NASA’nın aracı fotoğrafladı: Jüpiter’de yeşil parlak küre

NASA'nın keşif aracı Juno, Jüpiter'in türbülanslı atmosferinde yaşanan fırtınalar sonucunda oluşan bir şimşeği görüntüledi. Jüpiter'in yüzeyini kaplayan bulutların içinde 'yeşil şimşekler çakan parlak bir küre'nin yer aldığı fotoğraf sıklıkla oluşan bir durumu gösteriyor.

Bilim Teknoloji 22 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Fotoğraftaki yeşil nokta Jüpiter'in türbülanslı atmosferinde yaşanan fırtınalar sonucunda oluşan bir şimşek.

NASA’nın Jüpiter’in yörüngesinde araştırma yapan uzay aracı Juno,  gaz devinin kuzey kutbu yakınlarında yeşil parlak bir kürenin fotoğrafını çekti.

BGR’nin haberine göre, NASA, aracın ‘JunoCam’ adlı kamerasından alınan fotoğrafın, Jüpiter’in türbülanslı atmosferinde yaşanan fırtınalar sonucunda oluşan bir şimşek olduğunu açıkladı. Fotoğrafta, Jüpiter’in yüzeyini kaplayan bulutların içinde ‘yeşil şimşekler çakan parlak bir küre’nin yer aldığı ifade edildi.

NASA, Dünya’daki şimşeklerin, ekvator üzerinde bulunan bulutlardaki sudan kaynaklandığını, Jüpiter’deki şimşeklerin ise bulutların barındırdığı amonyak-su karışımından oluştuğunu ve gezegenin kutuplarının yakınlarında bu tür oluşumlara sıklıkla rastlandığını kaydediyor.

Söz konusu fotoğraf, Juno’nun Jüpiter’in bulutlarından 19 bin 900 mil (yaklaşık 32 bin kilometre) yükseklikteki yörünge uçuşunda çekildi. Fotoğrafı tespit eden de NASA Jet Tahrik Laboratuvarında çalışan bilim insanı Kevin M. Gill.

Haberde, Jüpiter’deki şimşeklerin, Dünya’dakilere nazaran 10 kat güçlü olduğu, diğer gezegenlerde de şimşek tespit edildiği, Satürn’de saniyede 10 defa çakan şimşekler yaşandığı vurgulandı.

Juno’nun 2016’da göreve başlamasından itibaren Jüpiter’in yörüngesinde 35 kez döndüğü, gezegendeki soluk toz halkaları, ‘Büyük Mavi Nokta’, ekvator yakınındaki manyetik alan ve gezegenin bilinmeyenleri hakkında veri toplamaya devam ettiği belirtildi.

Satürn'ün uydusu Enceladus, yaşam için gerekli bütün elementlere sahipSatürn’ün uydusu Enceladus, yaşam için gerekli bütün elementlere sahip

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.