Louis Vuitton kültür yağmacılığıyla suçlanıyor: Kültür bakanı devrede

Louis Vuitton yeni sezon koleksiyonunda yer alan bir parçayla kültür yağmacılığı yapmakla suçlanıyor. Romanya kültür bakanı Fransız lüks markasının Rumen köklerini tanımasını talep edecek.

Popüler 7 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Louis Vuitton marka bluz (solda) ile geleneksel Romanya bluzu.

Hafta başında ‘IE” adı verilen geleneksel Rumen bluzunu tanıtmayı amaçlayan kolektif La Blouse Roumaine, Fransız lüks markası Louis Vuitton’u kültürel hak ihlaliyle suçladı.

Louis Vuitton bunu hak edecek ne yapmıştı? Yeni koleksiyonunda bu geleneksel gömleğe çok benzeyen bir bluza yer vermiş, ancak bunun Romanya folkloruna ait olduğuna dair bir çift laf etmemişti.

Sosyal medya üstünden markaya bu tasarımı kullanmama ve olması gerektiği şekilde ait olduğu kültüre referans verme konusunda anlaşana kadar koleksiyonundan çıkarma çağrısı yapıldı. La Blouse Roumaine isimli kolektifin kurucusu Andreea Diana Tanasescu AP’ye “Kültür mirasımızı korumalıyız. Bu giysiler aracılığıyla kimliğimizi ifade etmek bizim kültürel hakkımız. Bunlar Romanya tarihinin bir parçası” dedi.

2013’te kurulan ve Rumen zanaatkarların ürünlerini satan The Blouse Roumaine isimli mağaza ise bir adım ileri giderek Louis Vuitton’u kültür yağmacılığı yapmakla suçladı.

Derken topa Romanya kültür bakanı girdi. Raluca Turcan “Louis Vuitton’dan geleneksel kurdeleli bluz modelinin mirasını, kültürel değerini tanımasını isteyeceğiz” dedi. Bunun Rumen geleneğinin uluslararası tanınırlığı için paha biçilemez fırsat olduğunu söyledi.

İşlemeli bluzlar iki önce UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesini girmişti.

2017 yılında La Bluse Roumaine ABD’li tasarımcı Tory Burch’a geleneksel Rumen tarzı bir paltoya benzer bir parçayı koleksiyonunda yer vermekle suçlamıştı. Üstelik ürünün ilhamı olarak Afrika kültürüne referans verilmişti. Binlerce kişiden tepki gelmesi üzerine Burch koleksiyonundaki parçanın tarifini değiştirmişti.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.