SpaceX’in devasa Starship roketinin test uçuşunda ilerleme var ama başarı yarım kaldı
ABD'de bir aile uzaydan düşüp çatılarında delik açan enkaz parçası nedeniyle NASA'ya 80 bin dolar tazminat talebiyle dava açtı.
ABD’nin Florida eyaletine bağlı Naples şehrinde yaşayan bir aile 40 yıl düşünse akıllarına gelmeyecek bir olay yaşadı. Evlerinin çatısına uzaydan bir enkaz parçası düştü.
Uluslararası Uzay İstasyon tarafından 2021 yılında uzaya gönderilen bir kargonun parçası olan meta silindir levha 8 Mart 2024’te Otero ailesinin evine çarptı. Küçük oğulları Daniel evdeyken yaşanan olayda çatıda ve zeminde delik oluşmasına rağmen kimse yaralanmadı.
Ancak oğullarının olay sırasında evde deliğin oluştuğu yerden iki oda ötede olduğunu söyleyen aile çocuklarının kıl payı kurtulduğunu belirterek NASA’ya (Ulusal Havacılık ve Uzak Dairesi) açtı. Aile uğradığı zarar karşılığında 80 bin dolar tazminat talep ediyor.
Olay sonrası NASA eve düşen enkaz atığının uçuş destek ekipmanın bir parçası olduğunu teyit etmişti. Yaklaşık 750 gram ağırlığında, 10×4 santimetre uzunluğundaki cisim Kennedy Uzay Merkezi’nde analiz edilmişti. Dünya atmosferine girdikten sonra yüzeye düşmeden önce parçalanması geren parça sağlam kalmıştı.
Guardian’ın aktardığına göre Otero ailesinin avukatı Mica Nguyen Worthy müvekkillerinin söz konusu olayın yarattığı stres ve etkiyi hesaba katarak bunun karşılığı olabilecek miktarda tazminat istediğini belirtti. Worthy davanın özel ve kamu sektöründeki uzay enkazına dair hukuki süreçler için emsal oluşturmayı amaçladığını belirtti.
NASA’nın suç duyurusuyla ilgili savunma vermek için altı ayı var.
Dünyadan sonra uzayı da çöplüğe dönüştüren insanlık yeni bir tehditle karşı karşıya. Uzay çöpünün miktarı 1950’lerden bu yana artıyor ve işlevsel uydular için tehdit oluşturuyor. Bilim insanları uzay çöplüğünde gezen objeleri yakından izliyor, özellikle insanlık açısından tehlike oluşturanları…
ABD’deki Teksas Üniversitesi’nden Prof. Moriba Jah ve ekibi 2021 yılında uzayda 26 binin üzerinde objeyi takip ettiklerini açıklamıştı. Dünyanın yörüngesindeki nesnelerden akıllı telefon büyüklüğünde olan da var uzay istasyonu büyüklüğünde da… Takipte olan nesnelerden 3 bin 500’ü işlevsel uydular, bir amacı olan cihazlar. Geri kalan diğer her şeyse çöp!