Sabotaj savaşları: Alman fabrikasındaki yangın Rusların işi mi?

Almanya'nın başkenti Berlin'in dış kısmında kalan ve hava savunma sistemleri üreten bir fabrikada geçen ay çıkan yangının başta kaza olduğu söylense de şimdi yangının sorumlusunun Rus sabotajcılar olduğu iddia ediliyor.

Dünya 25 Haziran 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: IMAGO/Marius Schwarz

Almanya’da geçen ay hava savunma sistemleri üreten bir şirkete ait fabrikalardan biri alevlere esir oldu. Lüks villaların ve diplomatik konutların olduğu bölgeye yangın sırasında yoğun duman çöktü. Polis uyarı anonsları geçerek insanların evlerinde kalmasını istedi. Yetkililer yangının kazadan kaynaklanma ihtimali olduğunu söylemişti. Ancak Wall Street Journal Batılı güvenlik yetkililerinin yangının Ukrayna’ya silah ve mühimmat sevkiyatını engellemeye çalışan Rus sabotajcılar tarafından çıkarıldığını söylediğini aktarıyor.

Tansiyonu daha da yükseltmek istemeyen Avrupa ülkeleri Moskova’yı açıktan suçlamamak için temkinli davransa da özel güvenlik yetkilileri Rusya’nın savaşta Ukrayna’ya yardımcı olan Avrupa’daki sivil ve askeri tesislere saldırıları artırdığını söylüyor.

Alevlere teslim olan fabrika savunma şirketi Diehl’in bir parçası olan Diehl Metal Applications’a ait. Fabrika çeşitli amaçlarla metal parça üretiyordu. Yangından sonra da faaliyetlerine kaldığı yerden devam etti. Şirket cuma günkü açıklamasında sigortacıların hazırladığı raporda yangına teknik bir sorunun neden olduğunun belirtildiğini söyledi. Şirket temsilcilerinden biri bu teknik soruna “teorik olarak” sabotajın sebep olabileceğini belirtti.

Alman emniyeti soruşturmayı sürdürüyor. Emniyetteki yetkililerden biri cuma günü sabotaj dahil hiçbir olası nedeni dışarıda bırakmadıklarını söyledi.

Ukraynalı göçmenleri bile etkilemeye çalışıyor

Güvenlik yetkilileri bu örnekte profesyonellerin kullanılmış olabileceğini düşünüyor. Ama Rusya’nın genelde sosyal medya ağlarından ödemesi kriptoyla yapılan sivilleri, özellikle de suçluları kullandığı da vurgulanıyor. Bu işler için özellikle Telegram’ın kullanıldığı belirtiliyor. Yetkililere göre işi alan kişilerin çoğu Rusya’ya çalıştığının farkında olmayabilir. İstihbarat ve emniyet yetkilileri Moskova’nın Avrupa’daki Ukraynalı göçmenleri de kendine çekmeye çalıştığını söylüyor.

Soruşturma hakkında bilgi sahibi kaynaklar yangının sadece birkaç kişinin erişiminin olduğu bir alanda başladığını söylüyor. Ancak yangın kasıtlı çıkarılmışsa da olay sırasında tüm kamera görüntüleri yok oldu. Yetkililer yakın geçmişte kaza olarak değerlendirilen bazı olayların yeniden araştırılması gerektiğini söylüyor.

Alman gazetesi Bild, yabancı istihbarat servislerinin Alman mevkidaşlarını Rusya’nın fabrika yangınına karıştığı konusunda bilgilendirdiğini yazmıştı. İki Alman yetkili Diehl olayında Rusya’nın parmağı olduğuna dair kanıt olabilecek elektronik iletişim kayıtlarının Alman mahkemelerinde kabul görmediğini belirtiyor. Bu da saldırının net şekilde tanımlanıp cezai işlem uygulanmasını engelliyor.

Avrupa Ukrayna savaşından beri daha çok sabotaja uğruyor

Güvenlik yetkilileri Ukrayna savaşı başladığından beri Avrupa’da onlarca olay yaşandığını, bunlardan çoğunun silah üretiminin engellenmesi, siyasetçilere baskı yapılması ve panik yaratma amacıyla Rus istihbarat servisleri tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğini düşünüyor. Bununla birlikte Rusya’nın Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatları da saldırıya uğramıştı ve Rusya bu saldırılarda Ukrayna’yı suçlamıştı. Çevre faciası yaratma riski taşıyan o sabotajı soruşturan ülkelerden İsveç ve Danimarka araştırmayı sonuçlandırmadan durdurma kararı aldı.

Örneğin bu ayın başlarında Çekya’da halk otobüslerini ateşe vermeye çalışan bir kişi Rusya’ya çalışmakla suçlanmıştı. Çekya Başbakanı Petr Fiala konuyla ilgili olarak “Bu Rusya’nın bize karşı yürüttüğü ve kendimizi savunmamızın gerektiği hibrid savaşın bir parçası. Rusya sürekli huzursuzluk tohumları ekmeye ve vatandaşlarımızın devlete duyduğu güveni sarsmaya çalışıyor” demişti.

Hem Almanya hem de Çekya NATO üyesi ve normalde NATO’nun beşinci maddesine göre bir ülkeye düzenlenen saldırı diğer ülkelere yapılmış gibi topluca karşılık vermeyi mümkün kılıyor. Politico’ya konuşan Alman Hıristiyan Demokrat Partili siyasetçi Roderich Kiesewtter “Rusya belirsizliği artırmak için beşinci maddenin sınırlarını test ediyor” diyor.

ABD silahlarının Rusya'yı vurmasına izin verdi, ama Ukrayna menzili yetersiz buluyorABD silahlarının Rusya’yı vurmasına izin verdi, ama Ukrayna menzili yetersiz buluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.