Esir ailelerinden Netanyahu’ya istifa çağrısı: Ellerinde kan var Bibi!

Gazze'deki İsrailli esirlerin yakınlar, Tel Aviv'de Netanyahu'yu istifaya çağırdı. Esir yakınları Savunma Bakanlığı önünde nöbete başladı.

Dünya 15 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İsrail, Gazze Şeridi’nde insani kara operasyonu için hazırlıklarına hız verirken Filistinli gruplar tarafından yakınları esir alınan İsrailliler hükümet aleyhinde gösteri düzenledi.

Cumartesi günü Tel Aviv’de Savunma Bakanlığı önünde hareketli saatler yaşandı. Eşi ve üç çocuğu Gazze’de rehin tutulan Avihai Brodtz’un nöbet çağrısı Netanyahu karşıtı protestolara dönüştü. Brodtz’un savunma bakanlığı önündeki nöbet çağrısına yüzlerce esir ailesi katıldı.

Kibbutz Kfar Aza’daki saldırılardan sağ kurtulan, ancak eşi Hagar ve üç çocuğu (Opri, Yuval ve Oriya) kaçırılan Brodtz, cumartesi sabahı erken saatlerde karargâhın önünde nöbet tutmaya başladı. Aile üyeleri geri getirilene kadar da bakanlığın önünde kalacağını söyledi.

Avihai Brodtz

Brodtz gazetecilere yaptığı açıklamada “Orduya katıldım ve yedeklerde görev yaptım, ülkemi seviyorum. Kimseye kızgın değilim, sadece politikada değişiklik istiyorum; yapılması gereken ilk şey kadınları ve çocukları serbest bırakmaktır. Bunun bizim için de onlar içinde bir anlaşmazlık  konusu olmadığını düşünüyorum” dedi.

‘Yalnız bırakıldık’

‘Esir yakınlarına destek’ olarak başlayan gösteriler Başbakan Binyamin Netanyahu (Lakabı, Bibi) karşıtı protestolara dönüştü.

Sokakta mumlar yakan esir yakınları kayıplarının isim ve fotoğraflarını bakanlığın dışındaki duvarlara astı. Bazı kayıp yakınları İsrail bayrağı sallarken bazıları da Netanyahu’nun saldırıya yol açan başarısızlıkların sorumluluğunu taşıdığını belirten, onu istifaya çağıran pankartlar taşıdı.

Eylemciler “Netanyahu hapse gitsin” ve “Netanyahu istifa” sloganları atarken “Bibi, ellerinde kan var”, “Yalnız bırakıldık”, “Esirleri hemen geri getirin” ve “Güven kalmadı, istifa” yazılı pankartlar da taşıdı.

Supernova müzik festivalinde öldürülen yaklaşık 260 kişiden biri olan 25 yaşındaki Mapal Adam’ın kuzeni Monica Levy, Netanyahu ve hükümetinin daha çok iktidarda kalmakla ilgilendiğini söyledi.

62 yaşındaki Levy “Netanyahu ve beraberindekilerin artık gitmesini istiyorum. Çünkü esirleri terk ettiler ve onların hayatıyla ilgilenmiyorlar, bunun yerine küçük siyasi oyunlara takıntılılar” dedi. 1994 yılında Tel Aviv’deki bombalı saldırıdan sağ kurtulan Levy başbakan için “Sadece kendini kurtarmak istiyor ve hepimizi feda etmeye hazır” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Yakınları esir düşen İsraillilerin aileleri, Tel Aviv’de protesto gösterisi düzenledi.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ve diğer Filistinli gruplar 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Filistinli gruplar Gazze Şeridi çevresindeki İsrail yerleşim yerleri ve askeri noktalarda çok sayıda sivil ve askeri esir almıştı. Netanyahu ve yönetiminin Hamas’ın esirlerle ilgili açıklamalarına pek kulak asmaması İsrail’de eleştirilerin odağında.

Hamas dün itibariyle İsrail hava saldırıları nedeniyle ölen esir sayısının 27’ye yükseldiğini  açıklamıştı. Filistinli grupların elinde 150’yi aşkın esir olduğu biliniyor. İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Gazze Şeridi’nde rehin tutulan İsrailliler evlerine dönmeden Gazze’ye elektrik, su ve yakıt verilmeyeceğini söylemişti. Hamas ise Filistin’e yönelik saldırılar bitmeden esir takasını tartışmaya kapalı olduğunu açıklamıştı.

Bazı İsrailliler Filistinli grupların abluka altındaki Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’de başlattığı saldırı ve  bunun sonuçları konusunda ülke yönetimini suçluyor.

Dünya Filistin için sokakta: 'Soykırımı durdurun' diyen Yahudiler gözaltına alındıDünya Filistin için sokakta: ‘Soykırımı durdurun’ diyen Yahudiler gözaltına alındı

Netanyahu, 'Yeni aşamaya geçiyoruz' dedi, ordu kara operasyonuna geri sayımı başlattıNetanyahu, ‘Yeni aşamaya geçiyoruz’ dedi, ordu kara operasyonuna geri sayımı başlattı

Netanyahu en büyük sınavlarından biriyle karşı karşıyaNetanyahu en büyük sınavlarından biriyle karşı karşıya

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.