NASA’nın yeni hedefi: Tasarladığı yılan robotu Satürn’ün uydusu Enceladus’a göndermek

NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı yeni bir mühendislik mücadelesi başlattı. Satürn'ün buzlu Enceladus uydusuna göndererek yaşam belirtileri araması amaçlanan yılana benzer bir robot tasarlayan ekibi zor bir süreç bekliyor.

Bilim Teknoloji 11 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı (JPL), bir gün Satürn’ün uydusu Enceladus’un buzlu yüzeyinde dolaşması ve yaşam belirtileri araması için yeraltı okyanusuna dalması amaçlanan yılana benzeyen bir robotu test ediyor.

JPL’deki ekip, Exobiology Extant Life Surveyor (EELS / İngilizcede eels yılan balığı anlamına geliyor) robotunu Satürn uydusuna göndermeden önce Dünya, Ay ve Ay’ın ötesindeki ulaşılması zor yerlerde konuşlandırmayı umuyor.

Ekibin esas amacı robot yapımında yeni bir yaklaşımla her işin üstesinden gelen bir robot yaratmak. EELS projesinin yöneticisi olan Matthew Robinson geliştirdikleri robotun diğerlerinden farkını, “Onların gidemediği yerlere gitme kabiliyetine sahip. Çoğu robot belli arazi türlerinde daha iyi olsa da EELS için geliştirdiğimiz fikir her şeyi becerebilmesi” dedi.

JPL’nin yayımladığı yeni bir videoda robot, buz pateni pisti, karlı dağ yamacı ve plaj dahil olmak üzere çeşitli yüzeylerde kayarken görülüyor. JPL’nin Mars simülasyonu olan Mars Yard’ında bile robotun denendiği dikkat çekiyor.

13 metrelik robot, kendisini ileriye doğru itmesini sağlayan ipliklerle donatılmış on özdeş parçasını döndürerek hareket ediyor. Her bir parça bir envi pervane görevi görerek EELS’in su altında çevresini keşfetmesini sağlıyor.

Adeta mühendislik mücadelesi

Robotun Enceladus’un yaşanabilir yeraltı okyanuslarını keşfetmesini uman JPL için bu büyük öneme sahip bir özellik. Robotun okyanusa ulaşmak için yüzeyin altında kalan okyanusa ulaşmadan önce ayın yüzeyinden püsküren buzlu gayzerden birinin içinden geçmesi gerekecek. Üstelik bunları tek başına halletmesi gerekecek.

Projenin otonomi yöneticisi Rohan Thakker, “Kendi kendine giden bir araba düşünün, dur işaretleri yok, trafik sinyalleri yok, hatta yol bile yok. Robotun yolu bulması ve onu takip etmeye çalışması gerekiyor. Ardından da 100 metrelik bir çukurdan aşağı inmesi ve bunu düşmeden başarması gerekiyor” dedi.

Ekip, bu yıl içinde Kanada Kayalıkları’nda test amacıyla EELS’i dik bir kuyudan ya da yarıktan aşağı göndermeyi planlıyor.

Bir yıldızın gezegen yutma anı ilk kez görüntülendiBir yıldızın gezegen yutma anı ilk kez görüntülendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.