Çanakkale’deki yangın nihayet kontrol altında ancak Uşak, İzmir ve Manisa’da alevle mücadele sürüyor

Çanakkale ve Uşak'ta dün çıkan orman yangınlarına gece boyunca müdahale edildi. Çanakkale'deki yangın kontrol altına alındı ancak yurdun çeşitli yerlerinden yangın haberleri gelmeye devam ediyor. İzmir ve Manise alevler içinde.

Gündem 19 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Çanakkale'deki orman yangını.

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Kumköy yakınlarında dün saat 16.00 sıralarında tarım arazisinde yangın çıktı. Alevler rüzgarın da etkisiyle yayılarak ormana sıçradı. Yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı saat 17.00 itibariyle tek yönlü olarak trafiğe kapatılırken 57’nci Alay Conkbayırı Şehitliği ve Büyük Anafartalar köyü tedbir amacıyla boşaltıldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanına girişler ikinci bir duyuruya kadar durduruldu. Evlerini boşaltmak zorunda kalanlar Eceabat Gençlik Konuk Evine götürülerek misafir edildi. Tek yönlü olarak kapanan Çanakkale Boğazı’nda trafik 20.45 itibariyle tekrar açıldı.

Dün yangına dokuz uçak, altı helikopter, 94 arazöz ve iş makinesinin yanında toplam 540 personel müdahale etti. Havanın kararmasıyla hava araçları çalışmalarını sonlandırdı. Bir gece görüşlü helikopter yangına gece boyunca müdahale etti. Günün aydınlanmasıyla yangına havadan müdahale yeniden başladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Yangın Yönetim Merkezi’nde dün saat 16.05 ‘te Büyük Anafartalar köyü yakınların başlayan orman yangınına ilk müdahalenin 16.11 itibarıyla yapıldığını söyledi, “Yangından etkilenen alanın yaklaşık 575 hektar olduğunu tahmin ediyoruz. Tabii ki nihai olarak inceleme bittiğinde kesin rakamları söyleyeceğiz. Bunun yaklaşık 340 hektarlık alanı orman, geri kalanı orman dışı bölüm” dedi.

Çanakkale’deki orman yangını kentin birçok noktasından görülüyor.

‘İlerlemesi durduruldu’

Saat 05.45 itibariyle 10 uçak ve yedi helikopterle müdahalenin tekrar başladığını söyleyen Bakan Yumaklı “Sorunlu tek bir alan kaldı. Şu an arkadaşlarımız oraya yoğunlaşmış vaziyette. Halihazırda yangının ilerlemesi durduruldu. Enerjisi büyük ölçüde azaltıldı. Ancak rüzgar çok yoğun olduğu için şu an tamamen kontrol altında diyemiyoruz. Karadan ve havadan arkadaşlarımızın hem kısmi müdahaleleri hem kontrolleri devam ediyor. İlerleyen saatlerde kontrol altına alındığı haberini vereceğimizi umuyorum” diye konuştu.

Bakan Yumaklı Yangın Yönetim Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

‘Güçlerimizi bölmek zorunda kaldık’

Saat 02.30’da Gelibolu ilçesi Değirmendüzü köyü yakınlarından yangın haberi aldıklarını söyleyen Bakan Yumaklı şöyle devam eti:

“Oldukça da ciddi bir alanda ve çok şiddetli bir rüzgarla birlikte başlayan bu yangın için maalesef güçlerimizi bölmek zorunda kaldık. Ancak yoğun bir müdahale ile iki saat içinde oradaki yangını da kısmen kontrol altına aldık. An itibariyle orada da herhangi bir sorun olmadığını ve yangının kontrol altına alındığını söylemek istiyorum. Malumunuz yangının başlamasıyla birlikte boğaz trafiği tek yönlü olarak kuzey-güney yönü itibariyle kapatılmıştı. Halihazırda hava araçlarının su alma yönlerinde olması hasebiyle bu yasağın aynı şekilde devam etmesi kararlaştırıldı ve bu şekilde devam edecek, ta ki arkadaşlarımız artık kontrol altına alındı diyene kadar. Yine içinde bulunduğumuz tarihi yarımadanın ziyaretçi trafiğine açılıp açılmaması ile alakalı da değerlendirme yaptık. Özellikle yangının etkili olduğu Conkbayırı bölgesinin ziyaretçiye kapalı tutulması, ama kısmen ziyaretçilere Alan Başkanlığının kontrolünde ve koordinasyonunda açılmasına karar verdik. Boşaltılan iki köyle ilgili halihazırda geri dönüşe ilişkin bir karar vermedik. Orada da tedbirin bu şekliyle köyün tahliye edilmiş haliyle devamına karar verdik. Umuyorum ki yine kontrol altına alındı kararıyla birlikte de bu köy sakinlerimiz evlerine geri dönebilecek.”

Çanakkale’de korkutan orman yangını bugün 18,00 sularında kontrol altına alınabildi.

Uşak’taki orman yangınına havadan müdahale edildi.

Öte yandan dün saat 18.30 sıralarında Uşak’ta da yangın çıktı. Merkeze bağlı Köprübaşı köyü yakınında buğday ekili tarlada çıkan alevler çam ağaçlarıyla kaplı ormana sıçradı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Yangına dün çok sayıda arazöz ve itfaiye aracı ve personelle müdahale edildi. Köprübaşı köyüne bağlı Hacışerifler Mahallesi’nde altı hane, Velibeyler Mahallesi’nde 10 hane, Karaköse köyü Çamurak Mahallesi’nde 10 hane tedbir amacıyla boşaltıldı. Yangına gece boyunca karadan müdahale sürdü. Bugün günün ilk ışıklarıyla havadan da yangına müdahaleye başlandı. 15 saattir devam eden yangına ikisi Jandarma, ikisi de Denizli Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki toplam dört helikopter, 24 arazöz, toplam 131 iş makinesi, su tankeri ve destek aracı, 495 personel ve çok sayıda itfaiye aracıyla müdahale sürüyor.

Burada da yangının kontrol altına alınmasına çalışıldığını söyleyen Yumaklı ilerleyen saatlerde alevlerin kontrol altına alınmasını beklediklerini aktardı.

Manisa’da ormanlık alanda yangın çıktı.

Bu iki ildeki yangınlar henüz söndürülmemişken bir de Manisa’da alevler yükseldi. Soma’nın Karacakaş Mahallesi yakınlarındaki ormanda, saat 14.30 sıralarında yangını çıktı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait 8 uçak, 2 helikopter, 20 arazöz, 7 su ikmal aracı ve 4 dozer sevk edildi. Ekiplerin alevlere müdahalesi sürüyor.

İzmir’in Karaburun ilçesi Kuyucak mevkisinde saat 15.00 sıralarında orman yangını çıktı. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen ekipler, alevler müdahale etti. Yangını söndürme çalışmaları 3 uçak, 1 helikopter, 11 arazöz, 3 su ikmal aracı ve 3 dozerle sürüyor.

Çanakkale cayır cayır yandı, boğaz trafiği dört saat durduÇanakkale cayır cayır yandı, boğaz trafiği dört saat durdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.