Enflasyon için kötü haber: İstanbul’da perakende fiyat artışı kasımda hızlandı
Aldığımız bilgilere göre zaten ‘müzakere’ niteliği taşımayacak bu toplantı daha çok teknik bir iş toplantısı gibi geçmiş. Şimşek’in yatırımcılara da yaptığı gibi ‘Ekonomik Program İşliyor’ başlığıyla klasik sunumlarından birini yaptığını öğrendik.
Baştan beri, zaten somut sonuç çıkması mümkün görülmeyen CHP ile AKP’nin yaptığı ekonomi toplantısında tek sürpriz çok uzun sürmesiydi. 4 saat 15 dakika süren toplantının Mehmet Şimşek’in yaptığı iki sunum, ardından Yalçın Karatepe’nin kendi tezlerini detaylarıyla anlatması nedeniyle bu kadar uzun sürdüğü anlaşıldı.
Aldığımız bilgilere göre zaten “müzakere” niteliği taşımayacak bu toplantı daha çok teknik bir iş toplantısı gibi geçmiş. Şimşek’in yatırımcılara ya da partisinden yetkililere olduğu gibi önce “Ekonomik Program İşliyor” başlığıyla neler yapıldığına, hangi sonuçların alındığına ilişkin klasik sunumlarından birini yaptığını öğrendik. Ardından da CHP’nin daha önce basına açıkladığı dört ana başlıktaki taleplerini anlatan tezlerine karşılık olması amacıyla hazırladığı, yıllar itibariyle tabloların yer aldığı ikinci bir sunum yapmış.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek CHP’nin talebi olan asgari ücret, emekli maaşları, tarım fiyatları gibi konularda geçmiş yıllardan bu yana yapılan artışları, enflasyonla ilişkisini anlatan detaylı tablolar sunmuş. Özet olarak da iktidarlarının asgari ücretli ve emekliyi mağdur eden bir politikaları olmadığını anlatmaya çalışmış. Hatta bu yıl sonu itibariyle bile asgari ücretin reel olarak hala enflasyondan yüksek kalacağını tablolarla iddia etmiş.
CHP’nin ekonomiden sorumlu Başkan Yardımcısı ve Gölge Ekonomi Bakanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe toplantı sonrasında yaptığı açıklamada Bakan Şimşek’e asgari ücret ve emekli maaş zammı konusundaki taleplerini anlattıklarını belirterek değişiklik olmadığını söyledi. Karatepe parti olarak sundukları önerileri anlattıklarını söyledi, “Ancak dört saatin sonunda acı reçeteyi yine vatandaşa çıkaran anlayışlarında bir değişim iradesi olmadığını maalesef gördük” dedi.
Karatepe bu kadar kesin olarak söyleyemese de, öğrendiğimiz kadarıyla Bakan Şimşek sunduğu tüm tablolardan sonra asgari ücrete Temmuz’da zam yapılamayacağını, emekliye belirlenen zammın ötesinde zam yapamayacaklarını, aksi takdirde uygulanan ekonomik programın tehlikeye gireceğini zaten açık açık söylemiş.
Öğrendiğimiz kadarıyla Yalçın Karatepe de uzun uzun dinlediği bu sunumların ardından bu kez kendi hazırlıklarını uzun uzun Bakan Şimşek’e anlatmış. Toplantıya girerken, özellikle CHP’nin toplantı sonrasına ilişkin hazırlıklarını, en fazla 2 saat sürecek bir toplantıya göre yaptığını biliyoruz. Ancak zaten neredeyse iki saat Bakan Şimşek’in sunumlarıyla geçince Yalçın Karatepe de uzun uzun kendi tezlerini, hatta ücretli üzerine binecek vergi yükünün aynı oranda sermaye üzerine bindirilmesi halinde çok daha etkin sonuçlar alınacağını gösteren hesaplamalarını da Bakan Şimşek’e anlatmış.
Bununla birlikte Karatepe sunumlarda yer alan tüm hesaplamaların resmi rakamlara göre yapıldığını ama TÜİK’in rakamlarına güven olmadığını belirtip en son madde bazında açıklama yapılması hakkındaki mahkeme kararlarının uygulanmamasından yakınmış. Bunun üzerine Bakan Şimşek de TÜİK’in tezi olan resmi görüşü tekrarlayarak başka hiçbir ülkede madde bazında açıklama yapılmadığını yanıtını vermiş. Karatepe daha önce uzmanların olduğu bir danışma kurulu oluşturulduğunu, güven sağlamak için TÜİK’in benzer bir yola tekrar girmesini önermiş ama anladığımız kadarıyla Bakan’dan yanıt alamamış.
Bu arada Bakan Mehmet Şimşek vergi paketi konusuna girerek son metnin ortaya çıkmadığını ama temel olarak vergi adaleti ve kayıt dışının önlenmesi amacıyla bu paketin getirildiğini üzerine basa basa söylemiş. İlkeleri açısından Karatepe’nin Bakan Şimşek’in hazırladığı paketin yanında olduklarını söylediğini öğrendik. Bu arada CHP kanadından aldığımız izlenim; Bakan Şimşek’in vergi paketinin basına sızdırılmış olmasından büyük rahatsızlık duyduğu yönündeydi.
AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile CHP’nin yeni lideri Özgür Özel arasında, yerel seçimlerden sonra başlatılan normalleşme süreci kapsamında, bakanlarla yapılan bu 5. toplantı oldu. Daha önceki toplantılarda olduğu gibi, bu toplantıda da karşılıklı görüş alışverişi yapılıp, diyalog kurulmasının ötesinde somut bir sonuç çıkması zaten beklenmiyordu. Ancak toplantı çok uzun sürünce, işçi ve emekliler açısından yeni bir zammın kabul edilmiş olma ihtimali, daha doğrusu bir umut doğdu. Ancak bu toplantıların siyasi açıdan “göstermelik yakınlaşma toplantıları” olduğu belliydi. Ekonomide girilen yoldan dönülemeyeceği de açıktı. Yine de karşılıklı tezlerin birbirlerine anlatılmasının, yarar sağlamasa da, zarar getirmeyeceği ortada. Ardından yapılan açıklamalar ise, her zamanki gibi; siyasi açıdan öne çıkma çabaları…