Ankara-Tel Aviv hattında soykırım tartışması: Erdoğan’a tepki gösteren İsrailli bakana yanıt
Düşük doğum oranı Türkiye dahil birçok ülkeyi alarm durumuna geçirdi. Dünyanın en düşük doğum oranına sahip ülkesi Güney Kore'de ulusal acil durum ilan edildi. Kore bu amaçla yeni bir bakanlık kuruyor, ailelerin çocuk sahibi olması özendirilecek.
Geçen haftalarda Türkiye’de de epey konuşulan konulardan biriydi düşük doğum oranları. Biz de bunun yalnız Türkiye’nin değil, günümüz dünyasının en büyük sorunlarından biri olduğunu yazmıştık. (Okumak için tıklayınız.)
Yukarıda linkini paylaştığımız haberimizde “Asya’yı Pasifik’te savaş değil düşük doğum oranı bitirecek” demiştik. Bu yorumu doğrular nitelikte bir adım kıtanın en gelişmiş ülkelerinden Güney Kore’den geldi. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ülkesinin düşük doğum oranlarına önlem amacıyla “demografik ulusal acil durum” ilan ettiğini bildirdi.
Güney Kore’nin resmi haber ajansı Yonhap Devlet Başkanı Yoon’un başkent Seul’ün güneyindeki Seongnam Ar-Ge Merkezi’nde “düşük doğum oranı ve yaşlanan nüfus” konulu toplantıda yaptığı konuşmayı aktardı. Hükümetin düşük doğum oranıyla mücadele etmek için her türlü çabayı göstereceğini belirten Yoon “Bugün resmen demografik bir ulusal acil durum ilan ediyorum. Düşük doğum oranı sorunu aşılana kadar kapsamlı bir müdahale sistemini etkinleştireceğiz” dedi.
Yoon “iş ve yaşamı dengeleme, çocuk bakımını iyileştirme ve daha iyi barınma sağlama” olmak üzere üç ana alan üzerinde yoğunlaşacaklarını söyledi. Ebeveynler üzerindeki eğitim yükünü hafifletmek için çocuk bakımına desteği artırma ve ilkokullarda okul sonrası programları genişletme sözü veren Yoon önlemlerin uygulanmasını sağlamak için geçici olarak Nüfus Strateji Planlama Bakanlığının kurulacağını kaydetti.
Hükümet böyle bir adımı kendi ajandasına aldı çünkü oradaki ebeveynlerin de Türkiye’dekilerle derdi aynı: Eğitim masrafları. Güney Kore’de de çocuk sahibi olanlar çocuklarını ülkedeki “SKY” olarak kodlanan “Seul Üniversitesi, Kore Üniversitesi ve Yonsei Üniversitesi”ne gönderebilmek için devlet okullarından ziyade özel eğitim kurumlarını tercih etmek zorunda kalıyor. Hatta 2022 yılında bunun için yaklaşık 20 milyar dolar harcanmış. Kore Sanayi Federasyonu’nun geçen aralıkta yayınladığı rapora göre 2015 ve 2022 yılları arasında doğum oranlarındaki ciddi düşüşün bir kısmı ebeveyn olma potansiyeline sahip kişilerin özel eğitim masrafını çocuk yapmanın önünde engel olarak görmesinden kaynaklanıyor.
Güney Kore 2023’te 0,72 ile en düşük doğum oranına sahip ülkeler arasında ilk sıraya yerleşmişti. Ülkenin İstatistik Kurumunun yeni doğan çocuk sayılarına ilişkin 19 Mart’ta paylaştığı veriler ülkedeki yıllık doğum sayısında son yıllarda yaşanan düşüş trendinin devam ettiğini göstermişti.
Güney Kore’de doğum oranları bu şekilde seyrederse ülkenin 51 milyonluk nüfusu 2100 yılına gelindiğinde yarıya inmiş olacak. 2022’de ülkede doğan bebek sayısı 249 bin. Oysa ülkedeki işgücü piyasasının istikrarı için yılda en az 500 bin doğum gerekiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 yılı doğum istatistikleri verilerine göre 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık oranları 2023 yılında 1,51’e düştü. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konuyu uzun süre gündemde tutsa da sorun, dediğimiz gibi aynı, ebeveyn olma masrafı ve ekonomi… Türkiye’de nasıl önlemler alınacak bilemiyoruz ancak Asya’nın en gelişmiş ekonomilerinden Güney Kore bakalım ajandasıyla bu sorununu çözebilecek mi?