. Yağcı tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliye kararı almıştı.
Berfin Özgü Köse’nin tüm suçlardan beraatine karar verilmişti.
Bircan Yorulmaz’ın devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraatine karar verilmişti.
Bülent Barmaksız hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 16 yıl hapis, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Barmaksız’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.
Can Memiş hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraatine karar verilmişti.
Cihan Erdal hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan 16 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.
Dilek Yağlı hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan 16 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapis ve tutukluluk halinin devamı kararı verilmişti.
Emine Ayna hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliğinden 10 yıl hapis cezası kararı verilmişti.
Emine Beyza Üstün hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraatına karar verilmişti.
Gülser Yıldırım’ın devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraatine karar verilmişti.
Gültan Kışanak’a devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliği suçundan ise 12 yıl hapis cezası verildi. Kışanak’ın tutukluluktaki süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verilmişti.
Günay Kubilay hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 16 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapis ve tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.
İbrahim Bilici’nin devletin birliği ve bütünlüğünü bozma ve örgüt üyeliği suçundan beraatine karar verilmişti.
İsmail Şengül hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 16 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası ve tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.
Meryem Adıbelli devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat ederken örgüt üyeliği suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Adıbelli’nin tahliyesine karar verilmişti.
Mesut Bağcık’ın devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraatine, örgüt üyeliğinden 9 yıl hapsine karar verilmişti.
Nazmi Gür hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan 18 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası ve tutukluluk halinin devamı kararı verilmişti.
Menzir Çakır’a örgüt üyeliği suçundan 9 yıl hapis cezası verilmişti.
Pervin Oduncu hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan 18 yıl hapis, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapis ve tutukluluk halinin devamı kararı verilmişti.
Sabahat Tuncel’e devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt suçundan 12 yıl hapis cezası verildi. Tuncel’in tutukluluk süresi göz önüne alınarak tahliyesine hükmedilmişti.