Hakan Atilla bakanlığa açtığı davayı kazandı: Pasaportunu geri aldı
Sonbaharda Financial Fair Play kurllarına uymadığı için yargılanacak son dört yılın şampiyonu Manchester City, Premier Lig'e dava açtı.City'nin davayı kazanması durumunda İngiltere futbolunu büyük bir kaos bekliyor.
Manchester City, sonbaharda görülmesi beklenen Financial Fair Play (FFP) ihlalleri davasında 115 suçlamaya yanıt verecek. Abu Dabi sermayeli kulübün doğru mali bilgileri ve menajer maaşı ayrıntılarını açıklamamakla suçlanmasının yanı sıra, 2015-16’dan 2017-18’e kadar üç sezon boyunca Premier Lig’in kâr ve sürdürülebilirlik kurallarını (PSR) ihlal ettiği de iddia ediliyor. City ise ihlal yapıldığına dair tüm iddiaları reddediyor.
Üst üste dördüncü kez şampiyon olan Manchester City, FFP konusunda zor günler yaşarken Premier Lig’e karşı ‘eşi benzeri görülmemiş’ bir hukuk mücadelesine hazırlanıyor. Abu Dabi sermayeli City Group’un kulübü olan Manchester City, yine aynı sermayenin hava yolu şirketi Ethiad’dan forma ve stat isim sponsorluğu gelirleri elde ediyor. Premier Lig kurallarına göre sponsorluk gelirlerinin piyasadaki gerçekçi rakamlardan oluşmasını ve abartılı olmaması gerekiyor. City Group ise buna karşı çıkıyor ve firmanın istediği miktarda para ödeyebilmesi gerektiğini savunuyor. Kulüp, hukuka aykırı olduğunu iddia ettiği ‘ilişkili kurum işlemleri’ (Associated Party Transaction – APT) kuralının kaldırılması için Premier Lig’e açtığı dava 10 Haziran’da başlayacak. İki hafta içinde kararın çıkması bekleniyor.
The Times’ın haberine göre City yetkilileri, mahkemeye yaptığı 165 sayfalık başvuruda ‘ayrımcılık’ mağduru olduğunu öne sürdü. Kulübe göre Premier Lig’de üçte iki çoğunluk yani 14 kulübün onayıyla alınan kararlar ‘çoğunluk diktatörlüğü’ne yol açıyor. City, bunun kaldırılmasını istiyor. Premier Lig, davada kendini savunmak için kulüplerden yardım istedi. 10-12 takım Premier Lig’e destek verirken City’nin yanında bir kulübün bulunduğu belirtiliyor.
Eğer Tahkim Mahkemesi, City’nin talebini haklı bulursa kulüpler, istediği ücretten sponsorluk anlaşması yapabilecek. Bu da kulüplerin kârlarını arttırmasına ve FFP konusuna uymasına kolaylık sağlayacak. Bu durumun Manchester City ve Newcastle United gibi kulüplerinin harcama açısından rakiplerine büyük fark yaratmasından korkuluyor. Ancak Premier Lig’de üçte iki çoğunlukla alınan kararların iptali çok daha büyük yönetimsel sorunlara yol açacak. Şu ana kadar çoğunlukla alınan bütün kararlar yürürlükten kalkacak.
Lig kurallarına göre mali konulardaki davalar bir sonuca ulaşılıncaya kadar gizlilik içinde yürütülüyor. Sonuç olarak ne Premier Lig ne de Manchester City, Times’ın gündeme getirdiği konu hakkında bir açıklama yaptı.
Premier Lig’in ‘ilişkili kurum işlemleri’ kuralları ilk olarak Aralık 2021’de Newcastle United’ın Suudi sermayesi tarafından devralınmasından sonra uygulamaya kondu. Düzenlemeler, kulüplerin gelir akışlarını şişirmek ve daha fazla harcama alanı sağlamak amacıyla sahipleriyle bağlantılı şirketlerle sponsorluk anlaşmaları yapmasına karşı koruma sağlamak için yürürlüğe girdi. Şubat ayında Premier Lig kulüpleri, ilişkili kurum işlemlerine ilişkin kuralların sertleştirilmesi yönünde oy kullandı. O oylama sırasında Premier Lig CEO’su Richard Masters, isim vermeden bir kulübün, kuralların rekabet hukukuna aykırı olduğunu öne sürerek yasal işlem başlatacağını söyledi. Söz konusu kulübün Manchester City olduğu açılan davayla ortaya çıktı.