Kılıçdaroğlu’nun Atatürk Havaalanı projesiyle gündeme geldiler: Sierra Nevada şirketi ne yapar, neden önemlidir?

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Atatürk Havalimanı'nı havacılık ve uzay çalışmaları merkezi yapmak için Sierra Nevada şirketiyle çalışacağını açıklayınca şirket yeniden gündeme geldi. Fatih-Eren Özmen çiftinin şirketi ABD'nin uzay çalışmalarında kritik projeler gerçekleştiriyor.

Bilim Teknoloji 29 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Eren ve Fatih Özmen çifti, SNC Corporation'ı bir dev haline getirdi.

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, halihazırda havalimanı olarak kullanılamayan Atatürk Havalimanı’nı Sierra Nevada şirketinin sahipleri Eren Özmen ve Fatih Özmen’le birlikte havacılık ve uzay çalışmalarının merkezi haline getireceğini duyurması, şirketi tekrar Türkiye gündemine getirdi. 

ABD’de kurulan özel bir savunma ve havacılık şirketi olan Sierra Nevada (SNC), NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’yla birlikte çalışan Eren ve Fatih Özmen çiftinin ortak teşebbüsü.

Eren ve Fatih Özmen’in ayrı ayrı hikâyeleri Türkiye’de başlıyor ve ABD’ye uzanıyor.

1988’de Eren Özmen, Sierra Nevada’da ilk işine mali müşavir olarak başlıyor ve şirketin operasyonel faaliyetlerine geçiyor. 1963’te kurulan şirketi çift 1994’te satın alıyor ve Fatih Özmen şirketin Başkan ve CEO’su olarak görev yapıyor.

Nevada eyaletinin Sparks şehrinde merkezi bulunan şirket farklı endüstrilerde faaliyet gösteriyor: Savunma, havacılık, uzay, güvenlik, taşımacılık, enerji ve iletişim gibi alanlarda ürün ve hizmetleri var. Ürünler arasında uçak, roket, sensör, iletişim ekipmanları ve savunma sistemleri mevcut.

Eren Özmen, 2015’te Forbes’un ‘Servetini Kendi Yaratan 50 Kadın’ listesinin ABD versiyonunda 19’uncu sırada yer alıp bu listeye giren ilk Türk olmuştu. Özmen çifti SNC’yi bugün ABD’nin 18 eyaletinde 15 teknoloji firmasının yanı sıra, Avrupa’da da organize olup Dornier 328 uçak firmasını satın alan bir şirket haline getirdi.

Şirketi Türkiye gündemine getiren bir diğer konu ise 2012 yılına dayanıyor: Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu’nun sözlerine yanıt veren Baykar CEO’su Haluk Bayraktar’ın, duyurduğu eski Tweet’inde de anlatıldığı üzere bu konu “ABD’nin uzay taksisini Türk çift yapacak” haberi.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın devasa Artemis projesinin önemli bir parçası olan Dream Chaser, Ay etrafına kurulacak uzay istasyonu ile Ay yüzeyinde inşa edilecek kalıcı üs arasında insan ve eşya taşımak için tasarlandı. NASA tarafından seçilen üç projeden biri olan ‘SNC Dream Chaser’ (Rüya Avcısı) pek çok deneme aşamasından başarıyla geçti ama henüz nihai denemeleri yapılmadı. Bu arada Özmen çiftinin şirketleri Sierra Nevada’nın aynı konudaki rakipleri henüz ortaya Dream Chaser kadar başarılı bir ürün koyamadılar. NASA, Dream Chaser’a şu ana kadar 212 milyon dolardan fazla para aktardı.

Kılıçdaroğlu’yla Bayraktar kardeşler arasında Atatürk Havalimanı polemiği: Uzay hepinize yetecek kadar genişKılıçdaroğlu’yla Bayraktar kardeşler arasında Atatürk Havalimanı polemiği: Uzay hepinize yetecek kadar geniş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.