İran: Devrim Muhafızlarının el koyduğu geminin mürettebatı serbest bırakılacak

İran Devrim Muhafızları'nın el koyduğu Portekiz bandıralı geminin mürettebatının serbest bırakılabileceği açıklandı. İran medyası, mürettebatın büyükelçiliğe teslim edileceğini yazdı.

Dünya 27 Nisan 2024
İran Devrim Muhafızları tarafından el konulan Portekiz bandıralı gemi / Fotoğraf: Vessel Finder

İran Devrim Muhafızlarının 13 Nisan’da Basra Körfezi’nde İsrail ile bağlantılı olduğu iddiasıyla el koyduğunu duyurdukları Portekiz bandıralı yük gemisinin mürettebatıyla ilgili ülkenin dışişleri bakanlığından açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan tarafından yapılan açıklamada, mürettebatın serbest bırakılmasının umulduğu ifade edildi.

İran medyasında yer alan habere göre Abdullahiyan söz konusu mürettebata konsolosluk erişimi verildiği ve bir süre sonra serbest bırakılabileceklerini duyurdu.  İran medyasına göre İran Dışişleri Bakanı Portekizli mevkidaşı Paulo Rangel ile yaptığı telefon görüşmesinde “gemi mürettebatının serbest bırakılmasıyla ilgili insani mesele bizi ciddi şekilde ilgilendiriyor” dedi.

‘Elçiliğe teslim edilecekler’

Mürettebatın Tahran’daki büyükelçilerine teslim edileceğini iddialarının yer aldığı haberde bunun ne zaman ve nasıl gerçekleşeceğine ilişkin bir ayrıntı yer almadı. Habere göre İran Dışişleri Bakanlığı, Aries gemisinin “denizcilik yasalarını ihlal ettiği” için el konulduğunu açıkladı.

MSC, Aries gemisini, kısmen İsrailli işadamı Eyal Ofer’e ait olan Zodiac Maritime’ın bir iştiraki olan Gortal Shipping’den kiralıyor.

Gemiye nasıl el konulmuştu?

İran Devrim Muhafızları 13 Nisan’da Hürmüz Boğazı’nda 25 kişilik mürettebatıyla MSC Aries adlı konteyner gemisine el koymuştu. El koyma sebebi olarak da Portekiz bandralı geminin İsrail ile bağlantısı olduğu ifade edilmişti. Gemiye el konulan günün akşamında da Tahran yönetimi, Şam’daki konsolosluğunu hedef alan İsrail’e misilleme saldırılarını başlatmıştı.

İran daha önce de gemiye el konuşlan rotayı işaret ederek kritik nakliye yolunu kapatabileceğini açıklamıştı.

İran’ın Tesnim Haber Ajansı 13 Nisan’daki haberinde, Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri’nin İsrail’le bağlantılı olduğunu iddia ettiği bir yük gemisine Basra Körfezi’nde el koyduğu ifade edilmişti. Portekiz bandrallı ”MSC Aries” adlı geminin, Londra merkezli “Zodiac Maritime” şirketi sahibi İsrailli iş adamı Eyal Ofel’e ait olduğu iddia edilmişti. İsrail ordu radyosu da X Platformundan yaptığı açıklamada “İran güçlerinin Hürmüz Boğazı yakınında saldırdığı geminin bir kısmı büyük olasılıkla İsrail’e aittir” ifadelerine yer vermişti. Geminin Birleşik Arap Emirlikleri’nden Hindistan’a gittiği kaydedilen açıklamada daha fazla ayrıntı paylaşılmamıştı.

Diktatörlüğün sonu, baharın gelişi: Portekiz Karanfil Devrimi'nin 50. yıldönümünü kutluyorDiktatörlüğün sonu, baharın gelişi: Portekiz Karanfil Devrimi’nin 50. yıldönümünü kutluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.