İsrail ordusu: Gazze’de her yerdeyiz

Gazze'de ateşkes çabaları büyük bir yıkımla sonuçlanırken İsrail ordusu kara harekatını şeridin güneyine doğru genişletmeye başladı. Ordu Sözcüsü "Gazze'nin her yerindeyiz" diyerek operasyonun kentin tamamına yayıldığını söyledi.

Dünya 4 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Katar arabuluculuğundaki bir haftalık ateşkesin sona ermesinin ardından Gazze Şeridi’ne saldırılarını sürdüren İsrail operasyon alanını giderek genişletiyor. Doha’daki arabuluculuk masasının da devrilmesiyle yakın zamanda bir ateşkes anlaşması mümkün görünmüyor.

İsrail’in tekrar başlayan saldırılarında 240’tan fazla Filistinli hayatını kaybederken yüzlercesi de yaralandı. Kara harekatını sürdüren İsrail ordusu (IDF) harekat sınırlarını güneye doğru genişletti. IDF Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari ordunun kara harekatı “Gazze Şeridi’nin tüm bölgelerine” yaydığını söyledi.

Hamas’ın faaliyette olduğu her yere ulaşacaklarını söyleyen Hagari örgütün Şati taburu komutanının dün hava saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Sözcü “Gazze’deki üst düzey Hamas liderlerinin yerini tespit etmek için gece gündüz takipteyiz. Amacımız hepsini ortadan kaldırmak” diye ekledi.

Şin Bet: Türkiye, Lübnan ve Katar’daki Hamas liderlerine ulaşacağız

İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet (Şabak) şefi Ronen Bar’ın kamu yayın kuruluşu KAN’da da yayınlanan ses kaydında “Kabine bizim için hedef belirledi; Hamas’ı ortadan kaldırmak. Bunu yapmaya kararlıyız, bu bizim Münih’imiz” dediği duyuluyor. Bar bu konuşmada İsrail’in 1972 Münih Olimpiyat saldırılarının faillerini öldürmek için düzenlediği ve birkaç yıl süren operasyona atıfta bulunuyor.

Hamas liderlerinin “peşini bırakmayacaklarını” söyleyen Bar “Her yerde, Gazze’de, Batı Şeria’da, Lübnan’da, Türkiye’de, Katar’da… Birkaç yıl sürecek ama bunu yapmak için buralarda olacağız” diye ekledi.

Bar istihbarat teşkilatının Hamas’ın 7 Ekim saldırısı öncesinde başarısız olduğunu kabul etti, ancak “Şin Bet o başarısızlıktan dersler çıkarıp bunları uygulamaya koymaya başladı bile” dedi.

Şin Bet şefi geçen yıl İsrail’in “eşi benzeri görülmemiş”  tehditlerle karşı karşıya olduğunu ve bunların çoğunun kamuoyu tarafından bilinmediğini öne sürmüştü.

BM’den Gazze’de ‘bağırsak ve cilt hastalıkları’ uyarısı

Savaşın başlamasıyla kıtlık alarmlarının çaldığı Gazze’de salgın hastalık riski de günden güne artıyor. Kalıcı ateşkesin sağlanamaması durumunda bölge halkının karşı karşıya kalacağı şey tam olarak bir felaket.

Bölge halkına yönelik çeşitli risklere dikkat çeken Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail’in abluka ve saldırıları altındaki Gazze Şeridi’nde bağırsak, cilt ve hepatit türlerinin yayılması konusunda uyarıda bulundu.

UNRWA Gazze Basın Direktörü Adnan Ebu Husne öncesine göre bağırsak hastalıklarının 4, cilt hastalıklarının ise 3 kat arttığını belirtti.

BM yetkilisi hepatit türlerinin yanı sıra kolera gibi salgın hastalıkların da bölgede yayıldığına ilişkin bazı raporların olduğunu doğrularken Gazze Direktörü Thomas White, dün BBC’ye yaptığı açıklamada, UNRWA’nın Filistin bölgesindeki okullarından birinde hepatit A salgınına tanık olunduğunu aktarmıştı.

Pentagon Kızıldeniz’de gemilere ‘saldırı var’ dedi

Gazze’deki yangın bölge ülkelerinde etkisini hissettirirken yakın zamanda sarstığı bölgelerden biri de Kızıldeniz oldu. Savaşın başlamasından sonra Kızıldeniz’de birçok gemi Husiler dahil korsanların hedefi oldu.

ABD Savunma Bakanlığı, Kızıldeniz’de bir Amerikan savaş gemisi ve çok sayıda ticari geminin saldırıya uğradığını duyurdu. Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, Kızıldeniz’de gerçekleşen saldırıların İsrail’in Gazze’ye saldırılarıyla bağlantılı olabileceği belirtildi.

Açıklamada, “Kızıldeniz’deki USS Carney (destroyer) ve ticari gemilere yönelik saldırılara ilişkin raporların farkındayız ve bilgi geldikçe paylaşacağız” ifadelerine yer verilirken söz konusu saldırıların kimin tarafından yapıldığına dair bilgi paylaşılmadı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) da bir Amerikan savaş gemisinin Kızıldeniz’de “Yemen’de Husilerin kontrolündeki bölgelerden” yapılan saldırılara hedef olan ticari gemilere yardım ederken birden fazla İHA’yı düşürdüğünü açıkladı.

ABD Irak’ta 5 Şii militanın öldürüldüğünü doğruladı

Hamas-İsrail Savaşı ABD-İran ilişkilerinde de gerginliğe neden olurken ABD’li bir askeri yetkili, Kuzey Irak’ta İran yanlısı beş paramiliter ajanın öldürüldüğünü, bunun bir karşı saldırı olduğunu doğruladı.

İran destekli grubun “insansız hava aracı (İHA) saldırısı düzenlemek üzereyken” vurulduğunu söyleyen yetkili, “Karşı saldırmız meşru müdafaaydı” dedi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili “Bir insansız hava aracı sahasına meşru müdafaa saldırısı düzenlendi” derken, saldırının Kerkük civarında gerçekleştiğini ve “yakın bir tehdidi” hedef aldığını da sözlerine ekledi.

Gazze'den istifade İran'da tam 127 kişi idam edildiGazze’den istifade İran’da tam 127 kişi idam edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.