Sokak hayvanlarına ne olacak? Bakan Tunç topu vekillere attı

AK Parti'nin sokak hayvanları yasası taslağı tamamlandı, bakanlığa gönderildi. Bakan Tunç ise taslağın netleşmediğini söyledi ve 'Şu olacak bu olacak’ dememiz de mümkün olmaz' dedi.

Gündem 13 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

AK Parti’nin sokak hayvanları konusunda Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik hazırlığı tartışmalara neden oldu. Hazırlanmakta olan yasa teklifinde sokak köpeklerinin toplanıp barınaklara götürülmesi ve belirli bir süre için sahiplenmeme durumunda öldürülmesi yer alıyordu.

Bu yasa taslağı çok tepki çekti ve hayvan severler eylem yaptı. İktidar kanadı da önce net bir yöntem olmadığını, sonra da uygulamanın saldırgan köpekler için geçerli olduğunu söyledi. AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu’nun açıklamasına göre taslak metin artık tamamlandı.

Yenişehirlioğlu “Saldırgan/Başıboş Köpek Sorununun çözümüne yönelik bir süredir yürüttüğüm çalışmayı tamamlamış bulunuyorum. Hazırlamış olduğum dosyanın bir örneğini Grup Başkanımız Sayın Abdullah Güler’e, bir örneğini de Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanımız Sayın Vahit Kirişci’ye bugün takdim ettim” dedi.

‘Netleşmedi’

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da konuyla ilgili açıklama yaptı ve köpekler yüzünden okula gidemeyen çocuklar, namaza gidemeyen yaşlılar olduğunu söyledi. Sokakların korunaklı olması gerektiğini belirten Tunç “İnsanımızı korumamız lazım. Bu konuda hem insanlarımızı korumamız lazım. İnsan sağlığı da önemli hayvan sağlığı da önemli. Bir orta yolu TBMM’deki vekillerimizin bulacağına yürekten inanıyoruz” diye konuştu.

Tunç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hem hayvanlarımızın birbirine zarar vermemesi, işkence etmemeleri lazım (büyük hayvanlar küçüklere). Hem de insanların sokakta korunması lazım. Bu konuda henüz taslak çalışması netleşmeden ‘şu olacak bu olacak’ dememiz de mümkün olmaz. Ama burada insan sağlığını korumak için tedbirleri almamız lazım. Belediyelere özellikle bu konuda görevler ve yetkiler verilmesi lazım. Bu konuda görevli kişilerin belirlenip bu konudaki yaptırımların belirlenmesi, barınakların artırılması ve özellikle yapımı ile ilgili bir takım maddi destekler oluşturulması gerekiyor. Bu konudaki çalışmaları vekillerimiz gerçekleştireceklerdir.”

Sokak köpeklerinin öldürülmesini öngören yasaya karşı bugün İstanbul ve İzmir’de eylem var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.