Sait Faik Hikâye Armağanı sahibi Barlas Özarıkça: Düşünceler özetle anlatılmaz

1955'ten bu yana Sait Faik Abasıyanık adına verilen Hikâye Armağanı'nın 2024'teki sahibi 'Hay' kitabıyla Barlas Özarıkça oldu. Özarıkça düzenlenen törenle ödülünü aldı. 10Haber'e konuşan Özarıkça "Ödülleri pek sevmem ama bu özel bir ödül" dedi.

Kültür Sanat 31 Mayıs 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Yazar Barlas Özarıkça düzenlenen törenle ödülünü aldı.

1955 yılında Makbule Abasıyanık tarafından başlatılan Sait Faik Hikâye Armağanı 70. yılında. Türkiye’de hikâyeciliğin bu uzun soluklu yolculuğu 1964 yılından bu yana Darüşşafaka Vakfı tarafından sürdürülüyor. 2012’den bu yana da Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları da bu yolculuğun bir paydaşı. Hikâye Armağanı’nın bu yılki sahibinin yazar Barlas Özarıkça olduğu daha önce duyurulmuştu. Dün, İş Kuleleri’nde düzenlenen törenle ödül, yazar Özarıkça’ya takdim edildi.

Özarıkça: ‘Uzun emek gerektiriyor bu işler’

Çok sayıda davetlinin katıldığı tören öncesinde 10Haber’e konuşan yazar Barlas Özarıkça “Ödülleri pek sevmem aslında ama bu, özel bir ödül. Bu ödüle dair düşüncelerim özetle anlatılabilecek bir şey değil. Saatlerce anlatılabilir bir şey. İnsanlar böyle durumlarda düşünceleri bir özet halinde anlatımını istiyor. Aslında yanlış yapıyorlar. Düşünceler özetle anlatılmaz. Uzun emek gerektiriyor bu işler” dedi.

Ödül törenine geçildiğinde bir konuşma yapmak için önce Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali sahneye çıktı. Hem Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları hem de Sait Faik Hikâye Armağanı’na verdikleri önemi vurgulayan Bali, Hasan Âli Yücel’in vizyonunun önemini hatırlattı. Bali’nin ardından Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç sahneye geldi. Tarihi kurumun Türk eğitimindeki öneminin altını çizen Güleç, Hikâye Armağanı’na 1964 yılından bu yana sahip çıktıklarını söyledi.

Sait Faik Hikâye Armağanı Seçici Kurulu Başkanı Doğan Hızlan konuşmasını yapmak üzere sahneye gelen bir diğer isim oldu. Büyük alkışlarla sahneye gelen Hızlan, klasik eserlerin önemini hatırlattı. 20 yaşında okunan bir klasik eserin 70 yaşında yeniden okunduğunda farklı bir bakış açısıyla kavranacağını belirten Hızlan, bunun bizlere klasiklerin ne denli önemli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Doğan Hızlan ve Barlas Özarıkça sahnede

Sait Faik Abasıyanık’ın öykü yazma serüvenine dair anekdot aktaran Doğan Hızlan, yazar, yazmayı her bırakma teşebbüsünde birden kendisine ilham geldiğini, apar topar önünden geçtiği bakkala girip kağıt kalemle öykülerini yazdığını anlattı. Öykü Armağanı’nın bu yılki sahibi yazar Barlas Özarıkça’yı yıllardır takip ettiğini belirten Hızlan, ödülü kendisinin başkanı olduğu yılda almasından duyduğu mutluluğu da ifade etti.

Doğan Hızlan’ın ardından konuşma sırası Öykü Armağanı’nın bu yılki sahibi Barlas Özarıkça’daydı. Ödülü Hızlan’ın elinden aldıktan sonra bir konuşma yapan Özarıkça, kendisini yazmaya sevk eden olayın Sait Faik’in öyküleri olduğunu söyledi. Yazar konuşmasını bu ödül vesilesiyle kendisini Sait Faik imgesiyle birleştiren jüri üyelerine teşekkür ederek sonlandırdı.

İstanbul bir efsaneyi ağırladı: Placido Domingo'dan unutulmaz performansİstanbul bir efsaneyi ağırladı: Placido Domingo’dan unutulmaz performans

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.