Lukaşenko duyurdu: Prigojin Belarus’ta değil, St. Petersburg’da

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Rusya'daki Wagner isyanının ardından ülkelerine geldiği belirtilen Yevgeni Prigojin'in Belarus'ta değil Rusya'da olduğunu söyledi. Lukaşenko, 'Şu aşamada transferleri ve nasıl yerleştirilecekleri konusunda karar verilmedi' dedi.

Dünya 7 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Lukaşenko, Prigojin'e suikast yapılacağına dair bir istihbarat aldığını ve bu bilgiyi Vladimir Putin vasıtasıyla ilettiğini söyledi.

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, 24 Haziran’da Rusya’da meydana gelen Wagner isyanının ardından akıbeti merak konusu olan Wagner lideri Yevgeni Prigojin hakkında konuştu.

Minsk’te, yabancı gazetecilere yönelik bir basın toplantısında konuşan Lukaşenko, “Prigojin’e gelince, St. Petersburg’da. Belarus’ta değil” ifadesini kullandı.

Kremlin’in Belarus’a gitmeleri önerisine rağmen başarısız isyan girişimine katılan paralı askerlerin de Belarus’ta bulunmadıklarını ifade eden Lukaşenko, “Şu aşamada transferleri ve nasıl yerleştirilecekleri konusunda karar verilmedi” dedi.

Lukaşenko, bu kişilerin bazılarını ülkesinde ağırlayacağından şüphe duymadığını da sözlerine ekledi: “Bu birimlerin harekete geçmesine ihtiyacımız olursa, derhal faaliyete geçireceğiz ve deneyimleri bizim için çok değerli.”

Kremlin’e karşı isyan başlatan Prigojin ve Wagner savaşçıları 24 Haziran’da önce Rostov’daki Güney Askeri Bölge Karargahı’nı işgal etmiş, ardından Moskova’ya doğru yürüyüşe geçmişti. Ancak isyan Kremlin ile Prigojin arasında varılan anlaşma sonucu aynı gün sona ermiş, Kremlin Prigojin’in Belarus’a gideceğini duyurmuştu. Lukaşenko da, 27 Haziran’da yaptığı açıklamada Prigojin’in Belarus’a geldiğini söylemişti. Prigojin ise 26 Haziran’dan bu yana herhangi bir açıklama yapmadı.

Lukaşenko’nun St. Petersburg ifadesi, Wagner açısından önemli, zira Prigojin’in konutu ile yönetim ve danışmanlık şirketi Concord’un ve Wagner’in merkezi St. Petersburg’da bulunuyor.

İddia: Sürgündeki Prigojin, silahlarını geri almak için Rusya'ya döndüİddia: Sürgündeki Prigojin, silahlarını geri almak için Rusya’ya döndü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.