Lübnan Başbakanı Mikati: İsrail tüm ateşkes önerilerini reddetti
Gazze'deki katliam 9'uncu ayında devam ediyor. İsrail, Kızılhaç ofisinin yakınlarını hedef aldığı saldırıda 25 Filistinli öldürüldü. Gazze'de 7 Ekim'den bu yana ölenlerin sayısı ise 38 bine dayandı.
Hamas’ın 7 Ekim’de 1200 İsraillinin öldürülmesine 250’den fazlasının esir alınmasına neden olan Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan İsrail saldırılarının Gazze’nin işgaline dönüşmesi üzerinden 9 ay geçti. Bu 9 aylık süreç boyunca yalnıza 7 günlük bir “insani ara” ve esir takası mümkün olabildi. Kasım ayında gerçekleşen bu gelişme umutları yeşertse de beklenen olmadı. O gün bugündür, İsrail Gazze’de yerle yeksan edilmedik yer bırakmadı. Gazze’deki İsrail saldırılarından kaçarak son kale olarak görülen Refah’a sığınan Filistinliler de burada katledildi.
Uluslararası çabalara rağmen bir ateşkes şu anda da yakın görünmüyor.
İsrail ordusunun, Gazze kentinin batısındaki Şati Mülteci Kampı ile doğusundaki Tuffah Mahallesi’ne düzenlediği saldırılarda ilk belirlemelere göre 42 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda Filistinli de yaralandı. Gazze’deki hükümet yetkililerinin basına yaptığı açıklamaya göre, İsrail ordusu, Şati Mülteci Kampı ile Tuffah Mahallesi’ne hava saldırıları düzenledi.
Saldırılarda ilk belirlemelere göre, Şati Mülteci Kampı’nda 24 ve Tuffah Mahallesi’nde 18 Filistinli yaşamını yitirdi, çok sayıda Filistinli de yaralandı.
Görgü tanıkları, Şati Mülteci Kampı’na düzenlenen hava saldırılarında sivillere ait 7 evin doğrudan hedef alınarak bombalandığını, toplam 20 evin de saldırılardan büyük zarar gördüğünü aktardı. Öte yandan İsrail ordusu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze kentinde söz konusu saldırıların yapıldığı bölgelerin “Hamas tarafından askeri amaçlarla kullanıldığını” iddia etti. Hamas ise Şati saldırısına ilişkin açıklamasında “İsrail’in yerleşim alanlarını bombalandığını, çocuklara, kadınlara ve yaşlılara karşı yeni bir katliam yaptığını” belirtti.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in bölgeye yönelik operasyonları nedeniyle öldürülen Filistinli sayısının arttığını açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nde öldürülen Filistinli sayısı 37 bin 551 oldu.
Bakanlık, 85 bin 911 kişinin de yaralı olduğunu ifade etti. İsrail saldırıları altındaki Gazze’de hizmet verebilen sağlık kuruluşu neredeyse kalmadı. İnsani yardımların da geçişleri engellendiği için yaralılar çok zor şartlar hayata tutunmaya çalışıyor. Öte yandan kıtlığın baş gösterdiği bölgede açlık nedeniyle ölümlerde de artış var. Yetkililer, ölü sayısının açıklanandan çok daha yüksek olduğu kanaatinde. Taş üstünde taş kalmayan Gazze’deki enkazların altında çok fazla Filistinlinin cansız bedeni olduğu düşünülüyor. İsrail’in Gazze işgalinin başlamasından bu yana kendisinden haber alınamayan Filistinli sayısı da 11 binin üzerinde.
Bakanlık ayrıca son 24 saatteki saldırılarda da hayatlarını kaybeden Filistinlilerin sayısını açıkladı. Buna göre son 24 saatte 101 Filistinli öldürülürken 169’u da yaralandı.
25 Filistinli Kızılhaç’ın Gazze ofisi yakınlarındaki bombardımanda öldüğü belirtildi. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), derme çatma çadırlarda yaşayan yüzlerce yerinden edilmiş Filistinliyle çevrili Gazze ofisine zarar veren bir bombardımanda 25 kişinin öldüğünü açıkladı.
Hamas tarafından yönetilen bölgedeki sağlık bakanlığı da İsrail’i suçladığı bombardımanda 50 yaralı olduğunu açıkladı. Bakanlık, İsrail bombardımanının Cuma günü ICRC üssü civarındaki “el-Mevasi bölgesinde yerinden edilenlerin çadırlarını hedef aldığını” söyledi. El-Mevasi İsrail tarafından insani yardım amaçlı bir “güvenli bölge” olarak belirlenmiş ve İsrail’in güneydeki Refah kentine yönelik saldırısının ardından binlerce kişi buraya kaçmıştı. İsrail ordusu olayın incelenmekte olduğunu ancak güvenli bölge içinde “IDF tarafından bir saldırı gerçekleştirildiğine dair herhangi bir belirti bulunmadığını” söyledi. Olayla ilgili ayrıntılı bilgi verilmedi.
İsrail daha önce de su ve kanalizasyon sistemi bulunmayan ve Filistinlilerin çaresiz koşullar altında yaşadığı kırsal bir bölge olan El Mevasi civarındaki yerleri bombalamıştı. Saldırı, İsrail bombardımanının Gazze’nin güneyinde yerlerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı bir kampta ölümcül bir yangına yol açmasının ardından bir aydan kısa bir süre sonra gerçekleşti.
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell yaptığı açıklamada, “AB, Gazze’deki ICRC ofisine zarar veren ve onlarca can kaybına yol açan bombardımanı kınamaktadır. Bağımsız bir soruşturmaya ihtiyaç vardır ve sorumlular hesap vermelidir” dedi.