21’inci yüzyılın en ölümcül üçüncü kasırgası Helene: Etkileri önümüzdeki 15 yıl sürebilir
ABD'nin Gazze'ye daha çok yardımın ulaştırılması için inşa ettiği geçici liman şiddetli fırtınanın ortasında kaldı. Yükselen dalgalar nedeniyle parçalanan liman yeniden inşa edilmek üzere Aşdod'a götürülüyor.
Savaşın başından bu yana yardım geçişleri için açık olan Refah sınırında yaşanan en büyük sorunlardan biri İsrail ordusunun çok az kamyonun geçişine izin vermesiydi. Savaştan önce günde 500 kamyon geçerken savaştan beri bu sayının çok altında geçişe izin veriliyordu. Şimdi bu geçişin yolu iyice kapandı. Mısır, İsrail Refah’tan çekilene kadar sınırın kendi tarafına bakan kapıyı açmayacağını açıkladı. Bu noktada yardımların Filistin’e ulaştırılması için geriye kalan umutlardan biri denizden ulaştırılacak yardımlardı ama dalgalar inşa edilen geçici limanı yerle bir etti.
Bu geçici liman İsrail’in yardım geçişlerine sınırlı sayıda izin vermesi nedeniyle ABD tarafından inşa edildi. Güney Kıbrıs’tan deniz yoluyla taşınacak yardımlar buraya gelebilecekti. Kıbrıs’taki İsrailli güvenlik yetkilileri yardım gemilerini yola çıkmadan önce denetleyecekti. Bu nedenle gemide taşınan yardımlar ikinci bir kontrolden geçmek zorunda kalmayacaktı. Limanın tam olarak çalıştığında günde 150 kamyonluk yardımın geçişini sağlaması planlanıyordu. Limanı inşa etme görevi de ABD’ye kalmıştı. Birkaç haftalık çalışmanın ardından geçici olarak kullanılacak liman inşa edildi.
Pentagon’un salı günkü açıklamasına göre bu geçici liman dalgalı denizde parçalandı. Pentagon basın sözcüsü yardımcısı Sabrina Singh basın toplantısı sırasında “Ne yazık ki dalgaların yükseldiği büyük bir fırtına yaşandı. Kuzey Afrika hava sistemi de aynı anda kendini gösterince operasyon için uygun bir ortam oluşmadı” dedi. Ordu mühendisleri geçici limanı onarmak için çalışmaları başladı. Savunma Bakanlığı yetkilileri “Yaklaşık bir hafta sonra tam olarak faaliyete geçmesini bekliyoruz” dedi.
Limanla ilgili sorunlar ilk olarak İsrail medyasında yayılan bir videoyla ortaya çıktı. Videoda Gazze’deki İsrail askerlerinden biri olduğu tahmin edilen kişi limanı kayda alıyordu. Adam İbranice “Amerikan mavnasına bakın. Karayla bağlantısı kesildi ve neredeyse batmak üzere” dedi.
BREAKING: AMERICAN GAZA PORT SINKING
GAZA: Netzerim Beach: Reports are coming in that the American pier in Gaza is sinking. pic.twitter.com/oJCGjD6OdE
— Open Source Intel (@Osint613) May 27, 2024
ABD Başkanı Joe Biden mart ayı başlarında Gazze’ye liman inşa edeceklerini duyurunca Pentagon şaşırmıştı. Savunma alanındaki yetkililer lojistik ve güvenlik sorunları yaşanabileceğini düşünüyordu. Zaten öyle de oldu. Liman 17 Mayıs’ta faaliyete geçti. İlerleyen günlerde limandan Gazze’ye getirilen yardımlar kamyonlarla depoya taşındıktan sonra İsrail ateşinin altında kaldı.
Amerikalı yetkililer en azından yaz sonuna kadar dalgaların yükselmesini beklemiyordu. Cumartesi günü dalgaların yükselmesi yardım operasyonunun bir parçası olan iki küçük Amerikan gemisinin İsrail’e demir atmasına neden oldu. Yetkililer pazar günü iskelenin bir kısmının daha parçalandığını açıkladı. Parçalanan kısım taşınan yardımların bırakıldığı yerdi. Esas bu parçaların onarılması acil önem taşıyor.
Singh liman hasar gördükten sonra onarılmak üzere sahilden kaldırıldığını ve Aşdod’a götürüldüğünü açıkladı. Yapımı 320 milyon dolara mal olan limandan Gazze’ye şimdiye kadar bin ton yardım taşındı. ABD’li yetkililere göre bu oran, limanın işe yaradığını gösteriyor. ABD geçici limana ek olarak Gazze’ye paraşütle de yardım dağıtıyordu. Ancak bir seferinde atılan yardımların rüzgarlarla denize taşınması sonucu yardımı almaya çalışan 12 kişi boğularak can verdi.