Ukrayna, kendi Bayraktar SİHA’sını vurarak düşürdü

Dünya 6 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ukrayna'nın düşürdüğü Bayraktar TB2 tipi SİHA.

Ukrayna savaşında kaza üstüne kaza yaşanıyor. Rusya’nın kendi kentine mühimmat düşürmesinin üzerinden bir ay geçmeden Ukrayna, başkent Kiev’de kendisine ait Bayraktar TB2’yi vurdu. Silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürene kadar 15-20 dakika boyunca patlama sesleri duyuldu.

Başlangıçta Ukrayna Başkan Yardımcısı Andriy Yermak, düşürülen SİHA’nın düşman kuvvetlerine ait olduğunu ifade etmişti. Ancak Ukrayna Hava Kuvvetleri bizzat kendi araçlarını vurduklarını doğruladı. TB2’nin kontrolden çıkmasını gerekçe gösteren hava kuvvetleri, ‘istenmeyen durumları önlemek’ amacıyla SİHA’yı vurma kararı aldıklarını açıkladı.

Olay sırasında herhangi bir yaralanma yaşanmazken, SİHA’nın kontrolden çıkmasına da teknik bir arızanın neden olduğunun düşünüldüğü belirtildi.

Öte yandan Rusya da kendi uçağı Su-34 ile 21 Nisan’da Ukrayna’ya sınırı olan Belgorod kentinin üzerine yanlışlıkla mühimmat boşaltmıştı. Meydana gelen patlama sonucu çevredeki binalar hasar görmüş, kent merkezinde 20 metre büyüklüğünde krater oluşmuştu.

Ayrıca Rusya çarşamba günü başkent Moskova’daki Kremlin Sarayı’na Ukrayna tarafından iki insansız hava aracı saldırısı gerçekleştirildiğini iddia etmiş, bu saldırının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i hedef aldığı söylenilmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, saldırının planlayıcısı olarak da ABD’yi göstermişti.

Kremlin'den ABD iddiası: Putin'in konutuna İHA'larla yapılan saldırının planlayıcısı ABDKremlin’den ABD iddiası: Putin’in konutuna İHA’larla yapılan saldırının planlayıcısı ABD

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.