Çaresizliğin görüntüsü: Gazze halkı açlıkla da mücadele ediyor

İsrail pazar günü insani krizin zirveye çıktığı Gazze'ye 237 yardım kamyonu girmesine izin verdi. Bu savaşın başından bu yana günlük en yüksek yardım kamyonu girişi olsa da bölgedeki açlığın sona ermesi için daha fazlası gerekiyor.

Dünya 15 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Yardım kamyonlarına akın eden Filistinliler.

İsrail’in Gazze işgali 101’inci gününde. İsrail’in hava bombardımanları şimdiye kadar Gazze’de iki milyondan fazla insanı yerinden etti. Bazıları enkazın altında kaldı, bazıları canını kurtarsa da evini kaybetti. Sağlık sisteminin alt üst olduğu Gazze’de en büyük sorunlardan biri açlık.

Uluslararası toplumun baskılarını artırması sonucu İsrail Gazze ile sınırı olan Kerem Şalom’u açarak yardım kamyonlarının geçişine izin verdi. İsrailli yetkililer pazar günü insani yardım taşıyan 237 kamyonun denetlenerek geçişine izin verildiğini açıkladı. Savaşın başından bu yana bölgeye en çok pazar günü yardım kamyonu girdiği belirtildi. Gazzeli yetkililer Gazze’nin kuzeyinde açlık krizinin üstesinden gelebilmek için günlük 1300 kamyonluk gıda malzemesine ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Savaştan önce abluka altındaki bölgeye her gün yaklaşık 500 kamyon giriyordu. Yardım kuruluşları savaşın başından bu yana bölgeye giren yardımların ihtiyaç duyulan miktarın yanında “okyanusta bir damla” olarak nitelendiriyor. Gazzeli yetkililere göre İsrail ordusu Gazze’nin kuzeyindeki 800 bin Filistinliyi kasten aç bırakma politikası izliyor. Al Arabiya’nın yayınladığı bir videoda büyük kalabalıkların yardım kamyonlarına koştuğu görülüyor.

Güney Afrika’nın İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı soykırım davasının duruşması geçen hafta yapıldı ve bu duruşmada İsrail’in avukatları soykırım iddialarını yalanlamak için bölgeye yapılan yardımları kolaylaştırma çabalarına değindi. Halbuki Birleşmiş Milletler’e bağlı yardım kuruluşları dahil sahada faaliyet gösteren gruplar gıda ve su eksikliği konusunda sık sık uyarı yapıyor.

Yardım için toplananlara ateş açıldı

Öte yandan birkaç gün önce gıda yardımı alabilmek için Gazze Merkez’in Tel el Heva Mahallesi’ne toplanan Filistinliler korkulu anlar yaşadı. Bölgenin güneybatısındaki İsrail güçleri yardım almak için toplanan Filistinlilere ağır silahlarla ateş açtı. Belirtilene göre açılan ateşte çok sayıda Filistinli yaralanırken yaşanan izdihamda birçok kişinin ezildi ve vücutlarında kırıklar oluştu.

Saldırılar devam ediyor

Öte yandan İsrail’in bölgeye saldırıları devam ediyor. Pazar günü Han Yunus’a yapılan saldırılarda en az 33 kişinin öldüğü, pek çok kişinin de yaralandığı belirtiliyor. Yaralananlar Nasser Hastanesi’ne götürülmüş. Meghazi ve Bureyc mülteci kampları ile Deyrel Balah da hava saldırılarına hedef oldu. Şeridin merkezindeki El Talatheni Sokağı’na düzenlenen saldırıda ise en az 22 kişi hayatını kaybetti.

Savaşta şimdiye kadar çoğu sivil olmak üzere 23 bin 968 kişi öldü. Nuseyrat mülteci kampından yerel gazeteci Doaa El Baz hislerini El Cezire’ye “Tüm hayallerimizi öldürdüler burada. Büyüdüğüm ve tüm çocukluğumu geçirdiğim evimi yıktılar” diye anlatıyor.

İsrail ile bu kez de futbolcu krizi: İktidar da muhalefet de köpürdüİsrail ile bu kez de futbolcu krizi: İktidar da muhalefet de köpürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.