Ukrayna asker eğlencesini vurdu, Rus aktris hayatını kaybetti
Rusya Devlet Başkanı Putin seçim yaklaşırken verdiği mülakatların sayısını artırdı. Bu kez verdiği demeçte Türkiye'yi öven Putin "Türkler en güvenilir ortağımız olduğunu kanıtladı" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin pazar günü verdiği bir mülakatta Batı’nın Moskova’dan doğalgaz alımına getirdiği kısıtlamalardan beri Türkiye’nin gaz sektöründe “en güvenilir ortak” olmaya başladığını söyledi.
Ukrayna işgali başladıktan sonra ABD başta olmak üzere Batı Rusya’ya en katı yaptırımları uyguladı. İşgalin hemen ardından Rusya’nın küresel finans sistemiyle bağlantısı büyük ölçüde kesildi, Swift sisteminden çıkarıldı. Böylelikle Rusya’nın küresel ticarette diğer ülkelerden dolarla ödeme almasının önü kapanmış oldu. Ayrıca dünya genelindeki milyar dolardan fazla varlığı da donduruldu.
Avrupa’da Rusya gazını en çok kullanan ülkelerin başında Almanya geliyordu. Öyle ki Moskova, Berlin’in gaz ihtiyacının yüzde 55’ini tedarik eder durumdaydı. Savaştan sonra Batı’nın Rusya’dan gaz almayı kesmesi gibi Rusya da yaptırımlar nedeniyle Avrupa ülkelerine gaz hattını kapattı.
Türkiye tüm bu yaptırım dalgasının dışında kalarak hem Ukrayna hem de Rusya ile ilişkilerini sağlam tutmayı başardı. Bir yandan Ukrayna’ya Bayraktar TB2 satan Türkiye, diğer yandan Rusya’nın Mersin’de Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni inşa ederek bu santrali işletmesine izin verdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na göre Akkuyu NGS elektrik ihtiyacı için kullanılan doğalgaz ve sıvı yakıtların tamamına yakınını, kömür yakıtların ise yaklaşık yüzde 30’unu ithal eden Türkiye’nin özellikle Rusya’ya doğalgazda olan bağımlılığını azaltacak ve mevcut enerji açığının kapanmasında önemli bir rol oynayacak.
Rosiya-1 TV’ye son zamanlarda çok sık demeç veren Putin son mülakatında Türkiye ile ilişkilere değindi. Avrupa’nın “Rusya’nın gaz vermediği” iddialarının doğru olmadığını söyleyen Putin “Biz hiçbir şeyi kısıtlamıyoruz. Her şeyi veriyoruz. Türkler en güvenilir ortaklarımız olduğunu kanıtladı. Gaz akışı TürkAkım üzerinden sağlanıyor” dedi.
Rusya ile Türkiye arasında inşa edilen 31,5 milyar metreküp kapasiteli TürkAkım boru hattı Ocak 2020’de açılmıştı. Bu boru hattı ile Rus doğalgazı, Ukrayna’dan transit geçişe gerek kalmadan Karadeniz ve Türkiye üzerinden Avrupa’nın doğusuna ve güneyine ulaştırılabiliyor.
Batı’nın Rusya’ya uyguladığı gaz almama yaptırımlarıyla Moskova’ya ayağa düşürmeyi umduğunu belirten Putin bu yaklaşımın Moskova’dan ziyade Batı ekonomilerine zarar verdiğini söyledi. Rus lider “Sektör daha elverişli koşulların oluşturulduğu ve enerji kaynaklarının daha ucuz olduğu ABD gibi ülkelere kayıyor. Bu gazlar daha ucuz çünkü okyanusun öbür tarafına taşınmadan önce sıvılaştırılmaları, ardından tekrar gaza dönüştürülmeleri gerekiyor. Tüm bunlar da maliyetleri artırıyor” dedi.
Rus ekonomisinin gaz dışındaki sektörlerde de eskisinden çok daha hızlı büyüdüğünü söyleyen Putin Avrupa’nın gaz almayı reddetmesiyle gayet de başa çıkabildiklerini söyledi.
Putin iddialara göre 12 Şubat’ta Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşecekti. Ancak sonra görüşmenin ertelendiği öğrenildi. Sebep olarak her iki ülkede de yapılacak seçimler gösterildi. Ancak seçimler görüşmeden çok önce biliniyordu. Dolayısıyla iptal sebebi kafaları karıştırdı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise “Zaten daha tarih tam belirlenmemişti” diyerek konuya açıklık getirmeye çalıştı.
Yeni görüşmenin nisan sonunda ya da mayıs başında yapılması bekleniyor. İki liderin konuşacağı konulardan biri de yapılabilecek yeni gaz anlaşmaları olacak.