Ramazan için geri sayım, ateşkes için umutların sonu: İsrail yine Refah’ı hedef aldı

Ramazan'da ateşkes beklentisi azalırken İsrail arabulucularla görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Masadaki konu esir takası ve ateşkes olsa da İsrail yine bildiğimiz gibi... İsrail, Refah'ta bir konutu vurmadan önce tahliye için 30 dakika vermiş.

Dünya 10 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

İsrail ve Filistinli örgütler arasında iki yüz güne yaklaşan savaşta, Ramazan sebebiyle yapılması planlanan ateşkeste umutlar tükenmek üzereyken Tel Aviv’den açıklama geldi. Bir yandan esir takası ve ateşkes için arabulucularla görüşen bir yandan da Gazze’de sivilleri hedef almaya devam eden İsrail, görüşmelerin sürdüğüne dikkat çekti.

İsrail dış istihbarat servisi Mossad tarafından yapılan açıklamada, İsrail ile Hamas arasında bir ateşkes anlaşması sağlama çabalarının sürdüğü ifade edildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisi, Mossad şefi David Barnea’nın Cuma günü ABD’li mevkidaşı William Burns bir araya geldiğini açıkladı. Açıklamaya göre ikilinin masasında, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmanın detayları vardı.  Mossad, “Arabulucularla temaslar ve işbirliği her zaman devam ediyor” dedi.

İsrail bir yandan çabalar sürüyor derken bir yandan da Filistinlileri hedef almaya devam ediyor. Ölü sayısının 31 bine dayandığı Gazze’de, insanlar kıtlık ve yaşam mücadelesi içinde Ramazan ayı için öngörülen ateşkes haberini bekliyor. İsrail ve Gazze’nin yönetimindeki Hamas ise pazartesi günü başlayacak Ramazan öncesinde bir ateşkes sağlanamaması ve görüşmelerin çıkmaza girmesinden birbirini sorumlu tutuyor.

Umutlar tükenmek üzere

Ramazan pazartesi günü başlayacak dolayısıyla, Ramazan’dan önce bir ateşkesin sağlanabilmesi de bu hafta sonuna bağlı ancak bu da pek olası görünmüyor. Çünkü Hamas’ın bu hafta sonu Kahire’de temaslarda bulunmak gibi bir planı olmadığı ifade edildi. Reuters’a konuşan bir Hamas üyesi, grup heyetinin görüşmeler için hafta sonu Kahire’ye bir ziyaret daha gerçekleştirmesinin “mümkün olmadığını” açıkladı.

Hamas, daha uzun süreli bir ateşkes ve Gazze’de tutulduğuna inanılan 134 rehinenin serbest bırakılması için yürütülen müzakerelerin çıkmaza girmesinden İsrail’i sorumlu tutuyor ve İsrail’in savaşı sona erdirme ya da güçlerini bölgeden çekme konusunda garanti vermeyi reddettiğini söylüyor. İsrail ise Hamas’ın Ramazan boyunca bölgedeki şiddeti tırmandırmayı hedeflediğini iddia ediyor. Hamas’ın daha uzun süreli bir ateşkes olmadan esir takasına yanaşmaması da İsrail’in vermediği garantilerle ilintili. İsrailli rehineler, Hamas için istediklerini alabilmeleri açısından ellerinde olan tek şans. Bu nedenle ateşkes şartları kendi istekleri doğrultusunda oluşmazsa, esir takası da pek mümkün görünmüyor.

İsrail, Hamas tamamen yenilene değin savaşın bitmeyeceğini dile getirirken, Hamas ise özgürlük ve bağımsızlık için sonuna kadar savaşacaklarını söylüyor.

Refah’ta apartmanı hedef aldı: İsrail tahliye için 30 dakika vermiş

İsrail’in kara operasyonu yapmadığı Gazze’nin son Refah üzerindeki baskısı da gün geçtikçe artıyor. Bir yandan sözüm ona “ateşkes” diyen İsrail, bugün Refah’ta bir konutu hedef aldı.  Saldırıda 12 katlı bina hasar gördü ve düzinelerce aile de evsiz kaldı. İsrail ordusu binanın Hamas tarafından İsraillilere saldırı planlamak için kullanıldığını öne sürdü.

Mısır sınırı yakınında bulunan kulenin 300 sakininden biri Reuters’a İsrail’in gece binayı terk etmeleri için kendilerine 30 dakika verdiğini söyledi. İngiltere merkezli haber ajansına demeç veren Muhammed el-Nabrees, “İnsanlar korktu, merdivenlerden aşağı koştular, bazıları düştü, kaos yaşandı” dedi. El-Nabrees, tahliye için verilen 30 dakikada yaşanan o panik sırasında merdivenlerden düşenler birinin de arkadaşının hamile eşi olduğunu da söyledi. Saldırı, Gazze’nin 2,3 milyonluk nüfusunun yarısından fazlasının barındığı Refah’a yönelik büyük bir saldırıya dair de endişeleri artırdı.

Takas beklenirken 4 İsrailli rehine daha öldü

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında öldüğü bildirilen 4 İsrailli esirin kimliğini açıkladı. İsrail tarafı kimlikleri açıklanmadan önce Hamas’ın kanıt sunmadığını ifade ederek psikolojik savaş manevrası nitelemesi yapmıştı.  Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, “Daha önce, Siyonistlerin Gazze Şeridi’ne yaptığı vahşi saldırılar sonucu 7 Siyonist esirin öldürüldüğünü duyurmuştuk ve bunlardan 3’ünün ismini açıklamıştık” dedi. Ölen diğer 4 İsrailli esirin de isimlerini açıklayan Ebu Ubeyde, “Itzik Algrat, Alex Densig, Ronen Tomy Angel ve Eliyahu Margalit’in öldürüldüğünü doğruladık” bilgisini paylaştı.

Mısır, Amerika Birleşik Devletleri ve Katar Ocak ayından bu yana ateşkes müzakerelerine aracılık ediyor. Son anlaşma ile Kasım ayında çatışmalara bir hafta Batı deyimiyle “insani ara” verilmesine yol açmış, bu süre zarfında Hamas 100’den fazla rehineyi serbest bırakırken İsrail de bunun yaklaşık üç katı kadar Filistinli mahkumu iade etmişti. İsrail’in Gazze’ye yönelik hava ve kara saldırısının üzerinden beş ay geçerken, sağlık yetkilileri yaklaşık 31 bin Filistinlinin öldürüldüğünü ve binlerce cesedin hala enkaz altında olduğunu söylüyor.

Savaş, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği ve İsrail rakamlarına göre 1200 kişinin öldüğü ve 253 kişinin rehin alındığı Aksa Tufanı Operasyonu ile tetiklenmişti.

'G*tün teki' demişti: Biden bu sefer de Netanyahu'yu 'imana' çağıracakmış‘G*tün teki’ demişti: Biden bu sefer de Netanyahu’yu ‘imana’ çağıracakmış

Gazze'ye havadan yardım can aldı: 5 ölü, en az 10 yaralıGazze’ye havadan yardım can aldı: 5 ölü, en az 10 yaralı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.