Almanya’da aşırı sağcı partiye hazine yardımı kesildi: Aynısı AfD’ye de olur mu?
Zelenski Ukrayna Savaşı'nın başından bu yana Berlin'de yaptığı ikinci konuşmada Berlin Duvarı'na gönderme yaptı. Ukrayna'nın Soğuk Savaş yıllarındaki Almanya gibi bölünmeyeceğini savunan Zelenski "Yıkılmayacak duvar yoktur" dedi.
2022’nin Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı üçüncü yılında da devam ediyor. Bu sırada Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski öncülüğündeki Kiev yönetimi de ayakta kalabilmek için diğer ülkelere kendilerine yardım etsinler diye çağrı yapmayı sürdürüyor. Zelenski’nin bu uğurdaki son durağı Almanya’nın başkenti Berlin oldu. Berlin’de düzenlenen ‘2024 Ukrayna İyileştirme Konferansı’na katılan Ukrayna lideri Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile bir araya geldi.
Scholz ile görüşmesinin ardından Federal Meclis’e giden Zelenski burada bir konuşma yaptı. Zelenski’nin savaşın başından bu yana Almanya Federal Meclisi’nde yaptığı ikinci konuşma bu. Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Şansölye Scholz da Zelenski’nin konuşması sırasında mecliste hazır bulundu.
İlk konuşmasındaki suçlayıcı üslubun yerine teşekkür dilini tercih eden Ukrayna lideri Avrupa’nın savaşın olmadığı bir kıta olması gerektiğini ifade etti. Zelenski Berlin yönetimine Ukrayna’ya desteğinden ötürü minnettar olduğunu dile getirdi.
Zelenski’nin konuşma yaptığı sırada meclisin dolu olduğu görüldü. Fakat sol partiler kendisi için gelmemişti, aşırı sağcı partiler de salonda neredeyse yoktu. Nazi propagandalarıyla gündemden düşmeyen aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinden salonda sadece dört milletvekili vardı.
Almanya’ya teşekkürün ardından Rusya lideri Vladimir Putin’e de seslenen Zekenski Rusya’nın Avrupa’da ilerleyişini sürdürmesine izin verilmemesi gerektiğini vurguladı: “Putin’in bu savaşı şahsen kaybetmesi hepimizin ortak çıkarınadır.”
Rusya-Ukrayna Savaşı’nı çocuklara miras bırakmayacaklarını belirten Zelenski “Bu savaşı kendi şartlarımızla bitireceğiz. Dünyadaki her insanın anlayabileceği şartlarda” diye konuştu. Rusya’nın yol açtığı tüm zararı tazmin etmesi gerektiğini vurgulayan Ukrayna lideri savaşın kimin kazandığına şüphe bırakmayacak şekilde sona ermesini istediğini ifade etti.
Zelenski ayrıca dinleyicilerine Soğuk Savaş’ın simge yapılarından biri olan ve 1989’da yıkılan Berlin Duvarı’nı hatırlattı. O dönem Batılı güçlerin himayesinde olan Batı Almanya ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) kontrol ettiği Doğu Almanya’yı ayıran duvarın Ukrayna için tekrar oluşturulmasına izin vermeyeceklerini belirten Zelenski şöyle konuştu:
Bölünmüş Avrupa hiçbir zaman barışçıl olmadı. Bölünmüş Almanya asla mutlu olmadı.
Rusya’nın tıpkı o dönem Almanya’da uygulanan bu metot gibi Ukrayna’yı bölmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Zelenski “Moskova’nın hedef ve hayallerini değiştirmeye zorlanması gerektiğini belirterek “Bu mümkün. Çünkü yıkılmayacak duvar yok” dedi.
Zelenski’nin Berlin Duvarı’na atıf yapan bu sözleri 1987’de dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan’ın Batı Berlin’de yaptığı ve yine dönemin SSCB lideri Mihail Gorbaçov’a seslenerek “Yıkın bu duvarı” dediği konuşmasını akıllara getirdi.
“Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin” (BSW) Partisi milletvekilleri, Zelenski’nin konuşması sırasında genel kurulda bulunmadı. Almanya için Alternatif (AfD) Partisi’nden ise yalnızca dört milletvekili oturumdaydı.
