Netanyahu, ‘Yeni aşamaya geçiyoruz’ dedi, ordu kara operasyonuna geri sayımı başlattı

Gazze'ye kara operasyonları düzenlemeye hazırlanan İsrail, sivillere verdiği 24 saatlik süreyi uzattı. Yüzbinlerce Gazzeli, Kuzeyden Güney kesimlere göç etmek için yollara düştü. İsrail ordusu, Gazze'nin bazı bölümlerine karadan nokta operasyonlara başladı.

Dünya 14 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan savaş 8’inci gününde. Gazze’ye yönelik kara harekatı hazırlığında olduğunu belirten, sivillere bölgeyi terk etmesi için 24 saat mühlet veren ve uçaklardan ‘canını kurtarmak isteyen gitsin’ yazılı broşürler dağıtan İsrail, bu süreyi gevşetti. Gazze’nin Kuzey kesimlerinde yaşayan 1,1 milyon Gazzeli’nin önemli bölümü, İsrail’in uyarısı sonrası yollara düştü, daha Güneye kaçarak bombardımandan canını kurtarmaya çalışıyor. Bu arada İngiltere merkezli Reuters’in aktardığına göre İsrail piyade birlikleri ve tankları Gazze Şeridi’nde bazı noktalara baskınlar düzenliyor.

İsrail’in Gazze’ye yönelik sekiz gündür sürdürdüğü hava saldırıları da hız kesmiş değil. Daha güneye kaçmak isteyen Gazzeliler, o tarafların da bombalandığını görüyorlar. Son yapılan açıklamaya göre İsrail’in hava saldırıları sonucu ölenlerin sayısı 1,500’ü aşmış durumda. Gazze’nin tamamında hayat şartları her geçen dakika daha kötüye gidiyor. Bölgede günlerdir elektrik yok, su yok, yiyecek bitmek üzere, sağlık malzemeleri tükeniyor.

Önceki gün Gazzelilere havadan broşürler atıp ‘Bölgeyi terk etmek için 24 saatiniz var’ diyen İsrail, dün bu tutumunu kısmen yumuşattı, kara operasyonunun (siviller çıkana kadar) biraz daha bekleyebileceğini ima etti. Gerçekten de bölgede büyük bir sivil hareketliliği var. Bazı otomobillere 8-10 kişi doluşan Filistinliler, canlarını kurtarmaya çalışıyor; araç bulamayanlar yürüyerek bölgeden ayrılma çabasında.

İsrail ordusu son günlerde Gazze sınırına yakın bölgelerde çok sayıda tank, obüs ve zırhlı araçlarla yığınak yapıyor.

Netanyahu Gazze sınırında

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, kuşatma altındaki Gazze Şeridi yakınlarında konuşlanmış İsrail kara kuvvetlerini ziyaret etti. Sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda Netanyahu, “Gazze Şeridi’ndeki savaşçılarımızla ön saflardayız. Hepimiz hazırız” dedi.

Paylaşımındaki videoda Netanyahu’nun askerlere, “Bir sonraki aşamaya hazır mısınız? Yeni aşama geliyor” dediği görülüyor.

Hastanede tahliye yok

Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinden Gazze Şehri’ndeki Kudüs Hastanesi’ni cumartesi günü saat 16:00’ya kadar boşaltması için yeni bir süre tanıyan bir emir aldıklarını açıkladı. Ancak dernek, hastaneyi tahliye edemeyeceklerini belirtti.

Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, ‘insani zorunluluk gereği hasta ve yaralılara hizmet vermeye devam etmek zorunda oldukları’ ifade edildi.

Konvoy saldırısında ölü sayısı yükseldi: 300’den fazla

İsrail savaş uçaklarının abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yerinden edilmiş insanların oluşturduğu konvoyu bombalaması sonucu ilke belirlemelere göre 70 kişi hayatını kaybetmişti. Bu sayının yükseldiği ifade edildi. Sağlık yetkilileri çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu konvoyda 320’den fazla Filistinlinin öldürüldüğünü kaydetti.

Filistin resmi haber ajansı Wafa saldırıyı ‘yeni bir katliam’ olarak niteledi.

Haberde İsrail güçlerinin yerinden edilen vatandaşların Gazze’nin güneyine ulaşmak için yollara düştüğü Salahaddin ve Reşid Caddelerinde oluşturduğu üç ayrı kafileye saldırdığı aktarıldı.

‘7 Ekim’den bu yana 27 esir öldürüldü’

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, bugün bir açıklama yaparak, rehin aldıkları kişilerden dokuzunun son 24 saatte İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında öldüğünü ileri sürdü.

Açıklamada, bu kişilerden dördünün başka ülke vatandaşı olduğu bildirildi. Son 24 saatte hayatını kaybettiği açıklanan dokuz rehineyle birlikte 7 Ekim’den bu yana öldüğü açıklanan rehine sayısı 27’ye yükseldi.

