Putin, Kuzey Kore lideri Kim’e otomobil hediye etti

Rus lider Putin Kuzey Koreli mevkidaşına kendi makam aracının aynısını hediye etti. Rusya'da üretilen lüks araç Aurus'un hediye edilmesi Pyongyang'ın yaptırım ihlali olarak eleştirildi.

Dünya 20 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iyi geçindiği tüm siyasilere TOGG hediye etmesi gibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Kuzey Kore Lideri Kim Yong-un’a Aurus hediye etti. Tabii biz haberi yazarken başlığı TOGG hediyeleşmesi üzerinden kuramadık; çünkü Rus yapımı Aurus adeta İngiliz Rolls Royce’un ikonik modelinin tıpa tıp aynısı. Putin’in de kullandığı Aurus, Kuzey Kore Lideri Kim Yong-un’a kişisel kullanımı için teslim edildi. Bu hediye bir başka konunun da gündeme gelmesine neden oldu: Yaptırımlar.

Eylül ayındaki ziyaretlerle sıkılaşan Rusya ve Kuzey Kore ilişkilerinin nişanesi olarak iletilen hediye Birleşmiş Milletler’in Pyongyang’a uyguladığı ve Moskova’nın da imzasını içeren yaptırımları ihlal ediyor olabilir. Kim Yong-un’un eylüldeki ziyaretinde Kuzey Kore’nin top, roket, balistik füze, insansız hava araçları karşılığı Rusya’nın nükleer ve uzay teknolojisiyle iki ülke arasında ilişkilerin geliştirilmesi adımları atılmıştı.

Kim Jong Un, geçtiğimiz Eylül ayında Putin’le görüşmesinde Rus Aurus’unu denemişti. / Foto: KCNA

Kuzey Kore’nin devlet haber ajansının verildiğini duyurduğu hediyenin nerede, ne zaman teslim edildiği ya da aracın ülkeye nasıl gönderildiğine ilişkin detaylar açıklanmadı. Putin’in hediyesini Kim’in kız kardeşi Kim Yo-jong ile İşçi Partisi Merkez Komite Sekreteri Pak Jong-chon teslim aldı. Kız kardeş Kim Kuzey Kore liderinin Putin’e teşekkürlerini ilettiğini, hediyenin iki ülke liderinin kişisel özel ilişkilerinin göstergesi olduğunu söyledi.

Kuzey Kore liderinin arabayı kız kardeşinden teslim aldığını da Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov duyurdu. Otomobil üreticisinin internet sitesinde yer alan bilgilere göre otomobil Rusya’nın ilk tam boy lüks sedanı. Kuzey Kore lideri Kim eylüldeki Rusya ziyaretine özel trenle getirilen Maybach limuniziyle devam etmiş, kendisinden Aurus’u denemesi istenmişti.

Kuzey Kore liderinin araba tutkusu herkesçe biliniyor. Ülkesi birçok yaptırımla karşı karşıya kalan Kim’in kaçak yollarla ülkeye sokulmuş geniş bir lüks yabancı araç koleksiyonuna sahip olduğuna inanılıyor. İçinde görüntülendiği Maybach’ın yanı sıra birkaç Mercedes limuzin, bir Rolls-Royce Phantom ve bir Lexus spor aracı BM Güvenlik Konseyi kararlarının Kuzey Kore’ye ihracını yasakladığı lüks mallar kapsamında.

Güney Kore’den ihlal açıklaması

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Rusya ve Kuzey Kore arasında artan işbirliğini yakından izlediklerini belirtti. Hediye araç konusunda da yakın takipte olan Seul’den BM yaptırımı hatırlatması geldi. Bakanlık sözcüsü Lim Soo-suk “Kuzey Kore’ye yönelik güvenlik konseyi yaptırımları, menşei ne olursa olsun, lüks otomobiller de dahil olmak üzere, uluslararası olarak HS kodu 86’dan 89’a kadar kategorize edilen tüm ulaşım araçlarının Kuzey Kore’ye doğrudan veya dolaylı olarak tedarik edilmesini, satılmasını veya taşınmasını yasaklamaktadır” dedi.

Putin: Türkiye gaz sektöründe en güvenilir ortağımızPutin: Türkiye gaz sektöründe en güvenilir ortağımız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.