Bir kırmızı çizgi daha aşılırken: ABD Azov Taburu’na silah yasağını kaldırıyor
Rusya lideri Putin Türkiye'de hükümetin Batılı finans kuruluşlarından para almaya ağırlık verdiğini belirterek 'Bu Rusya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin kısıtlanmasıyla bağlantılı olursa o zaman Türk ekonomisinin kazancından çok kaybı olur' dedi
Türkiye, bir zamanlar eksi 70 milyar doların altına düşmüş olan Merkez Bankası rezervlerini son iki ayda artı makiyeye getirmeyi başardı. Bu, büyük ölçüde ülkeye yurt dışından sıcak para girişi ve yerli yatırımcıların TL’ye dönmesiyle sağlandı. Ama Türk ekonomisinin özlediği çıkış için yeterli değil. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sık sık doğrudan yatırıma gelecek yabancı sermaye beklediklerini söylüyor.
Doğrudan yabancı sermaye veya daha uzun vadeli dış para girişi konusunda Türkiye, özellikle ABD tarafından sık sık ‘Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımları delmemesi’ için uyarılıyor. Son olarak ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Türkiye’nin adını açıkça telaffuz ederek sert açıklamalar yaptı bu konuda.
Öte yandan, bir yandan OECD’nin kara paranın aklanmasıyla mücadele eden kuruluşunca alındığı ‘Gri liste’den çıkmaya, bir yandan da Amerikan bankalarının Türkiye’ye uzun vadeli girişini temin etmeye çalışan Türkiye’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları daha sıkı uygulamaya başladığına dair haberler geliyor.
İşte bu haberler ciddi olmalı ki, tepkisi Rusya’dan en üst düzeyde geldi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilere değindi. Putin Türkiye ile ticari ilişkilerin ve iki ülke ticaret hacminin geliştiğine işaret ederek “Bana öyle geliyor ki Türkiye’de hükümetin ekonomik bloku son zamanlarda kredi almaya, yatırım yapmaya, Batılı finans kuruluşlarından hibe almaya ağırlık veriyor. Bu muhtemelen kötü bir şey değil ama eğer Rusya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin kısıtlanmasıyla bağlantılı olursa Türk ekonomisinin kazancından çok kaybı olur. Bana göre böyle bir tehdit var” dedi.
Projede çok sayıda Türk uzmanın çalıştığını hatırlatan Putin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) Türk ekonomisi ve enerji sektörü için yeni bir alan açtığını söyledi. Putin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Akkuyu NGS ile stratejik bir karar verdiği görüşünü paylaşarak “Birçok faydasının yanı sıra hidrokarbon kaynaklara bağımlılığı da azaltıyor. Bu alanda da güvenilir bir çalışma ortaklığımız var” dedi.
Türkiye’de kurulması planlanan doğalgaz merkezinin başta Avrupa’ya yönelik olmak üzere gaz ticareti için elektronik bir platform olmasının planlandığını belirten Putin şunları söyledi:
“Dikkatinizi çekmek istediğim bir konu var. Türkiye, Ukrayna ile bazı alanlarda işbirliği yaparken Ukrayna, Türkiye’ye gaz taşıyan boru hatlarını vurmaya çalışıyor. Bu şaka veya abartma değil. Rus ordusunun elektronik harp sistemi iki insansız hava aracını düşürdü ve bunlar Karadeniz sahilindeki gaz pompalama istasyonunun yanına düştü. Lütfen dostumuz Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu gerçeklerle ilgili bilgi verin. Karadeniz altındaki sevkiyat sistemini koruyan gemilere de sürekli insansız deniz araçlarıyla saldırılıyor.”