Yazar ve sanatçıdan ortak açıklama: ‘Sokak hayvanlarının yanındayız’

TBMM'de görüşülecek sokak hayvanları yasasına yönelik eleştiriler devam ediyor. Uyutulma seçeneği eleştirileri beraberinde getirirken aralarında Orhan Pamuk, Ayfer Tunç, Murathan Mungan ve Latife Tekin gibi isimler ortak bir açıklama yaptı.

Kültür Sanat 1 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
158 yazar ve sanatçıdan ortak açıklama geldi.

Sokak hayvanlarına yönelik TBMM’de görüşülmeye hazırlanan tasarı tepki çekmeye devam ediyor. Sokak hayvanlarının uyutulmasını öngören maddenin değiştirilmesi için sosyal medyadan başlatılan kampanyaların yanı sıra imzalı bildiriler de yayınlanıyor. Bunlardan biri de 158 yazar ve sanatçının imzasını taşıyan ortak açıklama oldu.

158 yazar ve sanatçı bir araya gelerek sokak hayvanlarının uyutulmasına yönelik yasa teklifine yayımladıkları açıklama ile tepki gösterdi. Açıklamada, “Sanatçılar ve yazarlar olarak ‘Toplayamazsın hapsedemezsin, öldüremezsin’ diyen sese sesimizi katıyoruz” denildi.

Ortak açıklamada “Diğer canlılara yönelik şiddetin aldığı son biçim, sahiplenilmeyen sokak hayvanlarını katletmek için çıkartılması düşünülen yasa. Bu katliam girişimi, toplumun içinde kavrulduğu şiddet sarmalından ayrı düşünülmemeli. Devletin görevi, kentlerin, mahallelerin bizimle aynı haklara sahip sakinleri olan sokak hayvanlarını öldürmek ya da zulüm görecekleri barınaklara hapsetmek değil, özgür biçimde şiddetten korunarak yaşamalarını sağlamak olmalı”

‘Tolpayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin’

Sanatçılar ve yazarlar olarak “toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin” diyen sese sesimizi katıyoruz, Sokak hayvanlarının yaşam haklarını korumak; sağlıklı, mutlu, özgür yaşamalarını sağlamak için yaratılacak her türlü kamusal çözümün parçası olmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Dünyada  birbirimizi tamamlıyoruz. Onlar yoksa  eksiğiz” denildi.

Ortak açıklamaya imza atan isimler arasında Abidin Parıltı, Ahmet Ümit, Algan Sezgintüredi, Alper Canıgüz, Aslı Tohumcu, Ayfer Tunç, Aylin Balboa, Ayşe Kulin, Ayşegül Devecioğlu, Başar Başarır, Birhan Keskin, Buket Uzuner, Burcu Aktaş, Burhan Sönmez, Deniz Yüce Başarır, Elçin Poyrazlar, Fuat Sevimay, Gaye Boralıoğlu, Gonca Özmen, Gün Zileli, Gündüz Vassaf, Hakan Bıçakçı, Haydar Ergülen, İnci Aral, İsmail Güzelsoy, Jaklin Çelik, Latife Tekin, Mahir Ünal Eriş, Murat Gülsoy, Murat Uyurkulak, Murathan Mungan, Müge İplikçi, Orhan Pamuk, Oya Baydar, Sema Kaygusuz, Seray Şahiner, Sevim Erdoğan, Sibel Oral, Şebnem İşigüzel, Şerif Temurtaş, Tomris Özden, Ümit Kıvanç, Zeynep Oral ve Zülfü Livaneli gibi isimler yer alıyor.

Gazze sessizliği Taylor Swift'e dinleyici kaybettiriyor, Dua Lipa yükselişteGazze sessizliği Taylor Swift’e dinleyici kaybettiriyor, Dua Lipa yükselişte

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.