AfD Eş Başkanları Alice Weidel ve Tino Chrupalla ortak bir açıklamayla Ukrayna liderinin görev süresinin 21 Mayıs’ta sona erdiğini ve Ukrayna’nın artık “bir savaş başkanına” değil, ölümleri durdurmak ve ülkeye bir gelecek sağlamak için müzakere etmeye istekli “barış başkanına” ihtiyacı olduğunu belirttiler. Weidel ve Chrupalla “Kamuflaj giymiş bir konuşmacıyı dinlemeyi reddediyoruz” dediler.
BSW’nin açıklamasında ise Zelenski’nin tehlikeli bir şekilde gerilimi artırdığı belirtilerek Federal Meclis’te özel bir oturumda onurlandırılmaması gerektiği ifade edildi.
Zelenski’nin ziyareti nedeniyle Federal Meclis çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Polis botları, Federal Meclis’in yanından geçen Spree Nehri’nde devriye gezerken, genel kurul salonu polis köpekleri tarafından da arandı.
Bu arada 15-16 Haziran’da İsviçre’de düzenlenecek olan Ukrayna Barış Zirvesi de Zelenski’nin gündemindeydi. Aynı konuşmada Ukrayna için sadece silahın bir seçenek olarak görülmediğini öne sürerek “Uzlaşma zamanı sona erdi” diyen Zelenski “Diplomasiye bir şans vermek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Scholz’la basın toplantısında bu zirvenin bile “bir başarı olduğuna” vurgu yapan Zelenski Ukrayna hava sahasının Patriot hava savunma sistemleriyle korunmasındaki liderliği için Almanya’ya teşekkür etti: “Komşularını terörize etme kabiliyeti sınırlanan Rusya böyle bir anda gerçek bir barış için çare aramak zorunda kalacak. Çünkü Putin’in en önemli avantajı füze saldırıları, güdümlü bombalar ve insansız hava araçları.”
Rus topraklarında farklı düzeylerde de toplantılar düzenlendiğini ve barış inisiyatifini Rusya’ya vermemenin önemli olduğunu belirten Zelenski “Elbette bu barışın yaşanacağı ve savaşın sona ereceği anlamına gelmeyecektir. Ne yazık ki bu katedilmesi gereken bir yol. Ancak biz bu yolu geçeceğiz. Ben buna inanıyorum. Barışa ulaşacağız ve bu ilk adım, çok önemli bir adım” diye konuştu.
İsviçre’de yapılacak zirveye Rusya davet edilmedi.
Zelenski Berlin’de konuşma yaparken ABD’den cephede Ukrayna’yı sevindirecek bir haber geldi. New York Times (NYT) gazetesi ABD yönetiminin Ukrayna’ya yeni bir Patriot hava savunma sistemi göndermeyi planladığını duyurdu.
İsmi gizli kalmak kaydıyla NYT’ye konuşan iki üst düzey ABD yetkilisi, Başkan Joe Biden’ın geçen hafta Ukrayna’ya Patriot sistemi gönderme kararını verdiğini belirtti. ABD’li yetkililer sistemin ihtiyaç duyduğu bakım ya da modifikasyonlara bağlı olarak önümüzdeki birkaç gün içinde Ukrayna’nın cephe hatlarına konuşlandırılabileceğini söyledi.
Yetkililer bakım işlemlerinin tamamlanmasının ardından Patriot sisteminin önümüzdeki günlerde Ukrayna’ya sevk edilebileceğini ve bu kararın diğer müttefik ülkeleri benzer adımlar atmaya teşvik edebileceğini söyledi.
Haberde ayrıca ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) bir Patriot bataryasını Polonya’ya da yerleştirmeyi düşündüğü ifade edildi.
ABD’nin en iyi hava savunma silahlarından biri olarak kabul edilen Patriot güçlü bir radar sistemi ve gelen mermilere karşı füze ateşleyen mobil fırlatıcıları içeriyor. Patriotlar aynı zamanda ABD cephaneliğindeki en az sayıdaki silah sistemlerinden biri.
Pentagon’un Ortadoğu’daki operasyonlarını yürüten Merkez Komutanlığı’nın (CENTCOM) Patriot ve diğer hava savunma sistemlerine olan talebi geçen yıl özellikle de 7 Ekim’de Gazze’de başlayan savaşta yoğunlaştı.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede de Ukrayna’ya Patriot hava savunma sistemlerinin temin edilmesini ele aldıklarını açıklamıştı. Almanya ise önümüzdeki haftalarda Ukrayna’ya üçüncü bir Patriot hava savunma sistemini göndereceğini ilan etmişti.