ABD’li Intel İsrail’de 25 milyar dolarlık çip fabrikası projesini durdurdu
İsrail'in Gazze'de 4 rehineyi evine döndüren operasyonu sonrasında savaş kabinesi üyesi Gantz, istifa konuşmasını erteledi. Gantz, anketlerde Netanyahu'nun en zorlu rakibi olarak öne çıkıyor.
Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından İsrail’in işgale başladığı Gazze’de savaş tüm vahşetiyle devam ediyor. 7 Ekim’deki Hamas’ın saldırılarında 1200’den fazla İsraillinin öldürüldüğü 250’den fazlasının da rehin alınmasıyla başlayan savaş aynı zamanda Knesset’te (İsrail Parlamentosu) de çatlakların büyümesine neden olmuştu. İsrail tarihinin gelmiş geçmiş en sağcı hükümetini kuran Başbakan Binyamin Netanyahu, 7 Ekim ardından kurulan savaş kabinesi ve kendi sağcı koalisyonu arasında adeta sıkışıp kalmıştı. “Tam işgal ve savaş” çağrıları yapan Netanyahu’nun hükümetinin aşırı sağcı bakanları, merkezci bir anlayışa sahip savaş kabinesiyle de sürekli ters düşüyordu. O merkezci anlayışa sahip kişilerden en öne çıkanı da şüphesiz Benny Gantz’dı. Gantz’ın bugün bir istifa açıklaması yapması bekleniyordu, ancak 4 İsrailli rehinenin evlerine dönmesini sağlayan operasyon ardından bu istifa açıklaması da belirtilmeyen bir tarihe “ertelendi”
Gantz geçtiğimiz ay muhafazakâr başbakana, İsrail’in Hamas’a karşı yıkıcı bir askeri saldırı yürüttüğü Gazze’ye yönelik net bir savaş sonrası stratejisi belirlemesi için 8 Haziran’a kadar süre vermişti. Ancak İsrail güçlerinin Gazze’den dört İsrailli rehineyi sağ olarak kurtardığı haberinin ardından bakanın sözcüleri açıklamanın erteleneceğini söyledi.
Gantz’ın merkez çizgideki partisinin ayrılması, parlamentodaki 120 sandalyenin 64’ünü kontrol eden Netanyahu’nun iktidar koalisyonu için doğrudan bir tehdit oluşturmayacak, ancak yine de ciddi bir etkisi olabilir.
Gantz’ın gitmesiyle Netanyahu, Gazze savaşının sekizinci ayında diplomatik ve iç baskıların arttığı bir dönemde, İsrail’de ve yurtdışında hükümete desteğin genişlemesine yardımcı olan merkez çizgideki bir bloğun desteğini kaybedecek. Netanyahu, liderleri savaştan önce bile Washington’u kızdıran ve o zamandan beri Gazze’de tam bir İsrail işgali çağrısında bulunan aşırı milliyetçi partilerin siyasi desteğine daha fazla güvenmek zorunda kalacak. Bu da muhtemelen ABD ile ilişkilerdeki gerginliği arttıracak ve aylardır süren askeri harekatın Hamas’ın yok edilmesi ve Gazze’de tutulan 120 rehinenin geri dönmesi gibi hedeflerine hala ulaşamamış olması nedeniyle ülke içindeki kamuoyu baskısını yoğunlaştıracak.
Siyasi analistlere göre Gantz’ın görevden ayrılması son ateşkes çabalarının başarıya ulaşma ihtimalinin sınırlı olduğuna da işaret ediyor. Zira bir anlaşmaya varılması daha olası görünseydi Gantz’ın görevde kalma ihtimali daha yüksek olurdu.
Anketler, eski bir ordu komutanı ve savunma bakanı olan Gantz’ın, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıyla imajı sarsılan Netanyahu’nun en zorlu siyasi rakibi olduğunu gösteriyor. Netanyahu 7 Ekim’den kısa bir süre sonra ulusal çıkarlar için siyasi kavgaları bir kenara bıraktığını söyleyerek birlik hükümeti kurmuştu. Şimdiyse, rehinelerin eve sağ salim dönmesini önceliklendirmeyip bir çoğunun ölümüne zemin hazırlamakla suçlanan Netanyahu, Gantz karşısında zemin kaybediyor gibi görünüyor. Gantz istifa etse dahi bu siyasetten çekileceği anlamına gelmiyor. Muhalefetin sürekli erken seçim, halkın da istifa çağrıları yaptığı bir dönemde, Gantz’ın olası istifası ve sonrasında şekillenecek durum da merak konusu olmayı sürdürüyor.