Kuzey Kore, ‘radyoaktif tsunami’ yaratabilecek yeni silahını test etti
Kuzey ve Güney Kore'nin karşılıklı balon atışmasının yeniden başlaması üzerine Güney yeniden sınırdan propaganda yayınlarına başlama kararı aldı. Böylece Kuzey'e K-Pop ve kapitalist, demokratik düzen hakkında bilgi yayınları yapılacak.
Güney Kore ve Kuzey Kore arasındaki balon krizi neredeyse her gün yeni bir gelişmeyle daha da büyüyor. Güney Koreli aktivistlerin K-Pop ve Kore dizileriyle doldurulmuş USB bellekler ile Amerikan doları koydukları paketleri Kuzey Kore’ye göndermesi üzerine Kuzey bir kez daha güneydeki komşusuna çöp yüklü yüzlerce balon gönderdi. Bunun üzerine Seul hükümeti sınırdan propaganda yayınlarına yeniden başlayacağını açıkladı.
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı (JCS), bugün yaptığı açıklamada Kuzey’in cumartesi gecesinden beri çöp torbalarıyla dolu yaklaşık 330 balon gönderdiğini ve bunlardan yaklaşık 80’inin Güney Kore’ye indiğini söyledi. JCS paketlerde atık kağıt ve plastikler olduğunu belirterek güvenliğe tehlike oluşturacak herhangi bir maddeye rastlamadıklarını söyledi.
Kuzey’in devlet medyası KCNA Kuzey Kore Savunma Bakanı Yardımcısı Kim Kang Il’in sözlerine dayandırdığı haberinde Pyongyang’ın geçen hafta komşusuna 15 ton çöp taşıyan 3500 balon gönderdiğini iddia etmişti.
Kuzey’den ilk balonun gönderildiği 28 Mayıs’tan bu yana Güney’e tahminen 1060 balon ulaştı. Aslında Kuzey Kore “dersini almıştır” diyerek Güney’e artık balon göndermeyeceğini açıklamıştı ancak Güney’e sığınan Kuzey Korelilerin oluşturduğu Özgür Kuzey Kore İçin Savaşanlar’ın (FFNK) perşembe günü yolladığı K-Pop’lu balonlar Kuzey’i yeniden harekete geçirdi.
Güney Kore Ulusal Güvenlik Konseyi yeni balon dalgasına nasıl karşılık vereceklerini görüşmek üzere bugün acil toplantı düzenledi. Toplantı sonrası Seul’un ağır silahlarla donatılmış sınırdan hoparlörler aracılığıyla propaganda mesajları yayınlamaya yeniden başlayacağı belirtildi. Güney Kore’nin propaganda yayınlarında genelde K-Pop müziğiyle karışık demokratik ve kapitalist düzen hakkında dünya haberleri ve bilgiler paylaşılıyor. Sesin Kuzey Kore’nin 20 km ötesine kadar ulaştığı tahmin ediliyor.
Güney Kore Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Kuzey’in bu propaganda yayınlarına askeri operasyonla karşılık vermesi ihtimaline karşı kapsamlı hazırlık yapılması çağrısı yaptı. Güneyli yetkililer Pyongyang’ı “endişe ve kargaşa” yaratmaya çalıştığı için kınadı ve Koreler arasında gelecekte yaşanacak herhangi bir gerginlikten “sadece Kuzey Kore’nin sorumlu olacağını” vurguladı. Öte yandan Güneyli bazı siyasetçiler, sivil gruplar ve halk, Kuzey ile gereksiz gördükleri çatışmalardan kaçınmak için aktivistlerin Kuzey’e balon uçurmamalarını istiyor.
Seul bir zamanlar Pyongyang’a karşı yürüttüğü psikolojik savaşın bir parçası olarak bu yayınları destekliyordu. Ama Moon Jae In dönemine denk gelen 2018’de iki ülke arasında yapılan zirve sonucunda Güney ekipmanlarını sınırdan çekme kararı almıştı. Zaten zirve sonrasında sınır yakınlarında askeri faaliyetler yürütmemeyi taahhüt ettikleri bir anlaşmaya da imza atmışlardı. Son dönemde Kuzey’in yörüngeye casus uydu fırlatması ve balon krizi tarafların tarihi anlaşmadan çekilmesine neden oldu.
Kore Savaşı’nın 1953’te ateşkesle sona ermesinden bu yana iki ülkenin birbiriyle bağlantısı kesilmiş durumda. Teknik olarak hâlâ savaş halinde olsalar da sıcak çatışma yaşanmıyor. Moon döneminden sonra iktidara gelen Yun Suk Yol, Kuzey ile teması tamamen keserek ABD’ye yakınlaşınca Kuzey de daha sık füze fırlatır oldu. Ayrıca Kuzey de Rusya ile yakınlaşıyor. Bu da 50’lerdeki savaş gibi bir kutuplaşmanın yeniden yaşandığı anlamına geliyor.