Yabancılar için ‘Refah’ anlaşması

Associated Press’e konuşan üst düzey bir Mısırlı yetkili, Mısır, İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Gazze’deki yabancıların Refah sınır kapısından Mısır’a geçmesine izin verme konusunda anlaştıklarını söyledi. Refah sınır kapısının Mısır tarafındaki ikinci bir yetkili de Gazze’den gelen yabancılar için cumartesi öğleden sonra yeniden açılması yönünde ‘talimat’ aldıklarını doğruladı.

Üç ülke arasında yapılan anlaşmayı ABD merkezli Washington Post da gündemine taşıdı. Gazeteye göre, anlaşmanın, İsrail ve Katar’ın da dahil olduğu Washington ve Kahire arasındaki görüşmelerin bir parçası olarak sağlandığı bildirildi. Amerikan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak, sınır kapısının açık kalacağı zaman için de saat 12:00 ile 17:00 arasını işaret etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Filistinli gruplarla yaşanan çatışmalar nedeniyle İsrail’deki ABD Büyükelçiliği’nde görevli acil ihtiyaç duyulmayan çalışanlar ve diplomatların ailelerinin ülkeden ayrılmasına izin verdiği bildirildi.

Times Of Israel gazetesine konuşan ve adı açıklanmayan bir büyükelçilik sözcüsü, söz konusu iznin acil ihtiyaç duyulmayan çalışanlar ve diplomatların ailelerini kapsadığını belirtti.

Gazze’de ABD vatandaşlığına sahip yaklaşık 500-600 Filistinli bulunuyor.

‘Bu sadece başlangıç’

Ancak dün İsrail ordusu karadan Gazze’nin bazı yerlerine nokta operasyonlara başladı. İsrail piyadeleri de Gazze Şeridi’ne ilk baskınlarını gerçekleştirdi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, “Bu sadece başlangıç” dedi.

İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari de tankların desteklediği birliklerin Filistinli füze timlerine saldırmak ve rehinelerin yerleri hakkında bilgi almak için baskınlar düzenlediğini açıkladı. Hagari’nin bu sözleri krizin başlangıcından bu yana Gazze’deki kara birlikleriyle ilgili ilk resmi açıklama olarak kayıtlara geçti.

İsrail 24 saat vermişti, yüzbinler yollarda

İsrail’in bir milyon yüz bin fazla insana Gazze Şeridi’nin kuzeyini 24 saat içinde terk etme uyarısı yapmasının ardından Gazze sakinleri dün 13 Ekim İsrail saldırılarından kaçmak için evlerini terk etmeye başlamıştı. Gazze’nin kuzeyini terk edenlerin sayısını tespit etmek şimdilik imkansız. Kalmayı tercih eden Filistinliler de var.

Hamas ise Filistinlilere evlerinde kalmaları için çağrı yaptı. Hamas daha önce kanının son damlasına kadar savaşacağına söz vermiş ve Filistinlilerden anavatanlarını terk etmemelerini istemişti.

‘Savaşların bile kuralı vardır’

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Gazze’deki durumun ‘tehlikeli’ olduğu uyarısı yaptı. Guterres “İhtiyacı olan herkese yakıt, yiyecek ve su ulaştırabilmemiz için Gazze’nin her yerinde acil insani yardıma ihtiyacımız var. Savaşların bile kuralları vardır” dedi.

Daha önce İsrail’e yönelik desteklerini sıkça dile getiren ABD Başkanı Joe Biden da önceliklerinin ‘insani kriz’ olduğunu söyledi.

İsrail bir hafta önce kasaba ve köylere saldırıp çoğu sivil 1.300 İsrailliyi öldüren ve çok sayıda kişiyi rehin alan Hamas’ı ‘yok etme’ sözü vermişti. Bu gözdağının ardından günlerdir Gazze’yi vuran İsrail 1900 Filistinlinin ölümüne neden oldu.

Ayrıca 2006’dan bu yana en ölümcül çatışmalara sahne olan İsrail’in kuzey sınırı Lübnan da dahil olmak üzere savaşın yeni cephelere yayılmasından da endişe ediliyor.

Esir ailelerinden Netanyahu'ya istifa çağrısı: Ellerinde kan var Bibi!Esir ailelerinden Netanyahu’ya istifa çağrısı: Ellerinde kan var Bibi!

Şii Hilali'nden İsrail'e: 'Direniş Ekseni hazır'Şii Hilali’nden İsrail’e: ‘Direniş Ekseni hazır’

İsrail-Hamas savaşının başından bugününe zaman çizelgesiİsrail-Hamas savaşının başından bugününe zaman çizelgesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.